informe de l'onu

Els fàrmacs falsos i una possible vacuna il·legal amenacen la salut

Les organitzacions criminals ja han aconseguit infiltrar a les xarxes de distribució productes fraudulents i estan preparats per falsificar qualsevol antídot

zentauroepp53111643 grafand7348  sevilla  13 04 2020   un voluntario de protecci200413125857

zentauroepp53111643 grafand7348 sevilla 13 04 2020 un voluntario de protecci200413125857 / Julio Munoz

3
Es llegeix en minuts
Wanda Rudich / Efe

Milions de pacients i metges esperen amb ansietat un medicament o una vacuna eficaç contra la Covid-19.

També ho esperen organitzacions criminals que ja han aconseguit infiltrar a les xarxes de distribució productes fraudulents i estan preparats per falsificar qualsevol vacuna.

És una amenaça real de la qual ha advertit aquest dimecres l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD) al presentar els resultats d’una investigació sobre el creixent negoci il·legal amb fàrmacs i productes sanitaris falsificats que s’està observant des de l’inici de la pandèmia.

«La salut i la vida corren perill, ja que els delinqüents s’aprofiten de la crisi de la Covid-19 per treure profit de l’ansietat pública i de l’augment de la demanda de medicaments», assenyala en un comunicat la directora executiva de l’ONUDD, Ghada Waly.

Des de termòmetres fins a mascaretes

Tot i que fins ara no hi ha un fàrmac que s’hagi demostrat eficaç per prevenir o curar la Covid-19, això no ha obstaculitzat que aflorés un trànsit il·lícit amb suposats productes «màgics» contra la malaltia, o l’oferta de medicaments falsos.

Termòmetres que no detecten la febre, mascaretes i vestits de protecció deficients, atacs cibernètics a hospitals, robatoris de dades, grans quantitats de productes de salut que mai arriben als Governs que els compren: són només alguns dels resultats del negoci amb el qual delinqüents ja guanyen milions amb el virus.

Així, el coronavirus «ha posat en relleu les deficiències dels marcs normatius i jurídics per prevenir la fabricació i el trànsit d’aquests productes», indica l’ONUDD en el seu informe.

Segons l’estudi, titulat ‘El trànsit de productes mèdics relacionat amb la Covid-19 com a amenaça per a la salut pública’, els delinqüents aprofiten «les llacunes en la reglamentació i la supervisió nacionals».

A més, s’adapten ràpidament a l’evolució de la pandèmia i a les oportunitats derivades de «les vulnerabilitats» i deficiències dels sistemes de salut per afrontar l’expansió del SARS-CoV-2.

Explotació de les necessitats

L’informe, elaborat en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recorda que la demanda de material per prevenir els contagis per coronavirus, en especial mascaretes i equips de protecció per a personal sanitari (PPE, en anglès), «va superar sobtadament el subministrament».

I aquest «sobtat augment de la demanda de productes mèdics per fer front a la pandèmia ha donat lloc a una expansió del trànsit de productes de qualitat inferior i falsificats», remarca l’ONUDD.

És així com «la Covid-19 ha sigut el catalitzador d’un mercat global de PPE» que no s’havia vist mai abans.

Tot i que en menor mesura, també es comercialitza de manera il·lícita material per a test, desinfectants i fàrmacs com la cloroquina o bombes d’oxigen, assenyala l’ONU.

Xarxes sofisticades

Sobretot grups de delinqüència altament organitzats, com els del narcotràfic, han aconseguit infiltrar les xarxes de subministraments medicinals i canviar el seu model de negoci.

El camp d’acció inclou la xarxa informàtica, amb robatoris de dades i sofisticats atacs cibernètics a hospitals i autoritats sanitàries, o la manipulació de pàgines web corporatives, així com ofertes i transaccions a l’anomenada «xarxa fosca» (darknet).

Es tracta d’accions que requereixen «una important planificació i recursos per part dels perpetradors», que compten amb sofisticades xarxes transnacionals, adverteix l’ONU.

Qualsevol país està amenaçat

Cap país és lliure de l’amenaça d’aquests delictes que ja mouen molts milions de dòlars i poden causar greus danys, sense descartar-se la mort, als pacients.

A tall d’exemple, l’informe recorda com van ser enganyades les autoritats sanitàries alemanyes a l’adquirir mascaretes per valor de 15 milions d’euros a través d’un lloc web clonat d’una empresa aparentment legítima d’Espanya. 

A l’Argentina, per la seva banda, s’investiga un cas de fabricació il·legal d’alcohol en gel i mascaretes, destaca la investigació.

El risc d’una vacuna falsa

Els investigadors no deixen lloc al dubte: les ocasions per a aquests negocis fraudulents «continuaran sent explotades mentre la pandèmia continuï causant trastorns i caos», ja que són «moltes les raons per esperar que aquesta tendència continuï», adverteixen.

El risc serà més gran quan es faci públic el desenvolupament d’una vacuna o un medicament eficaç contra el coronavirus, ja que, novament, la demanda superarà amb escreix a l’oferta disponible durant cert temps.

Com que la capacitat mundial de produir a gran escala una vacuna «és limitada» per una infinitat de factors tècnics i jurídics, s’espera que «actors criminals» introdueixin un producte fals mentre persisteixin els problemes de subministrament del fàrmac genuí.

Notícies relacionades

Segons l’ONUDD, aquesta perspectiva és preocupant, ja que «augmentarà l’amenaça a la salut individual i pública», i suposa, a més, un desafiament important per als sistemes de justícia penal.

Únicament un enfocament de cooperació internacional «permetrà donar respostes eficaces» a aquesta amenaça «que afecta les persones i la salut pública», conclou l’informe.