del sant joan de déu

Un pediatre confia que al setembre ja no serà necessària la distància a les escoles

És més perillós deixar els petits amb els avis que portar-los a l'escola, assegura Quique Bassat

Recomana ventilar les aules o bé traslladar les activitats de classe normals a l'aire lliure

zentauroepp53610277 pla general dels tres alumnes de cinqu  de prim ria de l ins200604111744

zentauroepp53610277 pla general dels tres alumnes de cinqu de prim ria de l ins200604111744 / Eloi Tost

2
Es llegeix en minuts
Efe

El pediatre i epidemiòleg de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i de l’Hospital Sant Joan de Déu Quique Bassat confia que si cau el risc de contagis, al setembre ja no serà necessari que els nens vagin amb mascareta ni guardin la distància física a les escoles.

En una entrevista a RAC-1, Bassat ha dit que actualment «el risc de portar els nens a l’escola és mínim, tot i que existeix», i ha assegurat que és més perillós «deixar els nens amb els avis».

«Jo espero que al setembre la situació epidemiològica estigui prou bé perquè el risc de contagi sigui baix i que moltes de les mesures que hem proposat no siguin necessàries», ha dit Bassat.

«Per exemple, si no existeix transmissió no té sentit l’ús de les mascaretes o la distància social dins de les escoles. Si la situació epidemiològica millora, es podran relaxar algunes mesures», ha insistit.

No obstant, el metge ha reconegut que ara «sembla que és segur tornar a l’escola, però no tenim prou dades per assegurar-ho amb rotunditat. No sabem si infectaran, perquè el risc és més per als adults que envolten els nens, que per als nens».

Segons Bassat, «és perillós deixar els nens amb els avis. No hem arribat al punt en què els avis puguin fer vida normal, perquè és el grup més vulnerable. Són els que tenen més risc d’emmalaltir. Soc molt cautelós amb el que té a veure amb els majors de 70 anys».

El pediatre ha assegurat que, en cas d’infecció, «els nens tenen una malaltia molt lleu i en tots els casos, amb poquetes excepcions, no han sigut greus. Sabem també que s’infecten amb gairebé la mateixa freqüència que els adults. El que no sabem és la capacitat de transmetre als altres».

Sobre la polèmica de reobrir les escoles a les zones que entren en fase 2, Bassat ha opinat que «si les escoles segueixen les recomanacions, i hem sigut conservadors, el risc és molt baix. Si la gent es pren les recomanacions de manera responsable, tant les escoles com els pares, el risc és prou petit per poder assumir-ho».

Notícies relacionades

«Sabem que el virus es transmet menys a l’exterior que a l’interior. Per tant, una de les recomanacions és ventilar les aules o bé traslladar activitats de classe normals a l’aire lliure», segons l’epidemiòleg.

Respecte a l’afectació infantil del coronavirus, el pediatre ha dit: «Hi ha hagut casos pediàtrics, però pocs. Menys que, per exemple, amb la grip. Hi ha hagut algun cas greu, diversos casos ingressats a l’uci, però generalment eren en pacients amb una malaltia crònica prèvia. És cert que hi pot haver hagut casos greus en nens sense patologies prèvies, però són molt excepcionals».