Sanitat descarta que la sortida dels nens hagi provocat un repunt de casos

Simón avisa que «encara hi ha un risc important», tenint en compte el que ha passat a Corea del Sud i Alemanya

Els nous contagis cauen a 373 i les morts diàries a 123, la xifra més baixa des del 18 de març

simon-del-dia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Ja han passat 16 dies des que les famílies i les criatures van tornar a poblar els carrers i es van registrar, durant el primer diumenge, les polèmiques estampes sobre aglomeracions que van fer témer als més malastrucs que, ben aviat, es produiria el temut repunt. Fins i tot el president Quim Torra va assenyalar que algunes «imatges» d’aquell dia no eren «acceptables». Si bé, passats els primers 14 dies del període d’incubació del virus, les dades de l’evolució de l’epidèmia suggereixen que, de moment, el fet que els nens surtin amb les seves bicis o patinets i tornin a omplir els parcs o la via pública no ha suposat un increment en la transmissió del virus procedent de la Xina. Tot i així, falta per avaluar les sortides permeses als adults i el pas a la fase 1 de mig Espanya, ja que l’impacte d'aquests passos es coneixerà en les pròximes setmanes.

El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha avisat que tenir «certeses absolutes» és complicat, perquè encara es produeixen massa dilacions en la detecció, diagnòstic i notificació dels casos. No obstant, ha reconegut que, «si hi hagués hagut un augment de la transmissió durant els primers dies [de les sortides dels nens], s’hauria començat a observar ja».  «De certeses no en tenim, però és veritat que no hem observat cap repunt substancial enlloc», ha assenyalat.

L’expert ha admès, però, que en els últims dies s’han produït «petites ondulacions» que han posat els responsables del control de l’epidèmia «una mica nerviosos», tot i que han descartat que es deguin a la sortida dels menors. Són les «habituals» en les fases de descens d’una pandèmia.

Pacients més joves

Així mateix, s’ha detectat en alguns hospitals, «no gaires», que l’edat mitjana dels casos diagnosticats en els últims dies és «una mica menor», tot i que no es tracta de nens. Tot i això, s’ha rebutjat la idea que sigui un «efecte de les sortides» dels menors i de moment les autoritats sanitàries ho atribueixen al fet que pacients més joves i forts que abans preferien passar els símptomes a casa, una vegada que els centres sanitaris estan més descongestionats i tenen menys por del contagi, han preferit demanar ajuda mèdica presencial. 

Les dades són, en qualsevol cas, cada vegada «més favorables» i, com ha avisat Simón, «s’ha de garantir que això no canvia» ara que algunes regions passen a la fase 1 de la desescalada. De fet, l’expert ha remarcat que encara «hi ha un risc important de repunt», com, segons la seva opinió, s’ha posat de manifest a Corea del Sud o Alemanya. «Estem en bona posició, però hem d’anar molt amb compte», ha advertit.

Notícies relacionades

En aquest context, el balanç diari del Ministeri de Sanitat registra 123 morts en les últimes 24 hores, 20 menys que diumenge i la xifra més baixa des del 18 de març. Les Balears, Cantàbria, Múrcia, la Rioja i Ceuta i Melilla no han registrat cap defunció i el gruix continua concentrant-se a la Comunitat de Madrid (amb 39 defuncions), Castella-la Manxa (amb 27) i Catalunya (amb 23). El nombre total de morts arriba als 26.744.  

Al seu torn, la xifra de contagiats ha caigut fins als 373 nous infectats, gairebé la meitat dels notificats diumenge (621) i el còmput més baix des del 9 de març. Si bé, cal prendre aquestes dades amb «cura», segons ha advertit Simón, ja que els caps de setmana se solen produir retards en les notificacions. El nombre total d’infectats diagnosticats mitjançant tests PCR és de 227.436, còmput que s’eleva fins als 268.143 casos si es comptabilitzen també les persones amb test d’anticossos positiu. D’ells, 137.139 han sigut donats d’alta, amb 973 altes noves en les últimes 24 hores.