Educació superior

Notes de tall 2025 a Catalunya: Medicina segueix al capdavant del rànquing de qualificacions d’accés a la universitat

Entre els estudis de doble titulació, Física i Matemàtiques a la UAB requereix la qualificació més elevada (13,370)

Cercador de notes de tall 2025 a Catalunya

Cercador de notes de tall 2025 a Barcelona

El 40% d’aspirants a estudiant de Magisteri a Catalunya no aprova les proves d’accés

Alumado realizando las pruebas de acceso a la universidad, este mes de junio.

Alumado realizando las pruebas de acceso a la universidad, este mes de junio. / Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 95 % dels alumnes han superat la selectivitat a Catalunya –dos punts menys que el 2024– amb una nota mitjana d’accés a la universitat de 7,181 (la que s’obté fent mitjana entre la fase general de les PAU, el batxillerat i les ponderacions de les optatives). Aquests resultats, combinats amb les preferències de l’ alumnat i el nombre de places disponibles en cada grau, han configurat les notes de tall 2025, que s’han fet públiques aquest divendres, juntament amb la primera assignació de places. Una vegada més, el rànquing el tornen a encapçalar els graus de Medicina. Al Campus Clínic de la Universitat Pompeu Fabra (UB) es requereix un 12,850 (200 places); al Campus Bellvitge, un 12,650 (100 places), i a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), un 12,650 (64 places).

Entre els estudis de doble grau –tendència a l’alça– despunta també de nou Física i Matemàtiques a la UAB (13,370), el qual, a excepció d’una sola vegada, està sent la nota d’admissió més alta del sistema des del 2009 i van ser també els estudis elegits l’any passat per Eric Mateu i Pau Palomar, els alumnes que van fer la millor selectivitat. El rànquing de les dobles titulacions també destaquen Física i Matemàtiques a la UB (13,170) i el grau en Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials més el Màster universitari en Enginyeria Aeronàutica a la UPC (12,936).

Tot i així, no tot està perdut per a l’alumnat que no hagi entrat en el grau que desitjava en aquesta primera assignació. N’hi haurà d’altres –n’hi va haver fins a 10 per a l’alumnat el 2024, així que el partit és llarg–, però, de moment, milers d’estudiants ja saben aquest divendres si han aconseguit accedir al grau que desitjaven (o a la seva segona opció o a la seva tercera...). Per primera vegada, el nombre d’estudiants preinscrits en alguna de les set universitats públiques catalanes supera la barrera de les 60.000 sol·licituds. Concretament, un total de 62.328 estudiants han sol·licitat plaça per accedir a la universitat, cosa que representa un increment del 8,43% respecte a l’any passat (57.401).

Un 77,38% ja té plaça

Del total d’estudiants preinscrits, un 77,38% ja té plaça assignada en algun dels estudis sol·licitats. En xifres absolutes, són 48.157 estudiants assignats, 1.372 més que l’any passat. D’aquests, un 58% (27.927) podrà estudiar el grau universitari al centre que havia escollit com a primera preferència.

La nota de tall és la nota d’admissió més baixa que un estudiant ha aconseguit una plaça en un grau universitari. No és una nota fixa, sinó que varia cada any en funció de la demanda i les places disponibles. Si hi ha més demanda que places, les sol·licituds s’ordenen de més a menor nota fins a completar totes les places. La nota de tall és la nota de l’últim estudiant que ha obtingut plaça aquell any. Si hi ha més demanda que places, les sol·licituds s’ordenen de més a menor nota fins a completar totes les places. La nota de tall és la nota de l’últim estudiant que ha obtingut plaça aquell any.

Quant als centres d’estudi més sol·licitats en primera preferència, tornen a situar-se entre els deu primers aquells relacionats amb l’àmbit de les Ciències de la Salut, com Medicina, Odontologia, Psicologia i Infermeria. En l’àmbit de les Ciències Socials, destaquen els graus en Administració i Direcció d’Empreses i Dret, i en l’àmbit d’enginyeria i arquitectura, els estudis d’Arquitectura.

Puja Filologia Catalana

Entre les curiositats de la llista de les notes de tall, crida l’atenció l’ascens de més de dos punts en la nota de tall de ciberseguretat a la UB, que passa d’un 6,242 de l’any passat al 8,299 d’aquest any. També puja 1,160 Filologia Catalana a la UB, que passa d’un 5 el curs passat a un 6,160 aquest curs (ha tingut efecte l’anunci del pla pilot per augmentar la xifra de professors de català del Govern que consistirà en la concessió de 25 beques dotades de 500 euros mensuals per estudiar Filologia Catalana).

Notícies relacionades

També puja el doble grau de Ciències Ambientals i Geologia a la UAB , puja gairebé un punt. En un moment en què la Geologia està desapareixent dels instituts la nota de tall d’aquest doble grau passa d’un 7,1118 a un 8,096 (0,978 punts més). I puja també el grau de Geologia a la UB, que passa d’un 5 a un 5,578, 0,578 més.

Els estudiants assignats en primera preferència han de realitzar la matrícula en els estudis corresponents entre el 15 i el 18 de juliol, segons el termini que estableixi cada universitat. Els estudiants que no hagin sigut assignats en primera preferència han d’anar consultant les successives assignacions segons el calendari.