TORNADA A LA NORMALITAT

Mil raons per sortir pitant

L'aixecament de les restriccions de la mobilitat entre regions sanitàries era una de les demandes més anhelades pels ciutadans

Els retrobaments familiars i disfrutar de les segones residències són els motius principals per desconfinar-se aquest cap de setmana

zentauroepp53797214 soc200618183643

zentauroepp53797214 soc200618183643 / CHARLOTTE REEVES

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré / Carme Escales

La nova normalitat comporta una de les demandes més anhelades pel ciutadà des que va saltar l’estat d’alarma: la mobilitat entre regions sanitàries,això és, poder circular per tot Catalunya sense restriccions. Des de la mitjanit d’aquest dijous ja serà possible. Així que després de tres mesos de confinament i amb un pont i una revetlla a prop, l’operació sortida de Sant Joan s’assembla més a una operació fugida que a cap altra cosa. Hi ha ganes de marxar del municipi de confinament. Motius n’hi ha tants com individus. 

Els d’Eduard Batista es llegeixen en clau immobiliària o de reforma. També de festa, per descomptat. «Tenim ganes d’anar a la platja, i que els nens disfrutin del sol i el mar». Els nens són dos, de 7 i 9 anys, i la seva ha sigut una quarantena de les bones. L’Eduard i la seva dona, tots dos executius, han pogut teletreballar i adaptar els horaris perquè sempre n’hi hagués un dels dos amb els nanos. Quan les obligacions laborals han passat a ser presencials, han recorregut als avis –«no hi havia cangurs». A més, viuen fora de Barcelona, i treure els nens a passejar a un quilòmetre de casa els permetia trepitjar verd en comptes d’asfalt. Així que el tema que més els preocupa i pel qual sortiran pitant aquest divendres cap a l’Estartit és veure com ha quedat el seu nou apartament. El van comprar al setembre i van començar a preparar les reformes el gener, amb calma, per tenir-lo a punt per a la Setmana Santa. Però la Covid-19 es va creuar entre les seves il·lusions i la realitat. Els va agafar amb les obres a mitges. Aquestes van continuar quan la normativa ho va permetre però ells s’han hagut de conformar amb fer-ne el seguiment de manera telemàtica. No en saben el resultat: «¡Encara no hem vist el pis!». Però sí que saben que hauran de sobreviure, de moment, sense sofà ni portes als armaris: «No han arribat, ni sabem on són, però estem convençuts que tard o d’hora apareixeran».

Retrobament sense okupes

La casa que Laura Gámez té a l’Empordà no està en obres, però això no impedeix que no tingui ganes de deixar Barcelona per instal·lar-s’hi. Porta tota la vida fent-ho regularment, sobretot els caps de setmana de primavera i estiu, a més de les vacances. Ara fa molt que no obre la porta de la seva segona residència – «sembla un segle»–, per això ja està preparant les maletes. És la primera oportunitat en tres mesos d’assegurar-se que a casa seva de l’Empordà, en mans de la família des de temps immemorials, no hi ha okupes: «És una cosa per la qual sempre pateixes, i més amb tot el món confinat. Tenim una alarma però mai estàs tranquil»–, i és sobretot la primera oportunitat en tres mesos de retrobar-se amb la seva filla: «És més gran i té la seva pròpia vida, però la trobo molt a faltar». A la Carla el confinament la va agafar a Roses visitant la seva parella. L’empresa on treballava li va donar vacances quan va començar l’estat d’alarma. Del descans va passar a l’atur. La van acomiadar dies abans que el Govern prohibís els acomiadaments amb el decret de mesures complementàries en l’àmbit laboral del 28 de març.  «Vaja, una injustícia».

Meritxell Sabartés i les seves filles viuen a la Seu d’Urgell, i la mare (i àvia) viu a Artesa de Segre. Aquest cap de setmana es podran veure totes després de tres mesos de separació.

Notícies relacionades

En clau familiar es mouen també les sortides que faran Meritxell Sabartés i Ingrid Ramon. La primera és infermera a la Seu d’Urgell. Té dues filles, de 16 i 11 anys, que fins que es va declarar l’estat d’alarma, deixava amb la seva mare un parell de vegades a la setmana. La seva progenitora viu a Artesa de Segre i els cangurs d’àvia eren l’excusa perfecta per veure’s assíduament des que, el 1996, la Meritxell se’n va anar a viure a la Seu. Entre els dos municipis hi ha una  hora de trajecte amb cotxe, que l’estat d’alarma ha allargat a més de tres mesos. Fins avui. A les cinc de la tarda d’aquest divendres, quan la Meritxell surti de treballar, la família agafarà la carretera per retrobar-se. «Tenim ganes de veure-la a ella i al meu germà, i disfrutar de la companyia familiar», diu la Meritxell. No ha sigut fàcil i menys últimament, quan els veïns de la Seu no es podien desplaçar a la capital de la demarcació, Lleida, però els andorrans sí que podien entrar a la Seu per comprar. «Dissabte passat la Seu estava plena d’andorrans i nosaltres no podíem anar a veure la meva mare perquè l’àrea sanitària de la Seu s’acaba a Oliana. Ens semblava molt injust».

Ni Whatsapp ni res

Una cosa semblant ha patit Ingrid Ramon, educadora de gossos a Barcelona. Els seus pares viuen a Pineda de Mar, a mig centenar de quilòmetres, a la mateixa província, Barcelona, però en diferent àrea sanitària. El seu pare va fer 89 anys durant el confinament, però ella i les seves mascotes no es van poder traslladar a celebrar-ho amb l’agreujant que el seu progenitor es recupera d’un ictus amb seqüeles que l’impedeixen expressar-se amb claredat. Així que durant el confinament, la comunicació ha sigut a través de la seva mare. «Amb 89 anys, el meu pare ni Whatsapp ni res, així que porto més de tres mesos sense veure-li la cara. Per sort, la meva mare està bastant bé, tot i que es va lesionar el genoll i fins ara no li han fet una ressonància». Aquest dissabte farà cap a Pineda. Somia amb la paella de verdures i la truita de patates que prepara la seva mare. El retrobament posarà fi a una dura distància.