Pas enrere

Catalunya obliga a utilitzar mascareta des d'aquest dijous tot i que hi hagi distància de seguretat

Les sancions podran arribar als 100 euros, segons explica el Govern

Vergés no concreta excepcions i es remet a les 'Preguntes freqüents' de la Generalitat en les xarxes

zentauroepp54017665 soc lleida confinamiento200706194319

zentauroepp54017665 soc lleida confinamiento200706194319 / JORDI V POU

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Valentina Raffio

La Generalitat ha anunciat que, a partir d’aquest dijous, l’ús de mascaretes serà obligatori a tot Catalunya. Per a tots els ciutadans a partir de sis anys. En tots els espais públics interiors i exteriors. Sempre que l’activitat que s’hagi de realitzar no sigui incompatible amb l’ús de tapaboques, com en el cas de l’esport. 

Tot i que els detalls d’aquesta resolució es donaran a conèixer en les pròximes hores, però, ara per ara, des del Govern anuncien que les sancions podrien ascendir als 100 euros per infracció. «La idea és que tothom surti de casa amb la mascareta posada», ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la presentació de la mesura. «Hem de pensar que tots podem ser transmissors del virus», ha recalcat.

Tot i que els periodistes li han preguntat amb insistència, la consellera no ha sigut gens concreta sobre casos concrets i excepcions, i s’ha limitat a afirmar que continuaran vigents les que ja ho estaven: fins ara, s’eximia d’utilitzar mascareta en activitats «incompatibles», com l’esport o anar a la platja. Tot i que la nova regulació permet multar des d’aquest mateix dijous, Vergés ha evitat precisar més i s’ha remès als documents de ‘Preguntes freqüents’ que habitualment publica la Generalitat a les xarxes socials. 

L’objectiu, expliquen des del Govern, és evitar nous rebrots de Covid-19. Sobretot ara que preocupa, cada vegada més, la situació del Segrià (Lleida), confinat des de dissabte. En aquest sentit, ahir dimarts, Vergés va explicar que l’«enduriment» de la normativa es planteja com una eina per «combatre el relaxament de part de la població» i evitar la propagació del virus. 

Notícies relacionades

Aquest dimecres, a més, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, també s’ha pronunciat sobre l’obligatorietat de les mascaretes. «No em sembla malament, si al Govern li sembla oportú, que reforci aquesta mesura», ha assenyalat, i ha recordat que la decisió és de la Generalitat, no del Govern central. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Illa ha recordat, no obstant, que, per norma general, «l’ús de la mascareta ja és obligatori» excepte en casos especials per prescripció mèdica.  Però «si a Catalunya volen fer un pas més, no hi tinc res a dir», ha conclòs el ministre.