Pas enrere a la capital catalana

Salvador Illa: «A Barcelona hi ha transmissió comunitària, però no és una segona onada»

El ministre de Sanitat demana a la ciutadania que segueixi la recomanació del Govern

zentauroepp53781791 05 06 2020 el ministro de sanidad  salvador illa  comparece 200617091354

zentauroepp53781791 05 06 2020 el ministro de sanidad salvador illa comparece 200617091354 / Pool

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que a Barcelona i la seva àrea metropolitana ja hi ha transmissió comunitària, si bé la situació no es pot qualificar de nova onada del coronavirus.  A Barcelona hi ha transmissió comunitària, és així, ho hem de dir», ha afirmat el titular de Sanitat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Illa, que ha assegurat que la coordinació i diàleg amb el Govern és «fluida», ha demanat a la ciutadania de la capital catalana que segueixi la recomanació de l’Executiu autonòmic de no sortir de casa tret de per a l’imprescindible. 

Aquest divendres el Govern ha demanat als ciutadans de Barcelona i de 12 municipis de la seva àrea metropolitana (Viladecans , l’Hospitalet, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Esplugues, Sant Just Desvern, Montcada, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona) que només surtin de casa per motius imprescindibles, com anar a treballar o comprar aliments.

El ministre ha evitat pronunciar-se sobre el nombre de rastrejadors a Catalunya i si són insuficients, però ha afirmat que la transmissió comunitària implica precisament la dificultat de traçar contactes i relacionar-los amb focus petits concrets i obliga a prendre mesures de distanciament social.

El ministre ha assenyalat que en aquest moment no està sobre la taula decretar l’«estat d’alarma» i ha dit «esperar» que si es compleixen les mesures restrictives als llocs on hi ha rebrots la situació es pugui controlar.

Aplaudiment a la ciutadania

Illa ha lloat el seguiment de la ciutadania des que es va decretar l’estat d’alarma al març i ha defensat que, tot i que n’hi hagi algunes persones «incíviques», la majoria de la ciutadania segueix les mesures i això és una cosa que l’ha «impactat positivament».

A la pregunta sobre si cal demanar als turistes a Barcelona que es quedin als seus hotels, Illa ha dit que «les mesures recomanades són per a tothom, no hi pot haver excepcions».

Notícies relacionades

El ministre ha defensat que el Govern recomani una part de les mesures –com no sortir– però n’obligui a altres, com el tancament d’alguns locals o les restriccions d’aforament.

Sobre si no és incoherent que bars i restaurants segueixin oberts al 50 % però es demani a la gent no sortir de casa, Illa ha dit que si es prenen mesures de seguretat no hi ha problema en anar a aquests establiments i seguint les recomanacions.