fàrmac experimental

La prova inicial d'un possible medicament contra el coronavirus als EUA té èxit

Aquest compost antiviral, que s'està provant amb alguns contagiats, ja es va utilitzar també de manera experimental amb pacients amb Ebola

Laboratorio del Centro Nacional de Biotecnología, donde se busca una vacuna contra el covid-19, el 31 de enero.

Laboratorio del Centro Nacional de Biotecnología, donde se busca una vacuna contra el covid-19, el 31 de enero. / EFE / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Institut Nacional d’Al·lèrgia i Malalties Infeccioses dels EUA (Niaid, en anglès), ha completat una primera prova exitosa d’un fàrmac experimental com a possible tractament contra el coronavirus que causa el Covid-19, ha anunciat aquest dimecres l’empresa de biotecnologia Gilead Sciences.

«Tenim entès que la prova ha completat el seu primer objectiu», indica en un comunicat la firma sobre el fàrmac remdesivir, i afegeix que el Niaid donarà més detalls sobre els resultats dels assajos. Fins avui als Estats Units s’han confirmat una mica més d’un milió de casos de Covid-19, una malaltia que ha causat la mort d’almenys 58.300 persones en aquest país i més de 200.000 a tot el món. El compost antiviral de Gilead, que s’està provant amb diversos pacients afectats per Covid-19, no ha sigut aprovat per al tractament de cap malaltia, però ja es va utilitzar també de manera experimental amb pacients afectats per Ebola.

L’empresa, amb seu a Foster City (Califòrnia), ha puntualitzat que remdesivir no té llicència ni s’ha aprovat en cap part del món i encara no ha demostrat que sigui segur o efectiu per al tractament de Covid-19».

«Gilead compartirà ben aviat les dades addicionals sobre remdesivir a partir de les proves de la companyia amb Covid-19 greu», afegeix el comunicat. «Aquest estudi proporcionarà informació sobre si un tractament més breu, de cinc dies de durada, pot tenir una eficàcia i seguretat similars al tractament de 10 dies en la prova de Niaid i altres en curs». 

La firma indica que espera tenir per a finals de maig dades d’un segon estudi d’avaluació de l’eficàcia de dosis de 5 i 10 dies en pacients amb Covid-19 moderada. Remdesivir és un anàleg nucleòtid amb activitat en un ampli espectre antiviral tant in vitro com amb animals de laboratori en models contra múltiples patògens virals emergents, inclòs Ebola, Marburg, MERS i SARS, explica Gilead.

«Les proves in vitro conduïdes per Gilead han demostrat que remdesivir és actiu contra el virus que causa el Covid-19», comenta. «Ara s’avalua en múltiples proves clíniques la seguretat i eficàcia de remdesivir per al tractament del Covid-19».

Notícies relacionades

Al febrer els Instituts Nacionals de Salut (NIH) havien anunciat el començament en el Centre Mèdic de la Universitat de Nebraska, a Omaha, d’un assaig clínic aleatoritzat per avaluar l’eficàcia de remdesivir en adults hospitalitzats amb diagnòstic de Covid-19.

La primera persona participant en la prova va ser un nord-americà repatriat i posat en quarantena a bord del creuer Diamond Princess, que havia fet escala a Yokohama (Japó), i que es va oferir com a voluntari per a l’estudi, afirma el NIH.