L'EXPLOSIÓ VA SER AL GENER

La pandèmia retarda les millores previstes a Iqoxe després de l'explosió

Empresa no autoritzarà la posada en marxa de la petroquímica fins que no justifiqui que compleix les condicions de seguretat imposades

51767298 59

51767298 59 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les mesures de confinament per la pandèmia han retardat algunes de les mesures de millora previstes després de l’explosió mortal de la planta química Iqoxe del 14 de gener, segons l’informe final de la taula d'avaluació i seguiment de l’accident.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha informat personalment les institucions de Tarragona en una reunió telemàtica sobre les conclusions de la taula, exposades en 23 pàgines.

L’informe confirma que, des del 2017, a Inspecció de Treball no li consta cap denúncia contra Iqoxe per falta de mesures de seguretat i salut laboral, però sí quatre expedients sancionadors per incompliment de la normativa de seguretat i salut laboral i condicions laborals.

Els dos expedients oberts després de l’explosió continuen en fase d’investigació, sense data de tancament fins que no s’aixequi el secret de sumari de la investigació judicial penal per les tres morts causades per l’explosió.

Empresa anuncia que no autoritzarà la posada en marxa d’Iqoxe fins que no justifiqui que compleix les condicions de seguretat que li han imposat.

Més inspectors

L’informe també proposa més inspectors de treball només per a la petroquímica i demanar al Parlament Europeu la constitució d’un grup de treball internacional amb seu a Tarragona, format per experts sobre seguretat en complexos petroquímics.

D’altra banda, l’informe recull que estava previst per al primer trimestre d’aquest any crear una comissió de seguretat i salut laboral del complex petroquímic de Tarragona, que continua pendent.

La majoria de mesures se centren, tal com ja estava anunciat, en el retorn de la gestió del pla d’emergències químiques (Plaseqta 2020) a Tarragona –a l’edifici 112, situat a Reus– i en la seva millora, amb una inversió de 7 milions en quatre anys.

A més, els 29 municipis afectats pel Plaseqta 2020 tindran un paper rellevant a l’hora de decidir activar o no les sirenes d’alarma i el confinament de la població.

Per als protocols d’activació de les sirenes i accions de sensibilització, es destinaran 164.000 euros a l’any.

També es marca l’objectiu d’incorporar-hi barreres de sensors químics per detectar de forma anticipada i autònoma els avisos de les indústries químiques –sobretot si són núvols tòxics– i drons d’última generació.

Nou sistema d’avisos

A més, es millorarà substancialment la informació a la població, un dels aspectes més criticats en la gestió de l’explosió d’Iqoxe, i a llarg termini, es preveu un sistema d’avisos directes per SMS o per correu electrònic en temps real.

Notícies relacionades

Respecte als serveis mèdics, es preveu incorporar-hi personal especialitzat de forma permanent, amb un pressupost de 450.000 euros, que pot entrar en servei dos mesos després de la seva aprovació, igual que el reforç de recursos materials.

Finalment, el segon semestre d’aquest any està previst reforçar amb recursos materials i humans la gestió de l’impacte sobre el medi ambient, amb models de simulació i millores a la xarxa de vigilància de la qualitat de l’aire.