ESPORT A L'ALÇA

Els escacs ressorgeixen amb el coronavirus

El confinament ha multiplicat les audiències i els milions de partides disputades a la xarxa

jdomenech52900816 graf916  ekaterimburgo  23 03 2020   el ruso ian nepomniacht200330110309

jdomenech52900816 graf916 ekaterimburgo 23 03 2020 el ruso ian nepomniacht200330110309 / Lennart Ootes

2
Es llegeix en minuts
Efe

El confinament d’un terç de la humanitat per la pandèmia de Covid-19 ha duplicat i en alguns casos triplicat les audiències dels escacs, així com l’activitat dels aficionats per internet, segons les dades obtingudes per la Federació Internacional (FIDE).

La retransmissió ‘online’ del Torneig de Candidats al títol mundial, la primera meitat del qual s’ha jugat a Iekaterinburg abans de ser suspès per les restriccions de viatges a Rússia, va tenir més d’un milió de seguidors pendents de les quatre partides diàries, només en l’streaming oficial de la FIDE. Altres plataformes privades, que seguien en directe les partides amb els seus propis comentaristes, també han vist disparar-se les seves xifres d’usuaris.

Mes de rècords

«Hem tingut un augment d’un 30 a un 40%. Hem batut tots els rècords diaris de partides jugades (entre aficionats per internet), i de nous membres. Hi ha hagut dies amb més de 50.000 nous membres, tot s’ha disparat en les dues últimes setmanes», segons Nick Barton, director de Desenvolupament de Chess.com.

Aquest portal, que té 35 milions d’usuaris a tot el món, registra en èpoques normals 4,5 milions de partides al dia. En les últimes setmanes els jocs online s’han duplicat, fins a aproximar-se als 9 milions, i amb tendència creixent.

Les dades són semblances a què aporta Lichess.org, la segona plataforma més gran del món en escacs per internet. «En les dues últimes setmanes, el nombre dels nostres usuaris cada tarda ha pujat dels 45.000 fins als 74.000», va assenyalar el seu portaveu, Theo Wait.

«Durant l’última setmana hem batut tots els nostres rècords de partides simultànies per internet, molts dies per sobre dels tres milions. El març serà, sense cap dubte, el mes amb més partides jugades des que hi ha registre. Quant a noves inscripcions, hem tingut un 300% d’increment entre l’1 i el 20 de març», va remarcar Wait.

Seguiment milionari

Per la seva banda, Chess24.com ha triplicat l’afluència de nous membres des que van començar a aplicar-se les polítiques de confinament en gairebé tot el món, i s’ha duplicat el nombre de partides jugades diàriament en aquesta plataforma, segons la informació facilitada per l’espanyol David Martínez, entrenador de la selecció espanyola femenina.

Notícies relacionades

Durant la primera meitat disputada, el Torneig de Candidats de Iekaterinburg ha sigut seguit, d’acord amb la FIDE, «per diversos milions d’aficionats a tot el món», molts dels quals, obligats a quedar-se a casa per la pandèmia, han sigut capaços de quedar-se atents a les partides, en ocasions fins a set hores.

«Centenars de milions de persones es troben confinades a tot el món. Amb més temps disponible que mai però amb menys opcions de fer-lo servir, l’activitat ‘online’ s’està imposant. Mentre se suspenen les activitats a l’aire lliure i les competicions esportives s’han interromput, ‘streamers’, ‘e-sports’, partides per internet i per vídeo estan omplint aquest buit», constata la FIDE.