PROCÉS DE DESESCALADA

La Generalitat descarta que Barcelona passi a la fase 1 aquest dilluns

Salut sol·licita relaxar les mesures a les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, del Camp de Tarragona i de l'Alt Pirineu i Aran

La decisió final sobre quins territoris començaran el desconfinament correspon al Ministeri de Sanitat

zentauroepp53329647 santa coloma de gramanet 05 05 2020 sociedad  los corredores200506160619

zentauroepp53329647 santa coloma de gramanet 05 05 2020 sociedad los corredores200506160619 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio / Manuel Vilaseró

La Generalitat demanarà aixecar el confinament per regions sanitàries (i no per províncies) prioritzant la desescalada a les Terres de l’Ebre, al Camp de Tarragona i a l’Alt Pirineu i Aran a partir del pròxim dilluns, dia 11. Aquesta decisió deixarà la ciutat de Barcelona, l’Àmbit Metropolità Nord, l’Àmbit Metropolità Sud, la Catalunya Central, Girona i Lleida en la fase 0 (la mateixa en la qual ens trobem actualment) durant almenys una setmana més. L’aposta per aquesta divisió territorial, destaquen des del departament de Salut, permetria actuar per «àrees disposades mèdicament» en lloc de per les tradicionals demarcacions. «Són una unitat territorial que millor evidencia l’evolució i l’impacte de l’epidèmia», ha remarcat la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa en la qual s’ha anunciat aquesta decisió.

La proposta de desescalada que planteja Catalunya es basa en indicadors tant epidemiològics com socials amb què es calcula tant la probabilitat d’un rebrot del virus a cada territori com l’eventual capacitat de resposta davant aquest. Segons ha explicat Joan Guix, secretari de Salut Pública, la situació de cada regió sanitària s’ha avaluat en una escala de 0 a més de 100, sent aquest últim valor el que reflecteix el risc més alt de presentar una nova onada de contagis. Aquesta mesura assigna a l’Alt Pirineu una puntuació de 8; a les Terres de l’Ebre, de 18, i Tarragona, de 21, de manera que deixaria aquests territoris en risc baix de rebrot. La ciutat de Barcelona, al contrari, sumaria 91 punts, de manera que se situaria en la franja de risc moderat alt.

Els portaveus de Salut han destacat que les «garanties de seguretat» marcaran el procés de desconfinament a Catalunya i que, ara com ara, no «es pot posar data a un camí que mai hem recorregut», ha destacat Vergés. L’evolució de cada territori s’anirà revisant dia a dia i, segons preveuen des del departament, la setmana que ve es presentarà una nova proposta per avançar en la desescalada. «Les xifres són bones, però no ens podem relaxar ni un minut», ha comentat la consellera. 

Informe tècnic del ministeri

Aquest dimecres és l’últim dia en què, oficialment, les províncies poden traslladar al Ministeri de Sanitat la seva sol·licitud per avançar en les fases de desescalada. Aquesta transició cap a la ‘nova normalitat’ no es realitzarà de manera homogènia, sinó que variarà en funció de l’afectació de cada territori. El Hierro, La Gomera, La Graciosa i Formentera, per exemple, ja van entrar en la fase 1 dilluns dia 4. Les Balears i Múrcia van ser, dimarts passat, les dues primeres comunitats autònomes en sol·licitar el desconfinament en tots els seus territoris, seguides de Navarra i Galícia. Queda pendent de confirmar la petició de la Comunitat de Madrid sobre això, ja que és un dels territoris més afectats per aquesta pandèmia i que, per tant, pot ser que avanci més tard en el procés.

Serà el titular de Sanitat, Salvador Illa, qui decidirà finalment quins territoris passen de fase. Ho farà de manera raonada a través d’un ordre ministerial, segons va avançar ahir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES). Illa prendrà la decisió en funció dels informes del grup tècnic d’avaluació integrat per 12 experts de la Direcció General de Salut Pública, entre els quals figura el mateix Simón. Aquest no va voler revelar la resta de noms, al·legant que pateixen pressions de la societat i dels mitjans de comunicació i que donar els noms faria més difícil que puguin treballar amb llibertat absoluta. «El millor que podem fer és deixar que facin la seva feina correctament i de la forma més independent possible».

Els experts demanen prudència

Aquest mateix dimecres, diversos experts s’han pronunciat sobre aquesta qüestió durant el Simposi Virtual de Recerca en Coronavirus organitzat per la Societat Catalana de Biologia (SCB). En aquest fòrum, els científics interpel·lats han argumentat que difícilment Barcelona i Madrid passaran a la fase 1 del pla de desescalada plantejat pel Govern i previst per a l’11 de maig. En aquest sentit, Antoni Trilla, cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha indicat que, tot i que estiguem en una fase de control del virus, Madrid i Barcelona «encara no estan, en una bona situació per passar de fase en el desconfinament». Així mateix, l’epidemiòleg ha defensat que «cal aguantar una setmana més i veure si la incidència baixa», ja que, ara com ara, és pràcticament el doble que la mitjana d’Espanya, i concentra el 75% dels casos de Catalunya.

Notícies relacionades

El cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha advertit que «en àrees més denses hi ha més risc de rebrot i hi pot haver una altra allau de persones als hospitals». Sobre la capacitat de respondre davant dels eventuals rebrots produïts durant el procés de desescalada, el també director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha afegit que «el sistema sanitari està més preparat que al principi de l’epidèmia», per això serà més difícil que els hospitals es col·lapsin.

Així mateix, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit aquest dimecres que «el risc de tornar al confinament és molt real» als països que actualment estan alleujant les seves mesures de distanciament social si no es duu a terme una adequada gestió de la desescalada.