20 contagiats de cop

Un aniversari 'il·legal' impedeix a Lleida passar a la fase 2

Un rebrot, centrat en l'esdeveniment i en la indústria càrnia, obliga a mantenir la regió en l'etapa 1

24/04/2020 Un trabajador sanitario se dispone a entrar en una habitación del Hospital Arnau de Vilanova donde hay pacientes infectados con el virus, en Valencia, Comunidad Valenciana, (España), a 24 de abril de 2020.

24/04/2020 Un trabajador sanitario se dispone a entrar en una habitación del Hospital Arnau de Vilanova donde hay pacientes infectados con el virus, en Valencia, Comunidad Valenciana, (España), a 24 de abril de 2020. / Rober Solsona - Europa Press (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Exemple d’aquests que en les pròximes setmanes servirà gairebé d’avís moralitzant, un ‘compte, no ens passi com a Lleida’. I és que a la regió sanitària lleidetana els casos de Covid-19 han passat en una setmana de 45 a 142. Més d’un 200% d’augment que impedirà que aquesta zona de Catalunya prossegueixi la seva desescalada fins a la fase 2. 

Una de les causes pot situar-se en la inevitabilitat que envolta tornar a l’activitat econòmica sense haver erradicat el virus. Així, el Govern situa en «diverses empreses» de la indústria agroalimentària, en concret càrnies, l’origen del repunt. La Generalitat durà a terme una sèrie de proves en alguns escorxadors de Lleida per prendre les mesures necessàries.

També s’han produït casos a les residències per a la tercera edat i entre el cos de sanitaris, en una proporció, d’altra banda, normal respecte a la resta de la cronologia de la pandèmia. 

El punt més nou, i sens dubte vergonyant, és que un altre gran focus de propagació de la Covid-19 va ser una festa d’aniversari en què van participar fins a 20 persones, el doble del permès pel Govern per a la fase 1.

A aquesta celebració hi van acudir quatre persones infectades i van contagiar la resta, és a dir, 16 més. Amb només un esdeveniment, per tant, la regió sanitària de Lleida va sumar el 33% dels casos registrats la setmana anterior.

De tot això es va derivar un increment de la taxa d’afectats a la regió sanitària de 12,1 casos per cada 100.000 habitants a 42,7. Més del triple.

Asimptomàtics 

Notícies relacionades

La gerent de la zona sanitària, Divina Farreny, va asseverar que la setmana passada es van dur a terme més de 2.000 proves a tota la demarcació i que, d’aquí, l’augment de casos, la majoria d’ells asimptomàtics.

L’Hospital Arnau de Vilanova comptava ahir amb 19 ingressats per Covid-19, 11 en planta i 8 a l’uci, mentre que l’Hospital Universitari Santa Maria, amb vuit malalts, i l’Hotel Salut Nastasi, amb cinc, es repartien la resta de casos.