escacs

La Terra i el cosmos firmen taules 50 anys després

El gran mestre Serguei Kariakin ha empatat aquest dimarts al tauler amb el cosmonauta rus Anatoli Ivanixin, inquilí de l'Estació Espacial Internacional (EEI)

chess / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

El gran mestre Serguei Kariakin ha firmat aquest dimarts taules amb el cosmonauta rus Anatoli Ivanixin, inquilí de l’Estació Espacial Internacional (EEI), 50 anys després de la primera partida d’escacs entre la Terra i una nau espacial.

El resultat ha sigut el mateix que fa mig segle, tot i que Ivanixin, ajudat pel també cosmonauta Ivan Vagner, va començar el duel amb blanques amb l’ajuda d’una tauleta, segons es va poder veure en la retransmissió en directe a través de la xarxa social Vkontakte.

Per la seva banda, Kariakin, que ha reconegut que estava més nerviós que quan es va enfrontar amb el noruec Magnus Carlsen pel títol mundial el 2016, tenia un tauler tradicional al vestíbul del Museu de la Cosmonàutica de Moscou.

«Ha sigut una partida molt disputada. Considero que l’empat és el més just. El cervell funciona molt bé en el cosmos», ha dit Kariakin, que ha negat que s’hagués deixat empatar.

Va arribar un moment en què Kariakin va haver fins i tot de defensar-se de les envestides del seu rival, tot i que després de mitja hora els dos escaquistes es van conformar amb l’empat.

La partida va ser organitzada també per la Federació Russa d’Escacs i l’agència espacial russa, Roscosmos, on l’esmentat esport-ciència forma part de la preparació dels cosmonautes.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, volien commemorar la partida disputada el 9 de juny de 1970 entre els astronautes Andrian Nikolaiev (comandant, primer cosmonauta a estar més d’un dia a l’espai) i Vitali Sevastianov (enginyer de vol), a bord de la nau Soiuz 9, contra els «terrícoles» Viktor Gorbatko (també astronauta) i el general d’aviació Nikolai Kamanin, responsable del programa d’entrenament espacial a la Unió Soviètica).

Aquella partida, jugada aprofitant un dia lliure per a la tripulació, va durar sis hores i es va desenvolupar sobre un tauler especial dissenyat per l’enginyer Mikhaïl Klevtsov per a condicions de gravetat zero, amb osques i ranures, ja que no era possible utilitzar peces magnètiques que poguessin pertorbar els instruments de bord.

Temes:

Escacs Moscou