DESESCALADA A CATALUNYA

Torra apel·la a la responsabilitat en la fase de «represa»

«Depèn de tots nosaltres i de la solidaritat», reclama la consellera Vergès sobre el nou decret del Govern català

Les escoles al setembre obriran de forma presencial, promet el president

300e665a-e1b4-41cb-8a32-c2cae221919e-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president Quim Torra va comparèixer ahir per donar el tret de sortida a una nova fase de la lluita contra la pandèmia, la que gestionarà la Generalitat amb totes les competències i que proposa que es basi en poques regles, però clares: distància, mascareta i higiene.

Torra va intervenir acompanyat dels titulars de Salut i Interior, Alba Vergès i Miquel Buch, al Palau de la Generalitat, per donar solemnitat a la recuperació del comandament en l’actuació contra la Covid-19. I va explicar que en comptes de dir-ne «nova normalitat», com el Govern central, la Generalitat descriurà la nova etapa com de «represa» , centrada en la idea que «protegint-nos, ens protegim tots». En concret, això significa que s’estableix una distància interpersonal d’1,5 metres i un espai de 2,5 metres quadrats per persona en recintes tancats i oberts. L’ús de la mascareta continua sent obligatori en espais tancats i quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. I la higiene de mans és una altra regla bàsica.

Regulació senzilla

La compareixença no va servir per donar molts més detalls perquè es tractava d’enviar el missatge que després d’un període marcat per les diferents, i en ocasions cacofòniques, normatives contra la pandèmia, el Govern català opta ara per la simplificació del missatge, sense perjudici de poder adoptar sancions o mesures excepcionals si hi ha un rebrot. Dit en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergès, es tracta d’una «regulació senzilla no basada en prohibicions sinó a donar missatges i en la corresponsabilitat i autoresponsabilitat de tots i totes com a ciutadania».

La definició dels aforaments màxims tindrà un període d’adaptació d’uns dies, fins al 25 de juny. Respecte a les residències de gent gran, epicentre de bona part de la crisi, Vergés no va ser excessivament precisa sobre la nova normativa. Es va basar en els plans de desescalada que ja s’han aprovat en les últimes setmanes (basats en el grau d’afectació del virus en cada centre) i en els plans de contingència que elabori el Govern. «Les residències sabran què fer i ho hem treballat amb el sector», va assegurar Vergés, que es va mostrar clarament contrària al període de les diferents fases de desescalada pel qual ha passat Catalunya i el conjunt d’Espanya, que va qualificar de «concurs».

Un altre estat d’alarma

Torra va aprofitar la compareixença per insistir en el missatge crític respecte a la gestió estatal de l’estat d’alarma i es va reafirmar en què la Generalitat hagués pilotat millor aquesta fase. «Hauríem volgut que el confinament total hagués arribat vint dies abans. ¿Què hauria passat? No ho sabem. ¿Hauríem pogut fer-ho d’una altra manera? Sí», va assegurar.

Notícies relacionades

En definitiva, es passa ara d’un període marcat per les regulacions a un altre en què, almenys la Generalitat, posa l’accent en l’autogestió.

Escola presencial, al setembre

Torra va valorar un dels elements més polèmics de l’actuació governamental: l’escola. Va admetre que ha generat «contradiccions» veure el que passava «als parcs i les escoles», i va adduir que el pla de retorn parcial del juny es va elaborar en un context de pandèmia aguda. Dit això va assegurar que «al final s’ha dialogat amb la comunitat educativa, amb els pares, amb l’administració local i de tot això el més important són les lliçons». I va afegir que l’experiència acumulada, juntament amb la que se n’extregui del pròxim període dels casals d’estiu, permetran encarar el nou curs. Torra va prometre recuperar l’educació presencial a partir del setembre: «Les escoles han d’obrir, estic completament segur que ho faran, ho farem dialogant amb tot el sector», va sentenciar.