estat d'alarma

¿Què puc fer i no fer en l'avenç cap a la nova normalitat?

Sanitat difon un document amb les respostes a les preguntes més freqüents que els ciutadans es fan en aquesta situació excepcional pel coronavirus

Cartel de agradecimiento a los sanitarios y otros colectivos por su lucha contra el coronavirus, en el centro de Madrid, el 8 de mayo.

Cartel de agradecimiento a los sanitarios y otros colectivos por su lucha contra el coronavirus, en el centro de Madrid, el 8 de mayo. / JOSÉ LUIS ROCA

8
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Sanitat ha difós aquest dimecres el document del ‘Pla per a la transició cap a una nova normalitat: respostes a preguntes freqüents’.

¿Quan es podran fer visites a altres persones al seu domicili?

Des de la fase I es valora la possibilitat que hi hagi contacte social entre persones sense cap patologia prèvia i que no siguin vulnerables. No obstant, s’establiran condicions més limitadores per a persones grans i/o que tinguin alguna patologia, que podran anar modificant-se en les fases II i III.

¿Quines restriccions hi haurà per visitar els grups vulnerables? 

Per determinar quan podrem visitar persones que pertanyen a grups vulnerables, haurem d’atendre a tres qüestions: - Si viuen a la mateixa província o en una de diferent. - Si viuen en una residència o al seu domicili. - Si pertanyen a grups per als quals s’han establert mesures reforçades o no. La combinació d’aquests tres factors determinarà en quina fase se’ls pugui visitar. En els pròxims dies es determinaran els criteris específics.

¿En quines condicions es podrà anar d’una província a l’altra en fases I, II i III?

Per regla general, en principi no es permetran els desplaçaments entre províncies fins que no finalitzi el procés de transició cap a la nova normalitat (és a dir, després de la fase III). No obstant, podran fer-se aquests desplaçaments per causes justificades, com treball presencial inevitable o alguna altra causa de força major degudament justificada.

¿Quan podré anar a la meva segona residència dins de la meva mateixa província?

Tal com es contempla en el Pla de Transició cap a la Nova Normalitat, les visites a segones residències dins de la província en la qual s’ubica el domicili habitual estaran permeses des de la fase II.

¿Quan podré anar a la meva segona residència ubicada en una altra província diferent a aquella on resideixo? 

Amb caràcter general, fins arribar a la nova normalitat que s’aconsegueix al superar la fase III, no es permetrà viatjar a províncies diferents a aquella on es resideixi, tret de per les causes justificades. S’haurà d’esperar fins que les dues províncies hagin superat la fase III i s’entri en la nova normalitat. Durant l’estat d’alarma, l’accés i cura de l’hort era una activitat molt restringida.

¿Com quedarà regulat a partir d’ara?

Des de la fase 0, és a dir, a partir del 4 de maig, es permet atendre els horts familiars, d’autoconsum o municipals, sempre que siguin al mateix terme municipal que el domicili o un d’adjacent i s’adoptin les degudes precaucions higièniques i de distanciament social. El desenvolupament dels treballs als horts es farà de forma individual tret que s’acompanyi persones amb discapacitat, menors, grans o per una altra causa justificada, i pel temps indispensable per fer les tasques pròpies de manteniment de l’hort. 

¿Es podrà fer turisme? ¿Quan se’n podrà anar al camp o a la platja?

Una vegada s’arribi a la fase I es podrà fer turisme actiu i de naturalesa en grups limitats de persones dins de la mateixa província. Així mateix, es podran fer visites (tot i que no realitzar activitats culturals en ells) en museus, amb un aforament limitat. En la fase II es permetrà el turisme actiu i de naturalesa per a grups més amplis de persones i la visita a monuments i altres equipaments culturals (no activitats culturals) mantenint un aforament limitat. Una vegada s’arribi a la fase III, les activitats anteriors podran passar un aforament major i es podrà fer tant turisme actiu i de naturalesa com anar a la platja (mantenint les condicions de seguretat i distanciament). Tot això s’haurà de fer sempre dins de la mateixa província ja que, en principi, no està previst que es permetin els viatges a diferents províncies fins que finalitzi la fase III i, amb aquesta, el procés de transició cap a la nova normalitat.

¿A quina franja horària poden sortir els menors de 14 anys? ¿I els menors de 14 que viuen en municipis de menys de 5.000 habitants?

Com a part de les mesures d’alleujament per a la ciutadania, els menors de 14 anys poden sortir durant una hora al dia entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda i com a màxim a un quilòmetre de distància. Poden sortir fins a tres menors acompanyats per un adult responsable amb el qual convisquin o amb un empleat de llar que estigui a càrrec seu, sempre que no tinguin símptomes o estiguin en quarantena. Per als menors que habiten en municipis de menys de 5.000 habitants no existeixen franges horàries, ja que hi ha menys perill d’aglomeracions.

¿Podem sortir a passejar dos convivents amb el gos?

Els passejos permesos a partir del 2 de maig com a part de les mesures d’alleujament per a la ciutadania s’han de fer de forma individual o acompanyats d’un convivent habitual, en franges horàries preestablertes per grups d’edat. Treure a passejar el gos és una activitat permesa durant l’estat d’alarma en passejos curts per cobrir les seves necessitats fisiològiques, sense contacte amb altres animals o persones i prioritzant els horaris de menor afluència. Per tant, sempre que es faci a la corresponent franja horària, dos convivents podran passejar amb el seu gos.

¿Quan podré prendre una consumició en un bar?

Les terrasses podran obrir a partir de la fase I, tot i que amb un aforament limitat. Els locals podran realitzar servei a les taules o preparar consumicions per portar a partir de la fase II, sempre amb garantia de separació i limitació d’aforament. 7 En la fase III s’estendrà l’aforament i es permetrà el servei en barra amb la separació entre clients que es determini. Les discoteques i bars nocturns podran obrir amb un aforament limitat. Els grups reduïts poden reunir-se a partir de la fase I, però ¿què és un grup reduït? Un grup reduït conté un màxim de 10 persones, sempre que no siguin persones vulnerables. A partir de la fase I es poden reunir, sempre guardant la distància social d’aproximadament 2 metres i mantenint les mesures necessàries d’higiene i seguretat.

¿Puc fer una reforma a casa?

A partir de la fase 0 s’autoritza la realització d’obres de rehabilitació en llocs no tancats sota determinades condicions de seguretat. També es permeten les reformes en immobles sempre que siguin buits (no habitats) i no es tingui contacte amb els veïns. Els espais i els trajectes s’hauran de dividir en sectors perquè no coincideixin veïns i treballadors.

¿Què passarà amb els ajuts en vigor, com la prestació d’autònoms i l’exoneració de quotes en ertos per força major?

Ara mateix s’està estudiant quines mesures són les més eficaces en cada fase de la desescalada en relació amb el teixit productiu i l’ocupació. S’estan valorant diferents opcions, però la prioritat és sempre protegir les rendes dels afectats i el manteniment de l’ocupació. El Consell de Ministres aprovarà les mesures que siguin necessàries per garantir la protecció social.

Estic en un erto, però la meva empresa reprèn l’activitat en la fase 0. ¿Puc treballar?

Les empreses que hagin recorregut a un erto per la crisi sanitària i que van reprenent la seva activitat podran treure de l’erto, fins i tot a temps parcial, el personal que necessitin. Això facilitarà la situació a molts petits i mitjans empresaris i la incorporació de milers de treballadors al seu lloc de treball.

¿Quan podré comprar roba en un petit comerç? ¿I en un centre comercial?

Si és amb cita prèvia, a partir de la fase 0 es poden visitar comerços que ofereixin atenció individual als seus clients, als quals hauran de garantir el màxim de protecció individual. A partir de la fase I, les botigues de roba podran normalment obrir sempre que compleixin les condicions d’aforament i distanciament. Els centres comercials es podran visitar a partir de la fase II, amb aforament limitat. La permanència en les zones comunes o àrees recreatives estarà prohibida en aquesta fase II. 

Treballo atenent el públic en un petit comerç. ¿Quines mesures de seguretat i d’higiene he de seguir en un comerç?

A partir de la fase 0 pot obrir el comerç minorista que ocupi una superfície menor a 400 metres quadrats, sempre sota cita prèvia i garantint l’atenció individual.

¿Es podran celebrar mercats d’alimentació de proximitat?

Sí. A partir de la fase I es permet la represa, quan així ho proposi l’ajuntament i la comunitat autònoma corresponent, dels mercats d’alimentació de proximitat guardant determinades condicions. D’aquesta forma s’habilita un canal addicional tant per al subministrament alimentari, potenciant els circuits curts i l’activitat dels petits agricultors, com per a la sortida de productes en condicions similars a les dels establiments minoristes. Per tant, si així ho proposen els ajuntaments, podran reiniciar la seva activitat els mercats a l’aire lliure/venda no sedentària (mercats ambulants) en la via pública, amb condicions de distanciament entre llocs, i delimitació del mercat ambulant per a correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Inicialment només podran instal·lar-se el 25% dels llocs habituals –o es podrà augmentar la superfície disponible per al mercat– de manera que s’asseguri el manteniment de la distància de seguretat entre els llocs i entre els vianants.

¿En quina fase i condicions es preveu la reobertura de les perruqueries? 

Si és amb cita prèvia, es poden visitar des de la fase 0, previsiblement el dilluns 4 de maig. A partir de la fase II, s’obriran amb les mesures d’aforament i seguretat establertes.

¿Com es pot mantenir la distància de seguretat en una perruqueria?

Notícies relacionades

En una perruqueria la distància social s’escurça de manera necessària. El perruquer ha de portar mascareta i els equips de protecció adequats; i el client, mascareta. A més, entre client i client s’ha de mantenir la distància d’almenys 2 metres.

¿Com puc comprar un llibre en una llibreria?

En la fase 0, s’ha de demanar cita prèvia per a una atenció individualitzada o comprar-los ‘online’. Aquests locals hauran de complir les condicions establertes (disposar de taulell, mampares de protecció, etc.). I a partir de la fase I, les llibreries podran normalment obrir sempre que compleixin les condicions d’aforament i distanciament.