ALLEUJAR EL CONFINAMENT PEL CORONAVIRUS

La majoria d'autonomies sol·licitaran passar a la fase 1 de la desescalada el dilluns 11

Aragó, Astúries, les Balears, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, València, Extremadura, Madrid, Múrcia i el País Basc demanaran l'avanç

Andalusia, Catalunya i Castella i Lleó plantejaran que s'opti per la zona bàsica de salut i no per la província per avançar en part del seu territori

undefined52776473 graf6376  madrid  13 03 2020   una terraza en el centro de m200313183345

undefined52776473 graf6376 madrid 13 03 2020 una terraza en el centro de m200313183345 / Mariscal

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La majoria de les comunitats autònomes d’Espanya sol·licitaran al Ministeri de Sanitat que els seus territoris passin a la fase 1 de la desescalada el pròxim dilluns 11 de maig, tot i que són diverses les que sol·licitaran que s’opti per la zona bàsica de salut i no per la província per permetre els avanços, segons l’agència Efe.

El pas a la fase 1 de la desescalada implicarà que els ciutadans es puguin reunir amb els seus éssers estimats (reunions de fins a 10 persones a casa o al carrer), l’obertura de terrasses amb un aforament del 50% i l’activitat dels comerços sense necessitat de cita prèvia amb una capacitat màxima del 30%.

Aquest dimecres venç el termini perquè les comunitats autònomes sol·licitin al Govern l’avanç de les seves províncies des de la fase 0 a l’1, en la qual només hi ha les illes de FormenteraEl HierroLa Gomera i La Graciosa.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que es permetrà «flexibilitat» en els temps perquè comporta un «treball intens», però ha advertit que en posteriors fases les peticions, la documentació i els estudis tècnics han d’arribar amb una setmana d’antelació.

11 autonomies sol·liciten avançar

La majoria de les comunitats autònomes han avançat aquest dimarts la seva intenció de demanar a Sanitat el permís per avançar en la desescalada.

Cantàbria, Extremadura, País Basc, Madrid, les Canàries, les Balears, el País Valencià, Múrcia, Aragó, Astúries Castella-la Manxa aspiren a passar íntegrament de fase, mentre que AndalusiaCatalunya Castella i Lleó pretenen que una part del seu territori avanci en la desescalada.

Avanç desigual a Catalunya

La proposta de desconfinament de Catalunya inclourà diverses zones, segurament les Terres de l’Ebre i altres de Lleida Girona, però no hi seran ni Barcelona ni moltes poblacions de l’àrea metropolitana, que no compleix les condicions per passar de fase.

Tot i que Madrid és de les regions més afectades per la pandèmia, el vicepresident de la Comunitat, Ignacio Aguado, ha defensat que «pot i ha» d’iniciar la fase 1 la setmana que ve: «El confinament no mata el virus, simplement garanteix que el sistema sanitari no col·lapsi i aquest ‘match ball’ l’hem salvat», ha dit.

Castella i Lleó demana zones de salut

Castella i Lleó vol que la unitat de referència sigui la zona de salut bàsica i no la província: en tindria 26 de preparades per començar la fase 1 que englobarien un total de 53.000 habitants. Les províncies que més ben preparades estarien serien Zamora Palència.

La Junta d’Andalusia creu que gairebé la totalitat de la comunitat està en condicions de passar a la fase 1: el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, ha destacat que compleix «perfectament» els criteris del Govern central.

«Complim els requisits de manera sobrada i proposarem al Ministeri la desescalada tant provincial com de la majoria dels districtes sanitaris de la comunitat, en concret el 90%, ha precisat Aguirre. Els millors indicadors de la pandèmia es registren a Almeria Huelva, mentre que les dades són pitjors a Jaén Granada.

Optimisme a Euskadi i Múrcia

Optimistes s’han mostrat també al País Basc: el portaveu del Govern basc, Josu Erkorera, ha afirmat que compleix «sense cap dubte» els requisits exigits i que les dades de l’evolució de la pandèmia «són base suficient» per demostrar que la comunitat pot fer «passos endavant».

El president de Múrcia, Fernando López Miras, ha confirmat que sol·licitarà formalment el pas a la fase 1 el pròxim 11 de maig, al complir la regió «amb tots els requisits tècnics i sanitaris» i després de 28 dies en què amb prou feines s’han registrat nous contagis.

Balears i Canàries, endavant

També des de les Balears la presidenta, Francina Armengol, ha anunciat que demanarà la inclusió de Menorca, Mallorca i Eivissa a la fase 1, en la qual ja està Formentera.

L’arxipèlag canari també confia a sumar a la fase 1 Lanzarote, Gran Canària, Tenerife, La Palma i Fuerteventura.

Millora a Extremadura i el País Valencià

Extremadura farà el mateix, a l’estimar que totes les àrees de salut de la regió compleixen els paràmetres establerts pel Govern en el Pla de transició cap a la nova normalitat.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, es va mostrar convençut diumenge que la comunitat estarà en condicions d’arrencar en fase 1 el pròxim dilluns i des de la Conselleria de Sanitat s’assegura que compleixen el criteri de capacitat en ucis i disposarà de prou capacitat per a tests PCR.

Astúries i Aragó també prefereixen zones sanitàries

La bona evolució de la pandèmia i la baixa pressió hospitalària són les responsables que Astúries estimi convenient passar de fase, si bé tractarà que el Ministeri de Sanitat permeti que la desescalada s’acceleri a les comarques on no s’han registrat contagis.

El president d’Aragó, Javier Lambán, vol que la major part de la comunitat passi directament de fase al tenir una incidència «ínfima» de coronavirus i aquesta serà una altra de les comunitats que prefereixen que la desescalada es faci per zones bàsiques de salut en lloc de per províncies.

Cantàbria i Castella-la Manxa, a la fase 1

Cantàbria demanarà avançar a la fase 1 a l’entendre que compleix «àmpliament» els criteris estipulats.

Notícies relacionades

I a Castella-la Manxa, l’evolució «cap a baix» de la pandèmia en les últimes setmanes motivarà que el Govern regional sol·liciti el canvi de fase, al considerar que actualment compleix amb els paràmetres exigits i a l’estar per sota de la mitjana nacional en el nombre de nous contagis.

Tres comunitats encara no s’han manifestat

Finalment, NavarraLa Rioja Galícia no han avançat la decisió que transmetran demà al Ministeri de Sanitat.