El Govern es planteja ara demanar un mes de pròrroga de l'estat d'alarma

Calvo sondeja els partits per demanar marge fins a «acabar la desescalada»

Insisteix que el pla és fer-ho en «cogovernança» amb les autonomies

alarma-un-mes / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez havia argumentat fins ara que sol·licitava cada 15 dies la pròrroga de l’estat d’alarma perquè sotmetre’s cada dues setmanes al «control del Congrés» li semblava el més «democràtic». Ara, no obstant, després d’haver demanat quatre allargaments i comprovar que cada vegada li costa més reunir els recolzaments, la Moncloa es proposa demanar 30 dies de marge. Així ho ha fet saber la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, a alguns grups parlamentaris a què ha anat telefonant aquesta setmana, tal com va avançar ‘El Confidencial’. 

Segons fonts de l’equip de Calvo, la voluntat del Govern és elaborar mesures conformes amb l’etapa per la qual passa la crisi sanitària per la Covid-19, dos mesos després d’esclatar, i obtenir «un estat d’alarma més temperat per acabar la desescalada en cogovernança amb les comunitats autònomes».

No hi ha marge legal per a la pròrroga

Fonts de la Moncloa remarquen que és potestat del Govern central proposar el període que vol prorrogar l’estat d’alarma i que no hi ha cap límit legal de dies. El requeriment és que el Congrés ho aprovi. Només quan l’aplica per primera vegada pot fer-ho per un marge màxim de 15 jornades, segons marca l’article 116.2 de la Constitució. Quan José Luis Rodríguez Zapatero va utilitzar aquesta figura el 2010 per fer front a la vaga de controladors, va sol·licitar a la Cambra baixa una pròrroga d’un mes, suport que va aconseguir. El Govern considera imprescindible mantenir l’alarma almenys fins que conclogui la fase de relaxació progressiva de les restriccions. Ara, la quarta pròrroga arriba fins al 24 de maig.

Sánchez i els seus ministres han defensat aquestes últimes setmanes que l’estat d’alarma és l’únic instrument amb què es pot limitar un dret fonamental com el de la llibertat de circulació. El president del Govern va anunciar fa dues setmanes que els espanyols no podran sortir de la seva província, tret de per motius laborals o per mort de familiars, fins que s’acabin les tres fases, com a molt d’hora a finals de juny.

Convèncer els socis

Notícies relacionades

L’Executiu té ara la difícil tasca de convèncer els seus socis, guanyar-se els recolzaments i assegurar-se les abstencions. A la nit Inés Arrimadas no tenia constància oficial de la proposta. La líder de Ciutadans va conversar al migdia amb Sánchez per telèfon i, segons va explicar, no li va comentar res sobre aquesta idea. Fonts de la vicepresidència de Calvo remarquen que la seva voluntat és elaborar una estratègia comuna, de «cogovernança» amb les comunitats autònomes, una proposta amb què intentaran atreure el PNB i els independentistes catalans.

El PP ja ha avançat que votarà en contra d’una nova pròrroga al considerar que el Govern té normes en la legislació ordinària amb les quals substituir l’estat d’alarma. En l’última votació, Sánchez va superar el llindar de la majoria absoluta sumant 178 vots del PSOE, Podem, Cs, el PNB, Més País, Compromís, Coalició Canària - Nova Canàries, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix. Va obtenir 75 vots en contra i 97 abstencions.