perspectives negatives

Més del 75% dels hotels de Barcelona continuaran tancats fins al setembre

undefined43450552 onbarcelona 28 04 2018 pez gehry y hotel arts foto xavier go200306181837

undefined43450552 onbarcelona 28 04 2018 pez gehry y hotel arts foto xavier go200306181837

3
Es llegeix en minuts
Efe

La gran majoria dels hotels de Barcelona, més del 75%, estaran tancats, com a mínim, fins al setembre a causa de la falta de turistes, ja que els hotelers no esperen que l’activitat es comenci a animar fins després de l’estiu, ni que es recuperi la situació prèvia a la Covid-19 fins al 2022.

En declaracions a Efe, el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, preveu que, des que es puguin obrir els hotels fins a principis de juliol, només ho faran entre un 20% o un 25%, perquè algunes grans cadenes concentraran els seus clients i a altres establiments encara no els serà rendible retornar a l’activitat.

Un grup més reduït, a l’octubre o al novembre

Per això, la gran majoria d’hotels de la ciutat obrirà a partir de setembre i encara quedarà un grup més reduït que no tornarà a l’activitat fins que realment «hi hagi molt moviment». Es tracta d’hotels molt grans, que acullen moltes reunions i congressos i que podrien començar a obrir a partir d’octubre o novembre, en funció de com es desenvolupin els esdeveniments.

Ja fa temps que els hotelers barcelonins consideren l’estiu «perdut» i, segons Casal, els que obren ho fan perquè perden els mateixos diners si estan oberts que tancats.

«La recuperació arribarà»

Malgrat que el turisme és un dels sectors més afectats pel cataclisme que ha suposat la crisi sanitària de la Covid-19, Casals té clar que «la recuperació arribarà», però que la intensitat d’aquesta dependrà de molts factors, entre d’altres, de la possible vacuna o cures per combatre el virus.

També hi ha altres variables que poden accelerar la tornada a l’activitat, com que el Govern sigui capaç de transmetre la màxima confiança cap als turistes estrangers i que els hotelers s’adaptin a la «nova normalitat».

La importància de donar bé els missatges

Considera que la progressió en les obertures dependrà no només de com es facin les coses, sinó, en gran manera, de com es comunicaran les decisions. En aquest punt, Casals creu que el Govern no va explicar bé la quarantena que han de guardar els estrangers quan venen a Espanya, cosa que va provocar un gran enrenou al sector, alhora que recorda que aquesta mesura només serà efectiva mentre duri l’estat d’alarma. «Si els missatges no es donen bé, s’espanta els clients», ha afirmat Casals, que assegura que les reserves que han entrat fins ara són «anecdòtiques».

El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona creu que des del moment en què s’obrin les fronteres els hotels barcelonins trigaran entre 6 o 8 mesos a recuperar «certa normalitat», però la situació que tenien abans de la irrupció de la Covid-19 no arribarà fins al 2022.

La necessitat d’un «pla de rescat per al turisme»

«El sector es recuperarà», ha dit el portaveu del gremi, perquè el negoci hoteler a la ciutat «és rendible», però ha alertat que es necessita un «pla de rescat per al turisme». Sense aquest pla, alguns empresaris hauran de desfer-se d’alguns dels seus actius, perquè hi ha fons voltors que ja estan «buscant gangues» i, tot i que encara no fan ofertes, «ja estan a l’aguait», ha afirmat.

Entre les mesures que considera que s’haurien d’incloure en aquest rescat destaca mantenir els erto per força major fins a finals d’any o ampliar l’ajornament del pagament de la taxa turística, que s’abona a Catalunya i que ara està posposada fins al setembre, sis mesos més.

Crisi sanitària, de mobilitat i de confiança

Notícies relacionades

Altres mesures podrien referir-se a ajuts econòmics per al sector o millores en les condicions dels lloguers o hipoteques dels establiments. Casals espera que l’1 de juliol les fronteres ja estiguin obertes –«una altra cosa és que la gent s’animi a viatjar», afirma–, perquè assegura que ara estem davant d’una crisi sanitària, després tindrem una altra crisi de mobilitat i, després, una altra de confiança, per tant, hem de passar aquests tres passos per recuperar certa normalitat.

Malgrat tot, el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona s’ha mostrat optimista sobre el futur del sector i ha recordat que el turisme és «molt sensible» a les afectacions externes, però que també es recupera amb molta «rapidesa».