CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El Govern aprovarà el 29 de maig la renda vital per a 2,3 milions de persones

El Consell de Ministres donarà via lliure en una reunió extraordinària a l'ingrés per a famílies que pateixen pobresa severa

comedorsocialok

comedorsocialok

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres, 29 de maig, l’ingrés mínim vital per a uns 2,3 milions de persones. La xifra es correspon amb 850.000 famílies que pateixen una pobresa severa, i que ara perceben un ingrés per unitat de consum inferior a uns 230 euros al mes.  La quantitat oscil·larà entre els 461 i els 1.100 euros mensuals, segons va explicar a EL PERIÓDICO el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Immigració, José Luis Escrivá. El Govern donarà via lliure a la renda vital en una reunió extraordinària del Consell de Ministres.  

La renda mínima començarà a abonar-se d’ofici al juny a unes 100.000 llars, anirà a càrrec de la Seguretat Social i tindrà un cost d’uns 3.000 milions d’euros anuals. La resta de potencials beneficiaris l’hauran de sol·licitar pels canals que s’habilitaran; en principi la Seguretat Social, però també ajuntaments, tercer sector o comunitats autònomes.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va dir dissabte, dia en què va confirmar que la renda s’aprovarà aquesta setmana, que s’empararà a quatre de cada cinc persones que pateixen pobresa severa a Espanya

L’ingrés, que es cobrarà mensualment, serà el mínim comú a tot el país, ja que podrà ser millorat amb altres rendes autonòmiques i dependrà de la composició de la llar, amb especial atenció a aquelles amb nens i famílies monoparentals.

S’atorgarà tenint en compte la renda familiar, calculada en funció del patrimoni net, menys el deute i exclosa la vivenda habitual, tot i que sí que tindrà en compte el valor del pis i si es tenen deutes o no. Serà compatible durant un temps, ha avançat el ministre, amb un salari perquè no desincentivi la recerca d’ocupació.

Les tensions

Notícies relacionades

L’aprovació d’aquesta mesura, inclosa en l’acord programàtic de Govern entre el PSOE i Unides Podem, ha generat certes tensions amb la vicepresidència que dirigeix Pablo Iglesias, que advocava, davant de la pandèmia de la Covid, per un ingrés mínim vital transitori abans que s’aprovés aquest definitiu.

Finalment, han prevalgut els terminis i els plantejaments del ministre Escrivá, que ha defensat el caràcter permanent de la mesura i la seva aprovació en la segona quinzena de maig.