16 jul 2020

Anar al contingut

LES PLATGES, AMB AFORAMENT LIMITAT

Les revetlles particulars de Sant Joan no podran ser de més de 20 persones

Interior recomana no portar gel hidroalcohòlic a la butxaca quan es tirin petards i anar amb compte amb les espurnes amb la mascareta posada

Agencias

Les revetlles particulars de Sant Joan no podran ser de més de 20 persones

JOAN CORTADELLAS

Protecció Civil de la Generalitat ha recordat aquest divendres que la revetlla de Sant Joan no podrà ser com la d’anys anteriors, ja que les celebracions no podran ser tant massives. Així, si es manté la normativa actual i tot Catalunya està en fase 3, les festes particulars podran ser d’un màxim de 20 persones, les festes organitzades en llocs tancats podran ser de 80, i les que s’organitzin en llocs oberts podran ser d’un màxim de 800 persones assegudes i mantenint la distància de seguretat de dos metres.

Per això, a les festes populars a les platges o en altres llocs amplis, les policies locals hauran de vigilar que els grups siguin d’un màxim de 20 persones i puguin mantenir la distància de seguretat amb els altres grups.

En una compareixença del conseller d’Interior, Miquel Buch, la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, i el director adjunt de Protecció Civil, Sergio Delgado, tots tres han insistit que la precaució habitual d’aquesta festa amb els petards, coets, fogueres, cremades i incendis forestals se sumaran les noves precaucions sorgides arran de la pandèmia de Covid-19, sobretot les mascaretes, la neteja de mans i la distància social de seguretat.

Buch ha dit que aquesta festa es podrà celebrar més que l’últim Sant Jordi, però no com els altres Sant Joans.

Protocols especials

Fa setmanes que Protecció Civil treballa en els protocols per a aquesta revetlla juntament amb el Departament de Cultura, ajuntaments, empreses pirotècniques, Creu Roja i els grups operatius de seguretat i emergències com ara la policia, els bombers i el SEM.

De fet, cada ajuntament adaptarà el marc normatiu general a les seves circumstàncies particulars.

No estan permeses les celebracions massives habituals. Els organitzadors de festes en llocs tancats hauran de limitar l’assistència a 80 persones. En llocs oberts, l’aforament màxim de les festes organitzades serà de 800 persones assegudes, que hauran de mantenir les distàncies de seguretat o anar amb mascareta. Les festes particulars, entre amics i familiars, seran limitades a grups de 20 persones, però aquests podran acudir a llocs habituals de les revetlles, com les platges i les places.

Serà allà on la policia local haurà de limitar l’accés per evitar que els diversos grups estiguin massa a prop entre ells, com passa de dia a l’hora de permetre passejar, fer esport, prendre el sol o banyar-se.

Delgado ha admès que les grans concentracions a les platges és un dels aspectes que més els preocupen per ser possibles fonts de contagis. Per això, ha demanat responsabilitat a la ciutadania.

Compte amb l’hidroalcohol

Dues de les recomanacions específiques per a aquesta revetlla, a més de l’habitual de no fer foc ni tirar coets a menys de 500 metres de zones amb vegetació, és que no es portin ampolles de gel hidroalcohòlic a les butxaques quan es tirin petards, ja que el gel és inflamable i pot suposar un risc. Per això, Protecció Civil recomana als que hagin de tirar petards rentar-se les mans abans amb aigua i sabó i no compartir els objectes amb ningú més.

Les mascaretes no són inflamables, però també es poden cremar o s’hi pot fer un forat si cau alguna espurna. Per això també es recomana mantenir una gran distància entre les metxes i les mascaretes.

Buch ha demanat, finalment, als ciutadans que el millor homenatge que poden fer al personal sanitari i d’emergències que han treballat tant durant la pandèmia és que la revetlla sigui segura.

També ha volgut recordar el desè aniversari de la mort de diversos joves en un atropellament massiu a l’estació de Rodalies de Castelldefels Platja durant la revetlla del 2010.

L’Ajuntament de València suspèn la revetlla: «És el més prudent»

L’Ajuntament de València ha decidit suspendre aquest any la celebració de la Nit de Sant Joan a les platges de la ciutat davant la pandèmia de la Covid-19, com ha anunciat aquest divendres el vicealcalde i portaveu del govern municipal, Sergi Campillo. Ha explicat que aquesta mesura s’ha adoptat en la Comissió de Seguiment de la Covid-19 que ha tingut lloc en el consistori i ha destacat que és l’opció «més prudent» davant l’actual crisi sanitàriaCampillo s’ha pronunciat d’aquesta manera en la roda de premsa posterior a l’esmentada comissió i a la Junta de Govern Local celebrada també aquesta jornada. «Era el més prudent aquest any», ha afirmat l’edil, tenint en compte que es tracta d’«una celebració que podria ser massiva» i que «s’han suspès les Falles, previstes per al juliol, i altres festes» de la ciutatAixí mateix, el responsable municipal ha assenyalat que des de la Regidoria de Protecció Ciutadana es treballa en la preparació d’«un dispositiu especial de Policia Local» per assegurar que no es produeixi per Sant Joan cap foguera ni celebració a les platges de la capital valenciana. Sergi Campillo ha afegit que a aquest dispositiu s’hi afegirà un altre de «petit» de neteja previst «per si hi ha algun despistat». La vigilància s’aplicarà en totes les platges de València, però especialment a les urbanes, a la zona nord, ja que a la zona sud està sempre prohibida la celebració de Sant Joan per trobar-se pròximes o dins del parc natural de l’Albufera.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions