DESCONFINAMENT ANIMAL

Consells per al correcte desconfinament de les mascotes

Els gossos poden patir canvis en el seu comportament, ansietat i frustració per l'estrès que els genera quedar-se sols de cop

zentauroepp53240592 catalogo confinamiento200502133245

zentauroepp53240592 catalogo confinamiento200502133245 / Emilio Morenatti

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

De la mateixa manera que ha passat amb els éssers humans, els animals de companyia també han tingut un important canvi en les seves rutines durant els més de 50 dies de confinament a causa del coronavirus. El canvi de rutines, no només ha sigut d’horaris o passejos en el cas dels gossos, sinó que no han pogut relacionar-se amb altres animals o gaudir de la seva intimitat en el cas dels gats. Ara, després que algunes províncies hagin començat a passar de fase i puguin anar ampliant la seva llibertat, és un bon moment per tenir en compte consells dels veterinaris per a un correcte desconfinament de les mascotes. 

«La tornada a la normalitat pot tenir efectes negatius sobre les nostres mascotes sobretot si no es fa correctament en el cas dels gossos. S’ha de pensar que ara els animals es passen el dia acompanyats, cosa que per a ells és molt bo, però, si de cop els deixem sols, els gossos, per la seva condició d’animals socials, poden patir problemes d’ansietats, pors o frustració», assegura Marta Amat, doctora en veterinària, etologia i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Consells per al desconfinament

Per això, segons asseguren des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, els gossos sobretot poden desenvolupar actituds que abans del confinament eren poc habituals, com ara plorar, lladrar, trencar mobiliari i, fins i tot, fer les seves necessitats a casa, després d’haver perdut el contacte amb els humans amb qui conviuen de manera abrupta. Per evitar-ho, recomanen anar deixant els animals sols a estones, per anar a fer la compra, per exemple, o deixar-los sols en una altra habitació de la casa, intentant sempre que no ho associïn a un càstig per evitar complicacions pitjors. «Els podem deixar joguines o menjar en aquesta habitació perquè ho associïn amb un premi», explica la doctora Amat. 

«En la nova normalitat, hem d’anar deixant-los sols de manera progressiva. En cas de detectar comportaments negatius que abans no tenien, hem de consultar els veterinaris i educadors al més aviat possible per evitar que es compliquin i que tinguin una millor solució», insisteix. Per als gats, conills, fures i rèptils, la desescalada serà més senzilla, perquè tornaran a recuperar la privacitat que havien perdut al veure’s obligats a conviure 24 hores amb els seus amos. 

Consells per alleujar el confinament a les mascotes

Mentre no arribem a la nova normalitat, s’han de tenir en compte certs consells per fer més suportable el confinament a les nostres mascotes. «Hem de mantenir les rutines de sortides, jocs i menjars en la mesura que sigui possible i s’hauria de mirar de mantenir-les una vegada acabat el confinament», explica la doctora Amat. 

Així mateix, és important respectar les seves hores de descans, que no són les mateixes que les d’una persona, «sobretot en el cas que hi hagi nens a casa», per evitar-los més estrès. A més, perquè pateixin el mínim possible els canvis de rutina, hauríem de mantenir l’activitat física en la mesura que sigui possible. Per als gossos, a més, és important entendre que han de sortir a passejar, es tingui o no jardí, ja que és necessari que s’airegin, olorin i es relacionin amb l’entorn. 

A més, segons avisa Amat, «s’han d’evitar els càstigs en casos de mal comportament, perquè sovint no es fa de la manera correcta i només aconsegueixen estressar més l’animal, cosa que afectarà negativament el vincle entre ell i el seu amo a causa de la por». 

Castigar de manera correcta

Segons defensa la doctora Amat,«es adequat premiar les conductes positives, però és cert que de vegades el càstig pot ser eficaç si es realitza de la manera correcta. Ha de ser contundent, però mai físic; de fet, està contraindicat». «El càstig pot ser només un to de veu contundent i ha de ser en el moment en què passa el que no volem que faci la nostra mascota», explica la doctora. «En el moment en què l’animal deixi de fer allò que no volem que faci, se l’ha de premiar perquè entengui que ha actuat correctament al deixar de fer-ho», puntualitza. 

Notícies relacionades

A més, per evitar l’estrès, s’ha de jugar amb l’animal marcant bé l’inici del joc i el final perquè entengui que després no ha de venir a continuar jugant. Per fer-ho, són adequades les joguines amb menjar, perquè vagi relaxant-se sol després d’haver estat compartint una estona amb les persones. 

En la mateixa línia, els gats «haurien de poder tenir accés a zones elevades, com ara prestatgeries i plataformes, per permetre que tinguin més espai i puguin triar quan volen disposar de la seva privacitat, que per estar ara confinats a casa no poden gaudir-la com abans», explica la doctora. «Cal jugar amb ells també i hauríem de proporcionar-los llocs on amagar-se, perquè per als gats és bàsic i els redueix moltíssim l’estrès ara que es troben tancats amb molts més estímuls i sorolls que habitualment», explica la doctora Amat.