El Govern tanca dues residències per no garantir els drets dels avis

Es tracta dels centres geriàtrics d'Ullastrell i Sant Adrià de Besòs

És una mesura cautelar fins que es resolguin els expedients sancionadors oberts

ullastrell car 1200

ullastrell car 1200

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern ha decidit aquest divendres tancar les residències d’Ullastrell (Vallès Occidental) i Sant Adrià de Besòs (Barcelona) al constatar que no compleixen els requisits establerts per garantir els drets dels avis residents ni dels treballadors, en el marc de la crisi de la Covid-19.

Així ho ha comunicat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que ha indicat que el tancament és una mesura cautelar, fins que es resolguin de manera definitiva els expedients sancionadors oberts a aquestes dues residències «per les greus irregularitatsdetectades en el funcionament i organització dels centres durant l’emergència sanitària de la Covid-19».

La residència d’Ullastrell està gestionada per l’empresa Apaser Residencial té 34 places, 19 de les quals són públiques. La Generalitat la va intervenir el 16 d’abril i va posar al capdavant del centre una altra entitat gestora, la Fundació Vallparadís, amb l’objectiu de reconduir la situació. Ara la residència ja està qualificada com a «verda» en matèria de contagis. 

El Servei d’Inspecció va obrir expedient sancionador a Apaser Residencial el 3 de juny per 5 infraccions greus i 11 de molt greus, que poden ser sancionades amb una multa de 4.000 euros en el cas de cada sanció greu i amb 7.900 euros cadascuna de les molt greus, a més del tancament de l’establiment per un període de quatre anys.

 La residència de Sant Adrià està gestionada per l’empresa Residència Sant Adrià SL. Es tracta també d’un centre privat, en aquest cas amb 25 places, 20 de les quals són públiques. La Generalitat la va intervenir el 31 de març i va substituir els gestors, Residència Sant Adrià SL, pel Consorci de Salut i Social de Catalunya, que ha controlat la situació assistencial i sanitària de la residència. Ara també està qualificada com a «verda». Els inspectors van obrir expedient als anteriors gestors el 3 de juny per dues infraccions greus i vuit de molt greus.

En totes dues s’ha produït un alt nombre d’avis morts, fet que va obligar a la intervenció per part de la Generalitat.  

Notícies relacionades

Ara les entitats responsables de la gestió han de fer efectiu el tancament en coordinació amb la conselleria, que ja ha començat a treballar en la reubicació i garantia dels drets de les persones residents, cosa que es produirà en els pròxims dies.

Primer s’oferirà a les famílies una alternativa en un altre centre privat, i en segona instància se’ls oferirà una plaça pública. Fins que es produeixi el tancament efectiu dels centres, al capdavant hi haurà la Fundació Vallparadís i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.