CRIDA A LA RESPONSABILITAT

Vergès avisa que el confinament de Lleida podria durar més de dues setmanes

La consellera de Salut no descarta mesures més dures com el confinament domiciliari

Buch anuncia que les multes per incomplir el tancament oscil·laran entre els 100 i els 600 euros

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo.

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo. / MARC BATALLER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge la consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit que el confinament de la comarca del Segrià (Lleida) pel brot de coronavirus decretat dissabte podria durar més de dues setmanes, i no descarta que calgui endurir les mesures preventives amb un confinament domiciliari, si bé espera que no sigui necessari.

En una entrevista a RAC-1, la titular de Salut ha considerat que «si la gent és molt conscient del que ens espera, que no és cap broma, no hauria de fer falta» estendre les mesures de contenció de l’epidèmia.

Ha reconegut, no obstant, que endurir les mesures de contenció, i obligar a un confinament domiciliari, és una cosa que el seu departament ara mateix «no pot descartar».

Sobre el confinament perimetral, ha assenyalat que podria durar més de dues setmanes, i que si no és tan restrictiu com el que va tenir lloc a la Conca d’Òdena, és perquè la situació al Segrià no és tan greu.

Durant l’entrevista, la consellera ha rebutjat que s’hagi reaccionat tard al Segrià: «Tot ha de madurar» abans de prendre decisions, i quan està tot tancat, llavors és quan hem de sortir a explicar-ho, no abans».

Mesures extraordinàries

«Analitzem la situació i vam veure que en una setmana s’havien duplicat el nombre de casos, de manera que, arribats a aquesta situació, cal aplicar mesurades extraordinàries», ha explicat.

Sobre la problemàtica dels temporers, ha puntualitzat que el 90% dels que es troben allotjats en pavellons actualment no estan treballant, ja que la falta de «papers» els impedeix fer-ho en molts casos.

Ha culpat, en aquest sentit, l’Estat d’aquesta situació perquè «no serveix de res mirar cap a un altre costat» ja que amb això «se’ls nega el dret de ser reconeguts com a persones i a tenir papers».

Segons Vergés, la Generalitat està insistint en la necessitat de regularitzar la seva situació, però també ha advertit que a la campanya de recollida de fruita «es barreja tot, no només hi ha temporers, també hi ha molta gent dels pobles».

«Ha sigut una decisió molt trista»

L’alcalde de Lleida, el republicà Miquel Pueyo, ha fet lliscar una lleu crítica al Govern per no haver decidit fer efectiu el confinament divendres. «No crec que hagi faltat coordinació, però crec que ens hauria anat bé tenir més temps», ha afirmat a Catalunya Ràdio. En una altra entrevista a RAC-1, Pueyo ha revelat que es va assabentar de la decisió de confinar la comarca mitja hora abans de la roda de premsa de dissabte.

Pueyo ha destacat que la situació a la ciutat és de tranquil·litat i que els establiments comercials obriran, però que anímicament «ha sigut una decisió molt trista». I ha considerat que si el tancament és superior a 15 dies es plantejarà demanar «compensacions».

Multes d’entre 100 i 600 euros

Notícies relacionades

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha informat que els ciutadans que no respectin el confinament de la comarca del Segrià s’exposen a multes d’entre 100 i 600 euros».

El Govern ha disposat 25 controls dels Mossos d’Esquadra per controlar les entrades i sortides. Així mateix, la policia catalana serà l’encarregada de controlar els usuaris dels trens.