per apropiació indeguda

Primera demanda col·lectiva per Covid a residències d'estudiants

whatsapp-video-2020-06-29-at-094745 / El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Flora Marimón (La Provincia)

Entorn de 80 universitaris de tot Espanya interposaran una demanda col·lectiva contra Rafael de la Torre, propietari de dues residències a Salamanca, Helmántica I i II, ubicades als carrers de San Narciso i Isidro Segovia, respectivament, per reclamar la devolució de la fiança i del mes de juny que els estudiants van pagar per endavant, denúncia ‘La Provincia’ del mateix grup editorial que ‘El Periódico de Catalunya’.

L’amo dels dos centres no els permet, a més, recollir les seves pertinences amb l’arribada de la ‘nova normalitat’ si no firmen un document en el qual, de facto, es plasma que renuncien al reintegrament de les quanties que van abonar pels dos conceptes. Per això, al costat de la demanda col·lectiva –la primera a Espanya–, els estudiants i els seus pares estan interposant denúncies a la Policia per apropiació indeguda de les seves pertinences.

Amb la pandèmia, els nois van haver d’abandonar les dues residències al març, molts d’ells dies abans de l’estat d’alarma, decretat el 14 de març, pensant que tornarien, com a molt tard, després de Setmana Santa, per la qual cosa es van emportar l’indispensable, i altres se’n van anar a casa seva a final de mes, quan les residències van rescindir el contracte i van tancar els centres pel coronavirus.

Però una situació que en principi era de 15 dies es va allargar tres mesos, durant els quals estava prohibit desplaçar-se entre comunitats. El propietari de les residències pretenia cobrar els mesos en què no han donat serveis als estudiants, que incloïen menjar, neteja i bugaderia. En aquesta crisi del coronavirus, la majoria dels col·legis majors han fet una devolució parcial de les quotes o han fixat una aportació mínima per sufragar les despeses que continuen suportant, però en aquest cas no ha sigut així.

Des de les residències es va proposar que l’abonament per endavant del juny i de la fiança compensessin els costos dels mesos d’abril i maig, quotes que per decret, podien quedar exonerades de pagament al no prestar-se’ls als residents els serveis contractats i perquè els centres van tancar de forma imperativa.

whatsapp-video-2020-06-29-at-094743-1 / periodico

Davant d’aquesta situació, que ha indignat els pares i els estudiants, han posat el cas en mans d’un advocat d’Oviedo, Gonzalo López, per interposar una demanda a què s’han anat afegint famílies de tot Espanya.

Els estudiants són de les Canàries, Astúries, Cantàbria, Galícia, Andalusia, La Rioja, Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Aragó, Madrid, Catalunya, Balears, País Basc o Navarra. Davant de l’actitud de Rafael de la Torre, reclamen la meitat del mes de març, ja que l’estat d’alarma es va decretar el 14 i la majoria va abandonar la residència abans, la devolució del mes de juny, i la restitució de la fiança, entorn de 1.500 euros per estudiant, depenent de les habitacions i de la data en què se’n van anar, cosa que pot sumar uns 120.000 euros, indica Gonzalo López, que va intentar arribar a un acord extrajudicial amb el propietari però es va trobar que li va tancar totes les vies. Pràcticament va poder parlar amb ell una sola vegada, i la segona li va penjar el telèfon després de qüestionar la seva identitat com a lletrat dels familiars, explica Gonzalo López.

Els perjudicis ocasionats ja no només són econòmics. Atès el tracte del propietari, les famílies pensen arribar fins a les últimes conseqüències per recuperar el que els pertany i per alertar altres possibles usuaris d’aquestes residències, indiquen alguns pares.

Al principi, els van dir que podrien desplaçar-se per recollir les seves pertinences a l’entrar en la ‘nova normalitat’ dilluns passat. A l’anar a les residències els van posar a firmar un document que suposa renunciar a la remuneració del reclamat. L’advocat va recomanar no subscriure’l.

Per tant, els pares es van negar a firmar-lo i ja s’han interposat almenys sis denúncies per apropiació indeguda. Es van haver de desplaçar d’altres comunitats i van tornar amb les mans buides.

També, 63 estudiants més denunciaran a través d’una acta notarial. Els pares i els universitaris temen pels seus objectes que segueixen dins de les habitacions. La denúncia econòmica és contra Rafael de la Torre Fraile i una societat Maratorre S.L., l’administrador del qual és Magín de la Torre, i on s’han realitzat pagament de fiances i de mensualitats, explica l’advocat.

Marian Sánchez, de 20 anys, és de Tahíche, Lanzarote. Estudia Teràpia Ocupacional a Salamanca. El dia 13 de març va abandonar la residència i el 14 va començar l’estat d’alarma. Té la majoria de les seves pertinences a la residència Helmántica, fins i tot «les ulleres de vista», emfatitza, i el bitllet comprat per anar del 28 de juny al 5 de juliol perquè pensava que podria accedir sense problema a recollir els seus objectes i perquè així ho van traslladar del centre.

«Ara vaig a Salamanca i no sabré si podré venir amb les meves coses o deixar-les allà, perquè no firmaré un paper on renunciï que em paguin el que em deuen de la fiança i el del mes de juny», explica.

Igual com Bernar Sacristán, de Las Palmas de Gran Canària, de 19 anys, que ha deixat dins televisió, Ipad, roba d’hivern i estiu i tenia un bitllet comprat per al 7 de juliol, que perd.

Mikel Cueva, de 19 anys, de Sant Sebastià, estudia Dret. «Ens en vam anar amb el que portàvem posat», indica aquest estudiós de les lleis que té clar que les normes els emparen i ja ha posat fil a l’agulla a Twitter per denunciar-ho i compta amb 38.000 visualitzacions, ara per ara.

Carmela da Silva és de la Coruña, de 22 anys, i estudia Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Ara treballa a Galícia, mentre estudia, i amb l’arribada del bon temps ha hagut de renovar el seu armari, ja que tota la seva roba és a l’habitació, «absolutament tot», recalca.

whatsapp-video-2020-06-29-at-094743 / periodico

El 90% de les seves pertinences es troben a Salamanca, apunta la universitària, fins i tot un patinet elèctric.

¿Qui és Rafael de la Torre?

L’amo de les residències ha sigut protagonista en diferents mitjans de comunicació després que Alberto Chicote destapés a l’arrencada del seu programa ‘¿Te lo vas a comer?’, el 2018, la mala alimentació que se’ls donava a les persones grans a la seva residència Bellavista, de Babilafuente, Salamanca.

Notícies relacionades

Chicote va anar al centre per una denúncia de la família d’una dona gran que havia mort per deshidratació a les dues setmanes d’ingressar a la residència. El popular xef va ser rebut amb una cassolada per la directora, Anabel Álvarez, i treballadors del centre. Álvarez va dimitir dels seus càrrecs posteriorment després de ser denunciada per presumptament apropiar-se del collar d’una àvia morta.

Pel que sembla el portava posat quan Chicote li va fer una entrevista i un familiar va reconèixer la joia al veure-la per televisió. Álvarez treballa en l’actualitat, almenys abans de la Covid-19, com a netejadora en la residència d’estudiants Helmántica. Els joves la van reconèixer.