A LA CIUTAT RUSSA DE IEKATERINBURG

Torneig de Candidats: jugar a escacs en temps del virus

Els dos grans favorits, el nord-americà Caruana i el xinès Ling Diren, comencen amb ensopegades

El campió competirà amb el noruec Carlsen pel pròxim títol mundial

amadridejos52844047 graf8956  ekaterimburgo  rusia   18 03 2020   ian nepomniach200320125738

amadridejos52844047 graf8956 ekaterimburgo rusia 18 03 2020 ian nepomniach200320125738 / Maria Emelianova

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El Torneig de Candidats, el campionat que determinarà qui s’enfronta al noruec Magnus Carlsen pel pròxim títol mundial d’escacs, segueix a bon ritme a Iekaterinburg (Rússia) malgrat l’anòmala situació generada per l’expansió del coronavirus, incloent-hi l’obligatorietat de saludar-se amb el colze entre els vuit contendents, el control de la temperatura entre l’escàs públic i el manteniment d’una distància de seguretat a les zones comunes. El gran protagonista fins ara ha sigut el xinès Ling Diren, tercer de la classificació internacional, que va patir d’inici dues derrotes inesperades i va ressuscitar en la tercera, en què va vèncer el nord-americà Fabiano Caruana, segon de la llista i màxim favorit.

Després de tres partides, el torneig està encapçalat pel rus Ian Nepomniachtchi, el francès Maxime Vachier-Lagrave i el xinès Wang Hao, que sumen dos punts d’un màxim de tres (una victòria i dues taules), però les diferències són escasses i ningú ha quedat descartat. Caruana en porta 1,5. Aquest divendres és jornada de descans i la competició es reprendrà dissabte. Es disputaran 14 rondes, tots contra tots.

Malgrat l’excepcional situació –els dos representants xinesos van ser obligats a passar una quarantena si hi volien participar‑, els vuit grans mestres han demostrat en les tres rondes disputades esperit de lluita i han pres uns riscos poc habituals a les primeres partides dels supertornejos. Si un jugador mostra febre, això sí, el torneig se suspendrà immediatament. Diversos comentaristes de renom, com Veselin Topalov i Judith Polgar, han declinat assistir. 

El duel estel·lar

La partida Ling-Caruana serà recordada per un espectacular joc desplegat per les negres que no es va veure compensat per culpa d’uns mínims errors amb la partida ja avançada. Després de dues derrotes en les primeres rondes, s’esperava que el xinès, amb blanques, anés a la desesperada a la recerca de la victòria, però va succeir al revés. El nord-americà d’origen italià va plantejar una defensa eslava davant el gambit de dama i va introduir una aguda novetat teòrica en l’obertura 12 (12... Ac2) que sens dubte era fruit d’una preparació casolana. L’objectiu de Caruana, que va jugar al toc, era sacrificar un peó –després en van ser dos– a canvi d’atac i, alhora, desconcertar i carregar de temps el seu rival. No obstant, va errar amb el pla posterior i això va permetre que Ling resistís amb una fina defensa i es plantés en un final guanyador. El de Florida va prolongar infructuosament la seva agonia fins al moviment 59.

Notícies relacionades

Les altres tres partides de la tercera ronda van acabar en taules. Maxime Vachier-Lagrave i el neerlandès Anish Giri van arribar a un escac continu en 30 jugades després d’una partida sense riscos, possiblement després de l’esforç de les dues primeres rondes. Atenció al gran mestre francès, sisè de la llista internacional, que va arribar sense preparació com a substitut de l’azerbaidjanès Teimur Radyábov (va renunciar pel coronavirus) i ara s’ha situat al capdavant després d’entaular amb Caruana en la primera i derrotar Ling en la segona.

A les altres dues partides, el duel rus entre Kirill Alekseenko, el jugador més jove, convidat per l’organització, i Ian Nemomniachtchi i el que van disputar el també rus Alexander Grischuk i el xinès Wang Hao, les blanques van gaudir d’un petit avantatge, però no prou per aconseguir el punt.