TRES MESOS DE LA TANCADA

La Conca d'Òdena tem un nou rebrot i les conseqüències d'una altra crisi social i econòmica

Aquest dissabte es compleixen tres mesos del tancament de quatre dels set municipis de la Conca que es va prolongar durant 25 dies

zentauroepp53454211 18 05 20 coronavirus covid  19 igualada entra en la fase 1  200518125854

zentauroepp53454211 18 05 20 coronavirus covid 19 igualada entra en la fase 1 200518125854 / Marc vila

4
Es llegeix en minuts
ACN

La Conca d’Òdena constata un retorn progressiu a la normalitat després de la insòlita situació de confinament perimetral que va viure arran de la crisi de la Covid-19Aquest dissabte es compleixen tres mesos del tancament de quatre dels set municipis de la Conca, i que es va prolongar durant 25 dies. Preguntats per l’ACN, els alcaldes asseguren que es tracta d’una de les situacions més difícils que els ha tocat viure, però valoren positivament el treball en equip i la col·laboració que hi ha hagut entre alcaldes de cinc forces polítiques. Tres mesos després, el territori demana prudència per por d’un possible nou rebrot i tem les conseqüències de la crisi social i econòmica derivades de l’episodi de coronavirus més greu de tot el país.

Igualada, Òdena i Vilanova del Camí van recuperant gradualment la «nova normalitat», igual que ho fa la resta del país. Aquests tres municipis de l’Anoia, però, a diferència de la resta de Catalunya, han patit la crisi del coronavirus de manera més intensa a causa del conegut com a «brot d’Igualada», que va provocar que la Conca d’Òdena visqués un doble confinament.

I és que durant 25 dies –del 13 de març al 6 d’abril– aquest territori va quedar completament aïllat de la resta del país. Tres mesos després que es decretés el tancament perimetral, els alcaldes de la Conca d’Òdena fan balanç de la situació.

Marc Castells (Igualada): «Tancar Igualada va ser la millor decisió» Marc Castells ha sigut la cara més visible del brot d’Igualada. Fidel a la seva voluntat de transparència, mentre va durar el brot, Castells va dur a terme, cada dia, una roda de premsa per informar la ciutadania de la situació que vivia la Conca. Un episodi que, reconeix, mai hauria imaginat, però que extreu la capacitat de coordinació i entrega dels alcaldes que van estar en primera línia del brot, i la responsabilitat dels seus ciutadans. Per a Castells, el tancament perimetral de la Conca va ser una decisió encertada perquè «era el que tocava en vista de l’amenaça greu». Ara, el que més preocupa l’alcalde és la situació econòmica del territori i, per això, diu, els alcaldes treballen en recaptar recursos per afrontar i donar resposta a la situació econòmica dels ciutadans i la dels ajuntaments, que han vist disminuir dràsticament els seus ingressos.

Notícies relacionades

Maria Sayavera (Òdena): «Encara ens adaptem dia a dia» Aquest dilluns fa un any que Maria Sayavera és alcaldessa d’Òdena i ha passat els últims tres mesos gestionant una de les crisis sanitàries més greus del país. «Els primers dies van passar molt ràpid, però entre tots vam poder gestionar l’emergència de la millor manera possible», afirma. Per Sayavera, ara l’episodi passa per una segona fase, una crisi econòmica i social que deixa encara més complicada la situació d’un territori ja tocat per les diverses crisis econòmiques. «Tot i que ens anem adaptant dia a dia», diu. L’alcaldessa reconeix que la conselleria de Salut va ser «valenta» el dia que va decidir tancar perimetralment la Conca d’Òdena. «Era una decisió difícil i complicada, vam patir molt, però ara les xifres demostren que la decisió va ser encertada», afirma. De fet, Sayavera encara n’és capaç de treure un punt positiu: gràcies al confinament, molta gent ha confiat més en el comerç local d’Òdena.

Noemí Trucharte (Vilanova del Camí): «Em quedo amb la força de la gent». «Força». Així és com l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, defineix amb una sola paraula els tres mesos «de repte constant» que ha hagut de viure com a màxima autoritat del seu municipi, de poc menys de 12.500 habitants i situat a tocar d’Igualada. Trucharte recorda el 13 de març, el dia que els van informar que es quedaven aïllats de la resta del país «sense saber fins quan». «Va ser un dia horrorós, molt dur, anguniós. Havíem d’explicar als nostres veïns que només tenien tres hores per entrar o sortir del poble i no sabíem que ens esperava», afirma. D’aquells dies, l’alcaldessa socialista destaca especialment el bon comportament dels seus conciutadans, i també l’exemple que, com alcaldes, han donat a la ciutadania. «Som alcaldes de cinc colors diferents i la unió entre nosaltres ha sigut exemplar», diu. Però l’alcaldessa també lamenta la mort de molts veïns, l’episodi més cruel d’aquests mesos. En aquest sentit, a Igualada el brot va anar especialment dur a la residència d’avis, on vivien 150 residents, dels quals n’han mort una cinquantena. «Molts eren veïns del poble», lamenta. De cara al futur, el que més preocupa l’alcaldessa és la possibilitat d’un nou brot després de l’estiu. «Seria devastador per al nostre territori», afirma. Més enllà d’això, Trucharte està especialment angoixada per la crisi social i econòmica que es deixa entreveure

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions