vol madrid-canàries

Quarantena per a 13 persones de l'avió a Lanzarote amb un passatger amb coronavirus

El viatger ha pujat a l'aparell pendent de rebre els resultats del test i malgrat haver sigut advertit que no havia de volar

zentauroepp53258058 avion munich200429135331

zentauroepp53258058 avion munich200429135331 / CHRISTOF STACHE

3
Es llegeix en minuts
Efe

Tretze passatgers han sigut posats en quarantena tot just aterrar a Lanzarote en un avió procedent de Madrid, al que també va pujar un viatger que estava pendent de rebre els resultats d’unes proves de diagnòstic de la Covid-19, malgrat haver sigut advertit que no havia de volar, ja que era sospitós d’haver-se encomanat.

Així ho ha explicat el Govern de les Canàries, i el seu conseller de Sanitat, Jesús López, ha precisat també que en el mateix vol es va detectar un altre passatger amb símptomes, que ha sigut traslladat a un hospital per practicar-li les proves del coronavirus.

El protocol de prevenció es va activar en ple vol, quan el departament de Salut Pública de la Junta de Castella-la Manxa va procedir a comunicar els resultats de les proves de coronavirus als membres d’una família de Ciudad Real, que havien estat en contacte amb una pacient, la seva mare, que va morir per coronavirus. 

Fonts dels Governs canari i castellanomanxec han confirmat a Efe que el passatger que ha provocat aquesta alerta havia viatjat des de Lanzarote a Ciudad Real per acompanyar la seva mare durant els últims dies de vida, ja que s’havia avisat la família que la dona, que patia càncer, ja estava en fase terminal. A l’ingressar al centre sanitari on era, la pacient va donar també positiu a la Covid-19, per la qual cosa el fill no va tenir contacte directe amb ella. La dona va morir el 23 de maig.

No obstant, sí que va tenir contacte amb el seu pare i amb els seus germans, que al seu torn n’havien tingut amb la pacient abans que l’aïllessin. Com a conseqüència d’això, es van fer proves PCR a tota la família, inclòs el fill arribat de Lanzarote.

En aquell moment, el personal sanitari va comunicar a l’home que no podria viatjar fins que tingués els resultats, coincideixen les fonts consultades dels governs de Castella-la Manxa i les Canàries. 

No obstant, l’home ha agafat aquest matí un avió de Madrid a Lanzarote. Poc després, van arribar els resultats, i la Conselleria de Sanitat castellanomanxega va intentar comunicar-los-hi per telèfon, però al no poder-lo localitzar, van recórrer a avisar els seus familiars.

Fonts de la Conselleria de Sanitat de les Canàries han assenyalat a Efe que una germana del passatger sí que va poder contactar-hi i el va informar del positiu. Ella, que igualment estava pendent d’agafar un avió en els pròxims dies, en aquest cas a un altre país europeu, també acabava de conèixer pel matí que havia contret la Covid-19.

D’acord amb aquesta versió, el mateix passatger va fer saber al pilot de l’avió el seu diagnòstic, per la qual cosa aquest va donar instruccions perquè el fessin seure als seients de cua, deixant els espais lliures que va ser possible desallotjar en aquell moment.

Les tretze persones que han sigut sotmeses a aïllament a l’arribar a Lanzarote són els viatgers que ocupaven les dues files anteriors a la seva, els més pròxims a ell i a un altre passatger amb qui havia estat parlant durant uns quinze minuts a l’aeroport.  En principi, el protocol estipula que tots ells facin 14 dies de quarantena, mentre els van fent més proves.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat la rapidesa amb què s’ha actuat, en només quatre hores, per identificar aquest passatger positiu de la Covid-19 que va viatjar de Ciudad Real a Lanzarote. «És un exemple clar de detecció precoç», ha destacat Simón en la compareixença diària per informar sobre les últimes dades de la pandèmia.

A més, el conseller canari de Sanitat, Julio Pérez, s’ha felicitat perquè aquest comportament ha afectat un nombre limitat de persones, però ha advertit que caldrà iniciar actuacions legals perquè aquest passatger ha incomplert el mandat d’esperar al resultat de les proves abans de viatjar.

Així mateix, ha explicat que un altre passatger tenia símptomes i ha sigut remès a l’hospital perquè li practiquessin les proves.

Notícies relacionades

El Cabildo de Lanzarote ha ofert a la resta del passatge de l’avió l’opció d’allotjar-se en un aparthotel en condicions d’aïllament voluntari, per si durant un temps prefereixen estar allunyats de les seves famílies. Trenta-cinc viatgers han acceptat l’oferta, ha indicat a Efe una portaveu de la Conselleria de Sanitat canària.

Fins que s’acabi l’estat d’alarma, els vols de la Península a les Canàries només els poden agafar les persones que acreditin que tornen a la seva residència, viatgen per feina, s’han de cuidar d’un familiar o tenen altres causes acceptables, com ara de força major. I, a més, han de fer una declaració sobre el seu estat de salut. 

Temes:

Coronavirus