enquesta de la UE
La desigualtat mina la confiança dels espanyols en jutges i polítics
El sondeig mostra que, com pitjor és la situació socioeconòmica, menys es creu en el sistema democràtic
Un de cada tres europeus preguntats no considera que tots disfrutin dels mateixos drets

jmdiaz53358789 barcelona 08 05 2020 coronavirus covid 19 en barcelona ras200508165555 /
El 55% dels que viuen a Espanya pensen que no tothom disfruta dels mateixos drets i només el 8% creu en la total independència dels jutges, segons una enquesta realitzada a la Unió Europea (UE) que mostra que com pitjor és la situació socioeconòmica menor és la confiança en el sistema democràtic.
Aquestes dades formen part de l’estudi ‘Què signifiquen els drets fonamentals per a la gent a la UE’, una enquesta realitzada entre gener i octubre del 2019 entre 35.000 persones en la Unió Europa i Macedònia, i que publica aquest dimecres l’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea.
El sondeig mostra que la confiança dels espanyols en el sistema democràtic és menor que la mitjana europea en temes com la igualtat de drets i la independència de la justícia.
Per exemple, davant de l’enunciat «tothom disfruta els mateixos drets humans bàsics», el 55% dels enquestats a Espanya responen negativament, un percentatge que només és més gran a Croàcia i Xipre, i que està molt per sobre del 30% de la mitjana comunitària.
A més, el 68% dels enquestats a Espanya creuen que els jutges mai o només algunes vegades tenen la capacitat d’actuar sense interferències del Govern, cosa que situa el país com el vuitè amb més nivell de desconfiança en aquest aspecte de la justícia, dins dels 29 en què es va fer l’estudi.
Així, només el 8% dels enquestats creuen que els jutges a Espanya actuen sempre lliures de la influència del Govern.
L’enquesta de la UE indica que el 58% dels entrevistats a Espanya creuen que els polítics i partits convencionals no es preocupen per ells, un percentatge en línia amb la mitjana europea.
Respecte a la corrupció, el 61% creu que és més probable trobar feina o rebre un ascens si s’és membre del partit polític que estigui al poder, lleument per sota del 63% de la mitjana.
Per contra, el 76% considera inacceptable oferir regals o favors a funcionaris per obtenir, per exemple, millor atenció en un hospital públic o el permís de conduir.
En el conjunt de la UE només el 64% rebutja recórrer a aquests suborns.
També a Espanya es dona un dels grans percentatges d’enquestats que creuen que la defensa dels drets de les minories és important per a la democràcia, amb un 79%, el tercer més alt, davant el 66% de la mitjana de la UE.
Tot i que l’informe de la FRA no especifica les dades socioeconòmiques dels enquestats per països, les xifres generals mostren que com més grans són les dificultats d’arribar a final de mes, o menor és el nivell d’estudi, més baixa és la confiança en la igualtat de drets i el sistema democràtic.
La desigualtat mina la confiança en la democràcia
Notícies relacionadesDe l’estudi es dedueix que un de cada tres europeus no creu que tots disfrutin dels mateixos drets. El 60% creu que els polítics no es preocupen per la gent. I més de la meitat dubta de la independència de la Justícia. Xifres que reflecteixen una desconfiança en el sistema que creix com pitjor és la situació socioeconòmica de les persones.
L’enquesta feta l’any passat es va fer entre 35.000 residents a la Unió Europea i Macedònia.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)