Càmeres i antenes

Els Mossos blindaran l'espai aeri amb cúpules virtuals detectores de drons

La mesura s'aplicarà en les pròximes setmanes a Barcelona, l'aeroport i la zona petroquímica de Tarragona

mossos-dron / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos blindaran a partir de les pròximes setmanes l’espai aeri de la ciutat de Barcelona, de l’aeroport  i de la zona petroquímica de Tarragona mitjançant cúpules virtuals, amb càmeres i antenes, per detectar i inhibir drons que suposin un risc per a la seguretat.

Així ho han anunciat en roda de premsa el conseller d’Interior, Miquel Buch; el director dels Mossos, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent, que han precisat que aquest programa de seguretat aèria, denominat Kuppel, està basat en un sistema homologat per l’OTAN i pretén evitar atacs terroristes comeses amb drons, el seu ús en el tràfic de drogues, l’espionatge o el risc que suposen si sobrevolen infraestructures crítiques.

El calendari

La previsió amb què treballen els Mossos, recull Efe, és que aquest projecte, que compta amb un pressupost inicial de 400.000 euros, comenci amb la instal·lació de les primeres càmeres i antenes –en total se n’utilitzaran una vintena– en punts alts de la ciutat de Barcelona durant la primera quinzena d’aquest mes de juliol, i que a l’agost ja estigui plenament operatiu a la capital catalana, la primera gran ciutat europea que disposarà d’un sistema semblant.

Posteriorment, a l’agost s’instal·laran les càmeres al delta del Llobregat –per l’aeroport de Barcelona– i al Camp de Tarragona –les petroquímiques, el port i l’aeroport–, perquè sigui plenament operativa al setembre.

Les càmeres, amb un funcionament semblant als radars, s’activaran al detectar un objecte no tripulat volant a una altura de fins a 300 metres, i mitjançant la intel·ligència artificial detectarà si suposa un risc per llavors fer un seguiment de la seva ruta, mitjançant triangulacions, per arribar a la persona que el dirigeix des de terra.

900 incidents

Al llarg de 2019 i del primer trimestre d’aquest any els Mossos han detectat prop de 900 incidents vinculats a l’ús de drons, els propietaris dels quals s’enfronten a sancions relacionades amb la llei de seguretat ciutadana –a partir de 600 euros– i de la normativa administrativa en l’àmbit de seguretat aèria, amb multes d’entre 3.000 i 300.000 euros.

A Espanya s’han donat casos fins ara d’ús de drons per al tràfic de drogues i per entrar objectes prohibits a les presons.

Les càmeres i antenes configuraran una espècie de cúpula de protecció aèria, mitjançant la detecció i geolocalització d’aquests aparells de vol no tripulats i, en cas de risc, equips sobre el terreny activaran inhibidors perquè no puguin continuar volant.

El projecte Kuppel, que utilitza un sistema homologat per l’OTAN i que els Mossos monitoraran des de la seva sala de comandament, permetrà a la policia catalana fer el salt a la seguretat a l’espai aeri, per garantir la immunitat aèria en els entorns de més risc.

Identificar el model

La càmeres, d’alta definició, permetran gravar el vol i identificar el model i fabricant del dron, per tenir tota la informació que permeti sancionar la persona que l’utilitzi infringint les normes.

A més, aquest sistema també té per objectiu evitar la perpetració d’atacs terroristes mitjançant drons, ja que a les zones blindades per les cúpules virtuals es detectaria a l’instant el dron i es podrien activar els equips d’inhibició.

Els Mossos també disposen d’un sistema d’inhibició que permet blindar un espai concret davant els drons en el cas que se celebrin actes puntuals estratègics especialment sensibles, per garantir que no hi pugui accedir cap element de risc des de l’aire.

Notícies relacionades

El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha destacat que el projecte Kuppel té tres elements clau: prevenir il·lícits administratius o penals, tenir capacitat de resposta a través de la identificació i disposar de capacitat d’inhibició davant de l’amenaça terrorista o per a la seguretat.

Per la seva banda, el director dels Mossos, Pere Ferrer, ha precisat que les càmeres únicament enfocaran al cel, així que no gravaran els ciutadans, ha detallat que les antenes s’ubicaran en zones altes de la ciutat per facilitar la geolocalització per triangulació i ha garantit que no emeten cap tipus de radiació ni senyal.