CANVI D'ESTACIÓ

Estiu 2020: ¿què és el solstici i amb quins rituals se celebra?

L'arribada de l'estació més calorosa de l'any se celebra a tot el món

hoguera-san-juan

hoguera-san-juan

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’arribada de l’estiu sempre ha sigut motiu de celebració en totes les cultures al llarg de la història de la humanitat. Dissabte, 20 de junya les 23.44 h (hora peninsular) tindrà lloc el solstici d’estiu, el fenomen astronòmic per excel·lència que marca el començament dels mesos més càlids de l’any. Serà el tret de sortida a uns mesos que inciten a passar més temps fora de casa i a disfrutar del bon temps, les temperatures altes i més hores de llum. Aquest any, l’arribada d’aquesta estació s’espera amb impaciència i expectació després d’uns mesos de confinament a casa com a conseqüència de la pandèmia per coronavirus.

El solstici d’estiu sempre ha sigut un esdeveniment envoltat de cert misteri i veneració. El protagonisme que té el Sol i la importància que sempre ha tingut l’astre rei en pràcticament totes les civilitzacions va provocar que, durant molts segles, aquest dia es convertís en una gran festa pagana. La tradició ha permès que moltes d’aquelles celebracions es mantinguin fins als nostres dies i que es continuïn celebrant a pràcticament tot el planeta.

Espanya i el foc com a protagonista

Al nostre país, la festa del solstici d’estiu gira entorn del foc. A Catalunya i en pràcticament tot el Mediterrani, se celebra la tradicional nit de Sant Joan durant la matinada del 24 de juny. Durant tota la nit, les fogueres es converteixen en les autèntiques protagonistes i les seves flames es converteixen en element purificador que crema totes les coses velles.

Irlanda i el Regne Unit: Criatures fantàstiques i Stonehenge

Follets, fades, unicorn, dimonis i tota mena d’éssers fantàstics van ser, durant molts segles, els actors principals de les festes paganes que se celebraven per commemorar el solstici. El cristianisme va decidir posar fi a aquest tipus de celebracions i desterrar aquestes criatures fabuloses i de llegenda. 

No obstant, una tradició que perdura és la visita a Stonehenge, lloc místic per excel·lència, on cada any, milers de persones acudeixen per contemplar el fer-se de dia i observar com el sol quadra exactament amb un dels cercles realitzat en una de les roques.  

Suècia i les seves tradicions

Al país nòrdic, l’arribada de l’estiu se celebra amb magnificència després de viure uns mesos pràcticament en penombra. Les activitats que es fan sempre el cap de setmana del  19 al 24 de juny, tenen a veure amb el folklore suec. Es ballen danses tradicionals, es disfruta de la gastronomia típica del país i s’expliquen faules relacionades amb el solstici.

Grècia i l’ascens al mont Olimp

Durant l’Antiga Grècia, el solstici de juny commemorava l’Edat Daurada de Kronos, un dia en què desapareixien les jerarquies, no s’havia de treballar i tots es consideraven iguals. En l’actualitat, la nit més curta se celebra ascendint al mont Olimp per disfrutar de l’alba.

Mèxic i la cultura maia

Notícies relacionades

La civilització maia va deixar imponents construccions de pedra que s’aixecaven seguint l’harmonia dels astres. Molts habitants de la zona es desplacen durant la tarda del dia més llarg de l’any fins a la ciutat maia de Chichén Itzá, a la península del Yucatán, per disfrutar de l’espectacle de la seva piràmide central. El sol banya una de les seves parts mentre que l’altre es queda sumit totalment en la penombra.

La Xina i la festivitat de les dones

La filosofia xinesa té molt arrelada la necessitat dels oposats; la feminitat i el masculí, el yin i el yang, l’estiu i l’hivern. Per aquesta raó, el dia més llarg de l’any és l’ocasió per festejar les dones, que durant aquesta jornada es regalen ventalls de colors cridaners i flascons amb perfums aromàtics. A Shandong i Pequín és tradició menjar ‘noodles’ per atreure la bona sort durant els mesos d’estiu.

Temes:

Estiu Vacances