LA «NOVA NORMALITAT»

Sánchez anuncia que el 21 de juny es podrà tornar a viatjar per tot el país

El cap del Govern deixa clar que només amb l'estat d'alarma es poden restringir els moviments

El líder dels socialistes demana a la ciutadania «prudència» i «responsabilitat individual» davant dels rebrots

zentauroepp39027353 trafico200531190952

zentauroepp39027353 trafico200531190952 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 21 de juny podrem tornar a recórrer tot el país sense restriccions de mobilitat. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha explicat que, si el Congrés dels Diputats aprova l’«última i definitiva» pròrroga de l’estat d’alarma, s’acabarà el 21 de juny i, per tant, es podrà viatjar per tot el territori nacional. 

Després de la dotzena reunió amb les comunitats autònomes, el cap de l’Executiu ha assegurat que, si no es produeixen contratemps i l’evolució de la pandèmia es manté controlada, «tot el territori espanyol pugui recuperar la llibertat plena de moviments a tot arreu». 

«Estem a punt d’arribar a bon port i necessitem recórrer el tram més senzill però també el més decisiu», ha sentenciat Sánchez després d’explicar que continua sent necessari l’estat d’alarma per acabar del tot amb l’emergència sanitària. A més, malgrat que l’última ampliació d’aquesta mesura comportarà que les comunitats en fase 3 puguin recuperar capacitat de decisió, el Govern continuarà mantenint les competències en mobilitat fins al 21 de juny. 

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat que, una vegada finalitzat l’estat d’alarma, es continuïn imposant restriccions als viatges, Sánchez ha insistit que «no hi ha cap altre instrument per restringir la mobilitat. No n’hi ha. No hi ha capacitat per restringir la mobilitat en els nivells que estem parlant, a nivell autonòmic o d’àrees metropolitanes». La seva proposta és «reforçar el grau de coordinaciócol·laboració cooperació de les comunitats autònomes amb el Ministeri de Sanitat» i «no necessàriament fer canvis legislatius».

Control

No obstant, Sánchez ha demanat «prudència» i «responsabilitat individual» perquè els alleujaments de la desescalada no provoquin rebrots. «Igual que reconeixem l’esforç i els assoliments extraordinaris que estem disfrutan,t m’agradaria remarcar que no ens hauríem de relaxar, que hem de mantenir la prudència. El virus continua sotjant», ha sentenciat abans de recalcar que «la responsabilitat individual és fonamental si volem defensar el col·lectiu» i que «no podem oblidar tan aviat el sacrifici de tots».