La Comunitat de Madrid demana al Govern passar a la fase 1 dilluns, dia 11

El Govern madrileny sol·licita la desescalada després d'un tens debat entre el PP i Ciutadans

La proposta de la Comunitat inclou l'ús obligatori de mascaretes en els espais tancats

52705039 60

52705039 60 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La Comunitat de Madrid demanarà al Ministeri de Sanitat passar a la fase 1 de desescalada, segons ha decidit el Consell de Govern en una reunió represa aquesta tarda després que al matí se n’absentés abans de temps la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, per assistir a un acte a Móstoles.

El vicepresident i portaveu del Govern regional, Ignacio Aguado, ha argumentat la decisió en la necessitat que «es tornin a reobrir milers de negocis» per «evitar la ruïna de milers d’autònoms i treballadors».  «La proposta de Madrid és passar a la fase 1 amb l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en els espais tancats. Com que no hi ha vacuna ni tractament, s’ha d’aprendre a conviure amb el virus i això es fa utilitzant mascaretes», va assenyalar en declaracions radiofòniques.

Aguado ha anunciat que la Comunitat repartirà en els pròxims dies 14 milions de mascaretes FFP2, dos per cada madrileny. «Haurem de viure enganxats a les mascaretes. En els espais oberts no serà obligatori però si molt recomanable sinó es pot mantenir la distància de seguretat de dos metres», ha indicat el dirigent regional de Ciutadans. «Les FFP2 són les mascaretes que impedeixen als infectats contagiar i que et protegeixen que et contagiïn», ha afegit. 

Advertència al Govern

No serà fàcil que el Ministeri de Sanitat doni via lliure a la proposta de Madrid. Aguado no ha fet ni una sola referència al fet que es compleixen els estrictes requisits que s’exigeixen per passar a la fase 1. El que sí que ha fet és llançar-li una advertència: «El Govern no ens pot condemnar a tancar la regió dues setmanes més perquè seria dramàtic». 

La decisió s’ha pres després d’un debat en el qual s’han enfrontat les actituds d’Ayuso (PP), que considerava que Madrid encara havia de reduir el percentatge de malalts en unitats de cures intensives (ucis), i el vicepresident regional, Ignacio Aguado (Cs), que defensava que la regió està preparada per passar a la fase 1, ja que té «un sistema sanitari robust». 

Prèviament, en una entrevista a RNE, Ayuso (PP) ha indicat que per passar a la fase 1 de la desescalada Madrid encara ha de reduir el percentatge de malalts en unitats de cures intensives (ucis), cosa que creu que «en aquests dies serà possible». Ha afirmat que no vol «tenir pressa per accedir a la desescalada», però sí que la té «per acabar amb aquest embolic de passos i burocràcia», que, segons el seu parer, és un «disbarat».

Notícies relacionades

Per la seva banda, el vicepresident regional, Ignacio Aguado (Cs), ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern que Madrid està preparat per passar a la fase 1 ja que té «un sistema sanitari robust» i no pot esperar més temps per obrir i recuperar la normalitat de forma gradual».

El termini perquè les comunitats autònomes comuniquin al Ministeri de Sanitat si demanen passar a la fase 1 de desescalada, l’11 de maig, s’ha estès fins a última hora de la tarda.