Covid-19

Mascaretes obligatòries a Catalunya: usos i excepcions

Aquestes són les regles d'ús per evitar possibles rebrots del coronavirus

100720 mascarilla 16 9 elperiodico / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat multa des de dijous amb fins a 100 euros les persones de més de sis anys que surtin de casa sense mascareta, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat, si bé segueixen vigents les excepcions que n’eximeixen l’ús quan sigui incompatible, com fer esport o banyar-se a la platja. La Generalitat ha aprovat aquesta proposta sobre l’obligatorietat de les mascaretes cinc dies després de decretar el tancament perimetral de la comarca del Segrià.

L’objectiu és evitar nous rebrots de Covid-19. Sobretot ara, que preocupa cada vegada més la situació del Segrià (Lleida), confinat des del dissabte 4 de juliol.  

¿Qui està obligat a portar-la?

¿Qui no està obligat a utilitzar-la?

¿És necessària la mascareta a la feina?

«No, si totes les persones ocupants del vehicle són convivents», respon la Generalitat. Si dorms sota el mateix sostre, te’n lliures. Si no, mascareta.

¿I si condueixes un patinet elèctric?

¿S’ha de posar la mascareta als establiments comercials?

¿L’he d’utilitzar en una terrassa a l’aire lliure?

No és obligatori mentre s’és a la platja, però s’ha d’utilitzar en els trajectes per anar i venir.

¿Que passarà a les escoles?

Notícies relacionades

D’acord amb les últimes directrius enviades per la Conselleria d’Educació als centres, «en un grup estable [d’alumnes] (els denominats grups bombolla) no és necessari l’ús de mascareta» a l’aula.

¿I els nens dels casals?

¿I per viatjar?

¿En quines situacions no és necessari el seu ús?

No serà exigible durant l’lexercici físic esportiu a l’aire lliure ni en supòsits de força major o necessitat, o quan per la mateixa naturalesa de les activitats resulti incompatible, d’acord amb les autoritats sanitàries. D’aquesta manera, es podrà anar sense mascareta a la piscina, però caldrà posar-se-la als vestidors, una cosa similar al que passa amb els gimnasos. A més, els passatgers de barcos i embarcacions no l’hauran de portar quan siguin a dins de la seva cabina i quan, estant a les cobertes o espais exteriors, sigui possible mantenir una distància física interpersonal de seguretat.