La justícia avala les mesures del Govern al Segrià i l'Hospitalet

El jutge de Lleida ratifica les restriccions excepte en el cas de Massalcoreig

Torra recorre el veto del jutge de Barcelona a prohibir les reunions de més de 10 persones

zentauroepp54118677 lleida el primer dia del nou decret de confinament de la ciu200715095634

zentauroepp54118677 lleida el primer dia del nou decret de confinament de la ciu200715095634 / Jordi V Pou

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Lleida ha ratificat les mesures extraordinàries de caràcter urgent acordades pel Govern sobre la protecció de la salut pública pel coronavirusa l’àrea de Lleida ciutat i sis municipis més de la comarca del Segrià, però no en el cas de Massalcoreig. Així mateix, el Jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona ha autoritzat aquesta matinada les mesures de mobilitat anunciades per la Generalitat a diversos barris de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) per fer front a l’augment de casos de Covid-19, tret de la prohibició de reunions superiors a 10 persones per considerar-la «desproporcionada». Es dona la circumstància que el jutge de Lleida en la seva resolució sí que avala el veto a les reunions de més de 10 persones. Fonts del Govern han mostrat la seva satisfacció pel contingut de la interlocutòria judicial, que avala la regulació de la Generalitat.

El president, Quim Torra, ha decidit aquest dimecres presentar recurs contra el veto judicial a alguna de les mesures impulsades pel Govern per frenar el brot de contagis de coronavirus a l’Hospitalet de Llobregat.

En la seva interlocutòria, el jutge en funcions de guàrdia a Lleida, Ramon Salada Virgili, estableix la validesa d’aquesta ratificació de les mesures del Govern per un termini de 15 dies, que pot ser prorrogat, tot i que exigeix a la Generalitat de Catalunya que informi setmanalment de l’evolució de la pandèmia i de les propostes de correcció de les mesures acordades en el seu cas.

El Govern va aprovar a última hora de dilluns un decret llei per imposar mesures restrictives en vuit municipis del Segrià, en resposta a una altra resolució d’una jutge de Lleida que no va validar una ordre del Departament de Salut per confinar als seus domicilis uns 150.000 habitants d’aquests municipis lleidatans.

Al decret, el Govern imposa mesures restrictives a la mobilitat, a les reunions de més de 10 persones o a determinades activitats comercials i serveis en vuit municipis del Segrià, comarca confinada perimetralment des del passat dia 4, i a tres barris de l’Hospitalet, mesures que al seu judici no suposen un confinament «estrictament domiciliari» per obligació, però sí recomana no sortir de casa si no és imprescindible.

Contràriament al que ha decidit un jutge de Barcelona, que ha autoritzat també mesures sanitàries similars als barris de l’Hospitalet però s’ha oposat a la prohibició de les reunions de més de 10 persones, a l’entendre que és una competència estatal, el jutge de Lleida al·lega que la llei autonòmica de Salut Pública sí que contempla la possibilitat de limitar el nombre de persones que poden reunir-se. La Fiscalia també s’havia oposat a la prohibició generalitzada a Lleida de les reunions de més de 10 persones, al·legant falta de competència de les autonomies, però en aquest cas el jutge argumenta que aquesta mesura està prevista a l’article 55 K de la Llei 8/2009 de Salut Pública de la Generalitat, i que les reunions de persones «s’han demostrat com a focus de contagis, contagis que es tracta de minimitzar en la mesura possible».

Mesures proporcionades

En la seva resolució, el jutge afirma que «ens trobem davant d’una situació de pandèmia declarada oficialment i que, per tant, permet l’adopció de les mesures necessàries per al seu control i erradicació, mesures que poden limitar l’activitat en general, la prestació de serveis i els desplaçaments de les persones». El jutge de Lleida afirma que les restriccions establertes són necessàries «ja que les adoptades fins a la data d’aquesta resolució no han pogut aconseguir els objectius de control de la pandèmia i reducció de risc de contagis». Afegeix que les mesures que es van adoptar durant l’estat d’alarma, «més restrictives de drets i llibertats fonamentals que les que se sol·liciten que siguin ratificades, han demostrat que la limitació d’activitat i de la llibertat de desplaçament han reduït molt sensiblement el risc de contagi i han permès avançar en el control de la pandèmia».

Entén a més el jutge que les mesures «són proporcionades a les finalitats que es pretenen» i aprecia «una acurada limitació de les restriccions en tots els àmbits afectats: es procura protegir la salut i, alhora, minimitzar l’afectació a les activitats econòmiques i al desenvolupament de les activitats quotidianes de les persones, i s’ajusta en conseqüència al principi de proporcionalitat».

El jutge no autoritza a aplicar les mesures sol·licitades pel Govern al municipi de Massalcoreig, ja que els informes sanitaris només registren un contagi en data d’1 de juliol, una afectació «similar a altres municipis com Gimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida o Benavent de Segrià, per als quals no s’adopten».

Rebuig de prohibir reunions de més de 10 persones

També de matinada, el Jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona ha autoritzat les mesures de restricció de la mobilitat anunciades pel Govern diversos barris de l’Hospitalet, tret de la prohibició de reunions superiors a 10 persones per considerar-la «desproporcionada». En la seva resolució, el Jutjat d’Instrucció, en funcions de guàrdia, assenyala que «les mesures l’autorització de les quals se sol·licita no ofereixen cap problema jurídic respecte a les recomanacions».

Afirma que es tracta d’«una concreció geogràfica de les mesures que en el Pla de Desescalada» aprovat pel Govern central el 28 d’abril barreja de les fases I i II i contingudes en el posterior Reial Decret llei del 9 de juny de mesures urgents de prevenció contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

En la seva resolució assenyala que, segons l’articulat del text legal, «correspondrà als òrgans competents de l’Administració General de l’Estat, de les comunitats autònomes i de les entitats locals, en l’àmbit de les seves respectives competències, les funcions de vigilància, inspecció i control del correcte compliment de les mesures establertes en aquest real decret llei». El jutge recorda que la norma és vigent mentre no s’aixequi l’emergència sanitària pel Govern.

Arguments

Tot i que accepta les principals mesures de mobilitat, el jutge s’oposa a prohibir les reunions de deu o més persones, com va sol·licitar el Govern, «perquè això sí que implica la limitació del dret consagrat» i la «reforma del decret llei no contempla una mesura de tal envergadura».

«Res s’oposa que es produeixin reunions de deu persones si aquestes respecten les obligacions imposades com l’ús de mascaretes, separació de metre i mig, etc. ja que només es correria risc si algun dels assistents està encomanat i existeixen altres mecanismes menys costosos» que poden aplicar-se per detectar casos sospitosos, ressalta.

Notícies relacionades

«Recolza aquesta decisió el fet que l’informe de l’Agència Catalana de la Salut no la proposi. La mesura és desproporcionada», remarca per afirmar que «conseqüentment» el fiscal «no s’oposa a l’autorització de les mesures compreses en el projecte de Resolució (SL/2020/ de 14 de juliol pel qual s’adopten mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de Covid-19 als barris de la Torrassa, la Florida, Collblanc de la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat».

«A excepció de la prevista en el número 5 (reunions i/o trobades familiars i de caràcter social) perquè és desproporcionada i l’Administració sol·licitadora manca de títol habilitant per acordar-la», conclou el titular del jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona, Abel Carmelo Andrade Ortiz.