efectes de la tancada

La pandèmia dispara la demanda d'ajuda de consumidors de coca, alcohol i cànnabis

Proyecto Hombre avisa que la situació de confinament pot suposar persones que estan en un procés de rehabilitació un moment crític que afavoreixi un procés de recaiguda

Molts dels atesos han viscut quadros d'ansietat que els portava a la necessitat de consumir o han vist agreujats els seus problemes per conflictes familiars que dificulten la convivència

cocaina

cocaina

2
Es llegeix en minuts
Efe

Proyecto Hombre ha registrat un augment de demanda d’atenció durant la pandèmia per addiccions, a la cocaïna, l’alcohol i el cànnabis com les principals substàncies, tot i que molts dels centres d’atenció es refereixen al joc patològic com una de les principals causes de demanda d’ajuda. 

Segons ha explicat aquesta organització, la situació de confinament pot suposar a persones que estan en un procés de rehabilitació un moment crític que afavoreixi un procés de recaiguda, a la qual cosa s’uneix que les persones amb addiccions solen tenir dificultat en el maneig i la gestió emocional. 

«Les principals urgències d’ajuda han sigut per estimulants, cocaïna, alcohol i cànnabis i un 20% per mal ús de les tecnologies o joc patològic; en més d’una quarta part de centres ha augmentat la demanda més del 30%t», ha explicat el president de Proyecto Hombre, Alfonso Arana. 

Durant el confinament, s’han produït 1.523 noves demandes d’atenció a Proyecto Hombre –fins a inicis de juny–, una vegada oberta la possibilitat de mobilitat; en total l’entitat ha seguit atenent 6.014 persones usuàries i 5.600 famílies (més de 700 de les persones han sigut ateses en recursos residencials i 5.300 han continuat el seu tractament telemàticament en grups d’ajuda o de manera individual). 

L’organització ha mantingut oberts la majoria de recursos residencials, on 310 treballadors han seguit el treball presencial, sempre contemplant totes les mesures d’higiene i de seguretat; i uns altres 600 treballadors de manera telemàtica. 

En la presentació del balanç, Arana ha reconegut l’«esforç dels treballadors que han hagut d’adaptar-se a una situació canviant dia a dia» a les condicions marcades per l’evolució de la Covid-19 i les necessitats de les persones ateses, «que han viscut un agreujament per aquestes circumstàncies, amb quadros d’ansietat que els portava a la necessitat de consumir o per conflictes familiars per una difícil convivència». 

Ha destacat que l’entitat amb prou feines s’ha vist afectada per la Covid-19 i que els casos positius –vuit treballadors sobre 1.129 (0,7%) i 26 usuàries de 6.014 (0,4%)– han quedat resolts favorablement. 

Notícies relacionades

L’anàlisi de les persones en tractament al llarg de 2019 mostra que l’edat mitjana de les dones usuàries és de 41,8 anys i dels homes 38,9, el 32,6% dels usuaris té problemes de salut crònics que afecten la seva vida quotidiana i més de la meitat no té feina. 

A més, el 80,9% de les dones i el 65,9% dels homes atesos han presentat períodes d’ansietat severa en la seva vida.