El pla de Brussel·les per a la desescalada: tres fases i una reobertura de fronteres «no discriminatòria» entre països

La Comissió Europea projecta com reactivar el turisme de la UE amb la sortida gradual del confinament

zentauroepp53385969 file photo  european commission president ursula von der ley200512230309

zentauroepp53385969 file photo european commission president ursula von der ley200512230309 / Johanna Geron

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea presenta aquest dimecres un paquet de recomanacions per ajudar els estats membre a rellançar el turisme després de la crisi del coronavirus i tractar que segueixin una estratègia coordinada a la sortida gradual del confinament que inicien ara i que Brussel·les espera que porti a una obertura també progressiva de les fronteres interiors aquest estiu.

Es tracta de completar el ‘full de ruta’ que ja va oferir a les capitals el mes d’abril per encoratjar un enfocament comú en la tornada a la normalitat després de la descoordinació inicial i que, amb la prioritat de rellançar el turisme, es recolzarà en protocols sanitaris i de seguretat per a les principals destinacions turístiques i hotels, en guies per als serveis de transport i en una millor coordinació.

Ja en les últimes setmanes diversos comissaris han confiat que els europeus puguin començar a viatjar de nou «des d’aquest estiu», després del malestar creat en països com Espanya quan la cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va plantejar no fer plans per a aquesta temporada vacacional.

Amb l’arribada del coronavirus a Europa, una dotzena de països de la UE, entre ells Espanya, van tancar les seves fronteres interiors per frenar els desplaçaments dins de l’espai sense fronteres Schengen, una mesura que Brussel·les no va veure amb bons ulls i que ara és partidària de relaxar «gradualment» quan la situació epidemiològica ho permeti.

La comissària d’Interior, Ylva Johansson, va concedir aquesta setmana davant de l’Eurocambra que «portarà temps» aixecar totes les restriccions en les fronteres dins de Schengen perquè requereix una tasca «complexa», mentre va apostar per una obertura gradual, basada en criteris epidemiològics i que compleixi el principi de «no discriminació».

D’aquesta manera, l’estratègia per la qual advoca Brussel·les parteix d’un enfocament «flexible en tres fases», que parteixi de la relaxació a les zones on els nivells del virus són més baixos i «equiparables» i capaces d’oferir «informació en temps real» de la seva situació epidemiològica, segons un esborrany de la comunicació a què ha tingut accés Europa Press.

Altres criteris com la capacitat dels serveis sanitaris per atendre nous casos, la capacitat per vigilar i controlar un eventual repunt i les mesures de protecció com a barrera hauran de pesar igualment, segons el parer de la Comissió, que no té competències en matèria sanitària ni en la gestió de fronteres perquè són exclusives dels estats membre.

En la seva comunicació, l’Executiu comunitari adverteix que la coordinació entre països i un enfocament comú en matèria sanitària serà «crucial» per restaurar la confiança dels turistes i que els europeus tornin a tenir ganes de viatjar i passar temps de vacances «aquest estiu i més enllà».

També s’espera de l’Executiu comunitari que prengui una posició més clara respecte als drets dels passatgers i a les opcions de les aerolínies d’oferir cupons de viatge per compensar els vols anul·lats durant aquesta crisi.

Dotze països i nombroses aerolínies han demanat relaxar temporalment les regles que protegeixen els consumidors i els donen el dret a rebutjar aquests vals i reclamar el reemborsament, tot i que Brussel·les ha respost fins ara que aquesta opció només pot ser voluntària i que correspon a les companyies fer-los «més atractius» per als usuaris.

Notícies relacionades

La indústria del turisme contribueix en un 10% al PIB de la Unió Europea, regió en la qual és font d’ocupació per a prop de 27 milions de persones, segons les dades de Brussel·les, que recalca que la UE és la destinació líder a tot el món.

La facturació del sector a la Unió Europea caurà aquest any un 50% pel coronavirus, segons càlculs de la Comissió, que preveu un perjudici de fins al 70% en el cas de turoperadors i agències de viatge i d’un 80% per a aerolínies i creuers.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions