una nova despesa

L'OCU i els sanitaris demanen mascaretes gratuïtes

El seu ús obligatori s'ha convertit en un nou rebut mensual per a moltes famílies sense recursos, denuncia l'organització de consumidors

Creuen que la despesa hauria de ser assumida per la sanitat pública mitjançant la prescripció o la distribució que sigui necessària

zentauroepp53360457 madrid  08 05 2020  coronavirus covid 19  una mujer con masc200508182103

zentauroepp53360457 madrid 08 05 2020 coronavirus covid 19 una mujer con masc200508182103 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha posat en marxa una campanya per demanar mascaretes gratuïtes, ja que complir l’obligació de portar-les té un cost de 110 euros al mes per a una família tipus i no totes poden afrontar aquesta despesa. 

La campanya #mascaretesperatothom demana garantir l’accés dels ciutadans a tots els tipus de mascaretes, la fixació del preu de venda i un subministrament mínim gratuït de mascaretes al mes. 

Per l’OCU, el seu ús obligatori s’ha convertit en un nou rebut mensual per a les famílies, que des del 21 de maig han de sumar la despesa en mascaretes a les despeses fixes de cada mes com són l’aigua, l’electricitat, el gas, el telèfon i l’alimentació. 

I moltes famílies es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica greu, segons una recent enquesta de l’organització, que assegura que un 10% té dificultats per arribar a final de mes fent front a les necessitats bàsiques i que per a un 6% és molt difícil fins i tot pagar el menjar. 

«Per a aquestes famílies resultarà gairebé impossible fer front a la despesa que suposa complir l’obligació d’ús de les mascaretes», segons els consumidors, que demanen que siguin gratuïtes almenys per a les famílies més vulnerables. 

La resta hauria de comptar, segons l’organització, amb un subministrament mínim mensual que permetés alleujar l’impacte econòmic d’aquesta mesura.

Associacions sanitàries demanen el mateix

La Federació d’Associacions en defensa de la Sanitat Pública (FADSP) considera també que la despesa de les mascaretes hauria de ser assumida per la sanitat pública mitjançant la prescripció o la distribució que sigui necessària, per no posar en detriment l’economia de la població més vulnerable. 

En un comunicat,, la FADSP recorda que des del 21 de maig l’ús de la mascareta és obligatòria en la via pública, a espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic si no es pot mantenir la distància de seguretat de dos metres. 

Des del 4 de maig, l’ús ja era obligatori en el transport públic. 

Notícies relacionades

Aquesta federació assenyala en un comunicat que, d’acord a l’evidència científica, la mascareta té una funció preventiva i, per tant, s’ha de considerar com a producte de primera necessitat, igual com ho és un medicament o una vacuna. 

A més, en el moment actual, en què el 26% de la població d’Espanya està en risc de pobresa i/o exclusió social, la despesa en aquest producte generarà més desigualtats, adverteix.