Els Reis i les seves filles, entre els 400 assistents al funeral de Madrid pels morts de la Covid-19

El 16 de juliol se celebrarà un acte civil pels morts per coronavirus al pati de l'armeria del Palau Reial

zentauroepp54018081 pol reyes funeral200706215040

zentauroepp54018081 pol reyes funeral200706215040 / Kiko Huesca

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El funeral per les víctimes del coronavirus organitzat per la Conferència Episcopal ha reunit a la catedral de Santa María la Real de l’Almudena de Madrid els Reis, les seves filles, representants de totes les institucions, líders polítics i familiars dels que han perdut la vida a causa de la pandèmia.

Una representació al més alt nivell en la majoria dels casos, malgrat que el funeral no tenia caràcter d’Estat, ja que l’acte civil que tindrà aquesta condició en record de les gairebé 30.000 víctimes mortals i en homenatge dels que han lluitat en primera línia contra la Covid-19, se celebrarà el 16 de juliol al pati de l’armeria del Palau Reial.

La Conferència Episcopal va impulsar la missa a l’Almudena coincidint amb la reunió que, a partir d’aquest dilluns, manté la Comissió Permanent, i la cerimònia ha sigut presidida pel cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid, i concelebrada per un total de 35 bisbes.

Felip VI, Letizia, la princesa Elionor i la infanta Sofia (tots vestits de dol) han sigut rebuts a l’esplanada de la catedral per les autoritats civils assistents i, ja a la porta del temple, per Osoro i el cardenal Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal.

Aquesta ha sigut la primera ocasió en què l’hereva de la Corona i la seva germana assisteixen a un funeral de caràcter institucional.

Els membres de la família reial han entrat a la catedral per la nau central mentre sonava l’himne nacional i s’han assegut a la primera fila de la banda de l’Evangeli. Prèviament, el rei i les seves filles s’han senyat davant l’altar.

Al costat de l’epístola, també a primera línia, han seguit la cerimònia els representants dels poders de l’Estat i, darrere seu, les altres autoritats civils.

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, hi ha assistit en representació de Pedro Sánchez.

El cap de l’Executiu ha fet aquest dilluns un viatge oficial a Lisboa, i en la conferència de premsa que ha ofert, al ser preguntat per què no anava al funeral, s’ha limitat a remarcar que el Govern estaria representat per Calvo.

Sí que hi han assistit la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; la del Senat, Pilar Llop; el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; i el del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes.

S’hi han afegit, entre altres autoritats, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; l’alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida; i el cap d’Estat Major de la Defensa, Miguel Ángel Villarroya.

En representació dels partits, entre altres dirigents, diputats i senadors, hi ha hagut el líder del PP, Pablo Casado, i els portaveus de Ciutadans i Vox al Congrés, Edmundo Bal i Iván Espinosa de los Monteros, respectivament.

En una de les naus del temple i sota la imatge de Santa María la Real de l’Almudena s’han situat uns 70 familiars dels morts (que han saludat de lluny els Reis a l’entrar al temple), i en una altra els representants de diferents esglésies i confessions religioses.

Al seu costat també hi havia una representació dels agents socials i eclesials que han dut a terme una tasca especial durant aquest temps, com ara personal sanitari, voluntaris de Càritas, membres de les Forces Armades i dels cossos de seguretat de l’Estat, i bombers.

Els membres de la família reial i la resta dels assistents al funeral han portat mascaretes de protecció, i l’aforament de la catedral, d’unes 900 persones, s’ha reduït a menys de 400 com a mesura de precaució.

En l’homilia, el cardenal Osoro ha destacat els exemples de solidaritat de moltes persones, creients i no creients, que s’han posat de manifest en la societat durant aquests mesos de lluita contra la pandèmia, davant «el sectarisme, la crispació i l’enfrontament».

Al començament del funeral, el cardenal Joan Josep Omella ha destacat també la «gran reserva d’humanitat, caritat i acció solidària» demostrada per la societat i ha confiat que l’experiència propiciï una transformació interior que faciliti un món més humà, més just i més fratern.

Oració del papa Francesc

Notícies relacionades

Al final de la celebració, el bisbe d’Àvila, José María Gil, ingressat durant més d’un mes a causa del coronavirus, ha llegit davant la imatge de Nostra Senyora de l’Almudena l’oració composta pel papa Francesc per aquest temps de pandèmia.

Els Reis i les seves filles han abandonat després el temple acompanyats per les autoritats eclesiàstiques i civils i, a la sortida, s’han sentit algunes veus crítiques amb la gestió del Govern durant la pandèmia.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions