PANDÈMIA DE COVID-19

Barcelona es prepara per afrontar un rebrot de coronavirus

Catalunya registra 938 nous contagis i més de la meitat es localitzen a la capital i a la seva àrea metropolitana sud

L'alcaldessa, Ada Colau, descarta un confinament i ofereix 50 rastrejadors, que Salut rebutja

zentauroepp54122478 pla mitj  de l alcaldessa de barcelona  ada colau  en roda d200715181526

zentauroepp54122478 pla mitj de l alcaldessa de barcelona ada colau en roda d200715181526 / Blanca Blay

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Més de la meitat dels nous contagis de coronavirus registrats a Catalunya tenen lloc a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana sud, on es troba l’Hospitalet de Llobregat, el municipi de la província que més pateix la Covid-19 de moment. La Conselleria de Salut ha informat aquest dimecres de 938 noves infeccions registrades ahir, de les quals 492 van tenir lloc a Barcelona (246 infeccions) i a la seva àrea metropolitana sud (246 més). Aquest nou miler de nous contagis recorda les xifres del març, quan la pandèmia actuava ja amb força. Però amb matisos: en aquests moments es realitzen moltes més proves PCR que llavors i també tests serològics que poden donar positiu en el virus malgrat que la infecció ja no està activa. És a dir, ara apareixen més positius pel virus, cosa que no significa que ara hi hagi tantes persones infectades com mesos enrere, sinó que es diagnostica més i millor.

Però, sigui com fos, les administracions no amaguen la seva preocupació per la situació. Barcelona es prepara ja per a una segona onada de la pandèmia, inicialment prevista per a la tardor, però que, segons apunten les xifres, s’avançarà. A la capital catalana, limítrofa amb l’Hospitalet, ja hi ha 29 brots actius. El director de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha alertat aquest dimecres que la transmissió comunitària dels barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc de l’Hospitalet avança ja cap als barris limítrofs de Barcelona, ciutat que ha vist triplicar els seus nous contagis.

«No estem parlant de confinar Barcelona, però obrim la porta a aprovar alguna mesura en els pròxims dos dies», ha avisat l’alcaldessa Ada Colau aquest dimecres després d’una reunió amb la consellera Alba Vergés. Prèviament a aquesta roda de premsa, l’alcaldessa no havia descartat, en una entrevista a TV-3, tornar a alguna fase de la desescalada. «Potser entre tots hem de fer un pas enrere per després poder continuar avançant», ha dit, tot i que no ha volgut «especular» sobre quines podrien ser aquestes mesures.

Tot i així, i tenint en compte que la major part dels contagis s’estan produint entre persones joves (els qui passen la malaltia de manera lleument o són directament asimptomàtics, de manera que no ingressen a l’hospital), algunes d’aquestes possibles mesures podrien ser el tancament de platges, la limitació de l’aforament de l’hostaleria o la suspensió d’activitats culturals i esportives. Aquestes dues últimes van entrar en vigor a l’Hospitalet ahir mateix. I respondrien a una lògica, ja que, com ha reconegut la regidora de Sanitat, Gemma Tarafa, els nous contagis s’estan produint en el temps lliure i d’oci, en trobades familiars i no en l’àmbit laboral.

Els hospitals tenen plans de contingència des de fa mesos i planifiquen ja un possible rebrot del virus

Colau, que ha tornat a criticar el dispositiu de rastrejadors de Covid-19 de la Conselleria de Salut, ha defensat la creació d’una oficina tècnica mixta entre la Generalitat i l’ajuntament per fer aquest seguiment i aïllament de casos, ja que«el sistema informàtic del dispositiu de Salut no funciona». «També hem ofert entre 40 i 50 nous rastrejadors, però la Generalitat ens ha dit que no ho veia. L’oferta continua vigent», ha explicat Colau. Fonts de Salut justifiquen que en aquest punt ja hi ha 120 rastrejadors per a tot Catalunya (segons els experts en fan falta 2.000), ampliables a 900.

A punt als centres

Els principals hospitals de Barcelona, segons fonts, fan atenció a l’evolució de les xifres i estan planificant ja un possible rebrot. En aquests hospitals es viu una relativa tranquil·litat, que conviu, no obstant, amb la inquietud de no saber què pot passar. Però els centres hospitalaris a penes estan registrant nous ingressos per Covid-19, ni a les ucis ni a les plantes ordinàries. El gran pes està recaient en una atenció primària a la qual arriben la majoria dels casos sospitosos, que, al ser lleus, són enviats a casa. Els centres de salut catalans sí que viuen una situació de «prealarma», segons va reconèixer fa dies el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Antoni Sisó, a EL PERIÓDICO.

Els hospitals no estan ajornant visites de patologies no urgents, com sí que va passar al març, dies abans que es decretés l’estat d’alarma. L’Hospital de Sant Pau de Barcelona, per exemple, no té en aquests moments cap malalt a l’uci. Però, com la resta de centres, ja compta amb plans de contingència preparats per actuar ja si així fos necessari, com ara zones habilitades per instal·lar llits de crítics o dispositius ràpids per tornar a muntar hospitals de campanya. Aquests plans estan preparats des de fa mesos, a l’espera que arribi una segona onada de contagis.

Tot Espanya

Però no només Catalunya, sinó que tot Espanya podria viure aquest estiu un segon pic. El cap del Servei Pneumologia de l’Hospital del Mar i president de la Fundació BRN (Barcelona Respiratory Network), Joaquim Gea, ha advertit aquest dimecres que l’augment de positius a Espanya podria suposar un segon brot significatiu de coronavirus, tot i que ha precisat que seria en un escenari molt diferent del del mes de març.

«Ens enfrontem a un escenari molt diferent respecte al primer brot significatiu de coronavirus del mes de març. El canvi positiu d’escenari és molt clar tant a nivell clínic, epidemiològic, com des del punt de vista de l’organització del sistema de salut o el coneixement sobre els tractaments», ha precisat el pneumòleg.

Notícies relacionades

Segons Gea, el repunt de casos de coronavirus a Espanya es deu a un subtipus de SARS-CoV-2 semblant al que ja va provocar la tragèdia el mes de març, al qual s’ha unit un nou llinatge o soca de coronavirus importada, probablement de l’Amèrica Llatina.

No obstant, reconeix que fins al moment no hi ha evidència científica que es tracti d’una versió més agressiva del virus o amb un poder de contagi més elevat.

Salut rebutja els rastrejadors de Colau

Colau ha tornat a criticar el dispositiu de rastrejadors de Covid-19 de la Conselleria de Salut («no està funcionant prou bé», ha dit) i ha n’ofert al departament «entre 40 i 50» per incrementar la plantilla. «Hem ofert entre 40 i 50 nous rastrejadors, però la Generalitat ens ha dit que no ho veia. L’oferta continua vigent», ha explicat. Els rastrejadors són les persones que segueixen els contactes dels casos positius. 

Catalunya té en aquests moments 120 rastrejadors per a tot el territori, una xifra insuficient segons l’opinió dels experts, que consideren que n’hi hauria d’haver uns 2.000. Però Salut sí que veu proporcionat aquest centenar d’exploradors del virus. Fonts de la conselleria indiquen que aquests 120 rastrejadors són «ampliables a 900». Salut, asseguren, vol «posar més esforços en la prèvia al seguiment, això és, en la recerca d’aquests contactes».

A més, l’alcaldessa també ha informat que el consistori i el departament han acordat la creació d’una oficina tècnica mixta similar a la implementada per afrontar la situació de les residències de gent gran i l’ampliació dels quatre grans hospitals de la ciutat de Barcelona.