Pugen els casos

Primera mort des del confinament al Segrià, que suma 46 positius més

Més de 80 persones estan ingressades en hospitals de Lleida per coronavirus

«La situació està estabilitzada, però es pot descontrolar», expliquen des de l'Arnau de Vilanova

zentauroepp54039472 arnau200709141603

zentauroepp54039472 arnau200709141603 / JORDI V POU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Segrià suma 46 nous positius i el primer mort des del confinament. Segons les dades difoses avui per Salut, des de l’inici de la pandèmia, a la comarca de Lleida hi ha hagut 2.694 casos positius de coronavirus, 137 dels quals han mort.

A més, 81 persones continuen ingressades en hospitals de Lleida per coronavirus, 8 de les quals, en les últimes hores. Segons ha informat el Departament de Salut, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha passat dels 42 d’ahir dimecres, als 50 actuals i l’Hospital Santa Maria ha registrat també un nou ingrés, en aquest cas a l’uci, fet que eleva a cinc els seus malalts de coronavirus.

A la resta de centres privats en els quals també hi ha ingressats per coronavirus han aconseguit restar un ingrés i en tenen 27 en total.

Es pot destacar que l’Arnau de Vilanova ha donat 30 altes hospitalàries des de l’1 de juliol passat, segons Salut. 

Malgrat això, i a la crida urgent que ahir es va fer a sanitaris especialitzats en pacients crítics i molt crítics, la situació a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida «està estabilitzada, però es pot descontrolar d’un dia per l’altre com va passar el mes de març», ha explicat en declaracions a Efe el metge d’Urgències de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Oriol Yuguero.

De fet, ha recordat que el 19 de març passat a Urgències es van comptabilitzar menys de 30 persones positives en coronavirus, però en només tres dies la xifra va ascendir fins als 70.

«Ara estem en aquell moment d’equilibri, de veure que els números són estables, però amb la incertesa de saber si es confirmarà la tendència del mes de març amb un brot explosiu de positius», ha explicat.

Actualment, les Urgències de l’Arnau de Vilanova atenen una mitjana d’entre 30 i 35 persones positives, amb un perfil menor de 60 anys en el 80% dels casos i amb una simptomatologia que, a la majoria, els permet seguir un aïllament domiciliari.

No obstant, Yuguero considera que «avui i demà són dies molt importants», perquè ja es compleixen 15 dies de la celebració de les revetlles de Sant Joan i de l’arribada de la ‘nova normalitat’.

«Cada dia és una petita victòria perquè, de moment, podem continuar amb el personal i els llits que tenim i, a més, no hem col·lapsat l’uci», ha celebrat el metge.

Per la seva banda, la carpa sanitària instal·lada de forma annexa a les Urgències de l’hospital lleidatà no s’ha hagut d’utilitzar, tot i que no descarten que s’obri si pugen els casos en els pròxims dies.

Més dades de Catalunya

Segons les dades difoses avui per Salut, l’epidèmia ha causat ja 12.606 morts a Catalunya, entre els casos confirmats i els sospitosos, cinc més de les notificades per les funeràries ahir, 6.876 de les quals han mort en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.111 en una residència i 799 al seu domicili, mentre que la resta de casos no són classificables per falta d’informació.

Quant al nombre de casos positius després d’efectuar-se proves de PCR, ja són 74.367 els casos acumulats, 482 més que ahir, 74 dels quals corresponen a la regió sanitària de Lleida i 3 a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, mentre que a la ciutat de Barcelona s’han registrat 212 casos nous en les últimes 24 hores.

Des de l’inici de la pandèmia, han ingressat en estat greu 4.169 pacients amb coronavirus i actualment són 40 els que continuen hospitalitzats a l’uci.

Notícies relacionades

Així mateix, s’han comptabilitzat un total de 40.038 altes hospitalàries de persones diagnosticades de Covid-19, 37 de les quals, en les últimes 24 hores. 

Pel que fa a les residències de gent gran, un total de 15.074 persones han sigut confirmades fins ara com a positives de coronavirus, deu més que ahir.