segons un hospital de París

Els nens d'ascendència africana són més propensos a patir la síndrome vinculada a la Covid-19

Els investigadors insten a reforçar la vigilància mèdica dels menors als països amb una elevada proporció de població d'origen del continent negre

Es tracta d'una malaltia inflamatòria, semblant a la malaltia de Kawasaki, que provoca malestar gastrointestinal, pressió arterial inestable i miocarditis

jmexposito53438430 dante y matias bennett stand arm in arm wearing protective f200517153837

jmexposito53438430 dante y matias bennett stand arm in arm wearing protective f200517153837 / Natacha Pisarenko

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una síndrome inflamatòria en nens i adolescents que es creu que està relacionada amb la Covid-19, i semblant a la malaltia de Kawasaki, sembla ser més comuna entre els nens d’ascendència africana, segons un petit estudi d’un hospital de París publicat a la revista ‘The British Medical Journal’.

La síndrome s’ha comparat amb la malaltia de Kawasaki, una rara afecció que afecta principalment els nens menors de cinc anys. Els experts han dit que pot ser una «resposta intervinguda per anticossos o retardada» a la Covid-19 que té lloc diverses setmanes després de la infecció. També s’han vist casos a Itàlia, el Regne Unit i els Estats Units.

En aquest estudi, els pacients tenien característiques que difereixen dels que tenen la malaltia de Kawasaki clàssica. Per exemple, una proporció inusualment alta tenia símptomes gastrointestinals (dolor abdominal, sovint amb vòmits i diarrea), pressió arterial inestable i inflamació del múscul cardíac (miocarditis).

Els investigadors diuen que es necessiten més estudis, però aquestes conclusions «haurien d’incitar a una gran vigilància» entre els metges, en particular als països amb una elevada proporció de nens d’ascendència africana.

A l’estudi, descriuen 21 nens i adolescents (amb una edat mitjana de 7,9 anys) amb característiques de la malaltia de Kawasaki que van ser ingressats en un hospital de París entre el 27 d’abril i l’11 de maig del 2020. Més de la meitat dels nens (12; 57%) eren d’ascendència africana. Dotze nens van presentar la síndrome de xoc de la malaltia de Kawasaki i 16 (76%) la miocarditis. Dinou (90%) tenien evidència d’una recent infecció per Covid 19.

Els 21 pacients presentaven símptomes gastrointestinals notables durant la fase inicial de la malaltia i alts nivells de marcadors inflamatoris en el seu corrent sanguini. Malgrat que 17 pacients (81%) necessitaven recolzament de cures intensives, tots els pacients van ser donats d’alta a casa seva el 15 de maig del 2020, després d’una mitjana de 8 dies a l’hospital sense complicacions greus.

Els investigadors assenyalen algunes limitacions, com el petit nombre de pacients, i remarquen que es tracta d’un estudi d’observació, per la qual cosa no es pot establir un vincle causal amb la infecció Covid-19. No obstant, diuen que aquesta síndrome inflamatòria multisistèmica similar a la de Kawasaki sembla ser més comú en nens d’ascendència africana, cosa que suggereix un efecte de les condicions socials i de vida o de la susceptibilitat genètica, i mostra símptomes clínics diferents dels de la malaltia clàssica de Kawasaki.

Notícies relacionades

«Aquestes troballes clíniques haurien d’incitar a una gran vigilància entre els metges d’atenció primària i d’urgències, i a la preparació durant la pandèmia de la malaltia coronavirus 2019 en països amb una elevada proporció de nens d’ascendència africana i alts nivells de transmissió en la comunitat», afirmen.