Emergència sanitària

¿Quan podrem visitar els avis, veure la família i quedar amb amics?

No es podrà anar a cap altra província fins al 22 de juny tret de per motius laborals

Es podrà anar a la perruqueria el 4 de maig i celebrar petits casaments a finals d'aquell mes

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha revelat aquest dimarts les grans línies del pla de desconfinament que el seu equip ha preparat fins a arribar a la «nova normalitat», al mes de juny. No obstant, el fet que la roda de premsa fos finita i que hagués de centrar-se en alguns aspectes generals ha fet que altres preguntes, d’interès general, hagin sigut respostes després per alguns dels seus col·laboradors o a través de l’entrega de documents als periodistes.

La fase zero comença el 4 de maig i, en el cas que tots els paràmetres sanitaris, epidemiològics i econòmics vagin bé, la primera s’inicia el dia 11; la segona, el dia 25, i la tercera, el 8 de juny.

La ’nova normalitat’ pot arribar 15 dies més tard: el 22. La desescalada serà per províncies, principalment, o per àrees més petites si els governs autonòmics ho sol·liciten i el Ministeri de Sanitat ho aprova.

¿Quan podrem veure els avis?

La proposta de l’Executiu preveu anar ampliant el «contacte social en grups reduïts» en les pròximes setmanes, durant les fases zero, u, dos i tres per a persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies. Les persones grans són vulnerables, així que tot apunta que caldrà esperar a la «nova normalitat», el 22 de juny, per veure’ls. Fonts de l’Executiu van assegurar que en les ordres ministerials que aniran aprovant en les pròximes setmanes ens diran «com, en quines condicions, a quina distància i quant temps» es podrà acudir a casa dels avis. 

Només si viuen en residències i aquesta es troba a la mateixa província, sí que se’ls podrà anar a visitar a partir de la fase tres (8 de juny, si tot va a bon ritme). 

Aquella gent gran que es trobi en condicions de poder fer-ho sortiran a passejar, segurament en una franja horària establerta per les autoritats, a partir del pròxim cap de setmana i, segons es vagin obrint comerços i locals se’ls habilitaran també franges horàries preferents per evitar excés de contactes per ser els més vulnerables. 

¿Quan podré anar a veure els meus familiars o el meu nòvio a casa seva?

A partir de la fase 1 (11 de maig) es podrà establir el contacte social amb altres persones que no siguin gent gran, ni tinguin patologies prèvies ni siguin vulnerables sempre que visquin a la mateixa província. Els moviments entre províncies estan limitats a trasllats per motius de feina o acudir a una vetlla. 

Fonts de l’Executiu van diferenciar aquest dimarts entre la visita a familiars i festes d’amics a casa. En el primer cas, es dona permís a partir de l’11 de maig sempre que no siguin persones vulnerables. En el segon, no és clar quan es podrà convocar per a un àpat ampli a casa (espai tancat, normalment) i una ordre ministerial establirà quines mesures caldrà prendre. Aquestes persones que es vulguin reunir sí que podran fer-ho a la terrassa d’un bar (espai obert) a partir de l’11 de maig.

¿Es podrà anar a la perruqueria?

Després de conèixer que la venda de tints en supermercats està a l’alça i que són constants les bromes sobre l’estat dels cabells de cadascú, aquesta sembla una pregunta amb una resposta que interessa. Segons van especificar fonts de la Moncloa en un breafing amb periodistes, a partir del 4 de maig es podrà demanar cita i acudir a aquests centres –sempre que compleixin mesures de seguretat i higiene requerides–.

¿Què faig amb el casament pendent?

L’Executiu central considera que serà a partir del 25 de maig, quan s’entri en la segona fase del pla de desescalada cap a la «nova normalitat», el moment en què serà possible celebrar enllaços per la coincidència d’un grau d’obertura més gran en restaurants i hotels, entre altres coses. Però, compte, hi haurà limitacions amb el nombre de convidats. Si es vol tenir una llista més àmplia de convidats caldrà esperar fins al 8 de juny. 

¿Quan podré anar a menjar a un restaurant?

A partir del 4 de maig es podrà anar a buscar menjar i disfrutar-lo a casa. El 25 de maig, aquests establiments podran acollir clients als seus locals si han pres mesures per garantir la separació entre taules i només ocupen el 30% de l’aforament. Es podrà estar assegut, no dempeus, a la barra. A partir del 8 de juny, si la desescalada segueix a bon ritme, podran omplir el 50% del restaurant.

¿I per a quan la canya a la barra?

En la fase tres, el 8 de juny, els locals ja podran utilitzar la barra per servir menjar i begudes sempre que hi hagi 1,5 metres entre els clients

¿Quan podré quedar amb els meus amics?

Depèn d’on. Si és a la terrassa d’un bar, es podrà fer a partir de l’11 de maig. Els establiments només podran parar el 30% de les taules permeses per la llicència municipal. En podrien posar més només si l’ajuntament permet que ocupi més espai, perquè s’haurà d’assegurar sempre la distància de seguretat. Si, en canvi, s’està pensant a organitzar alguna cosa a casa, el tema no és clar. Fonts governamentals asseguren que, probablement, es podrà a partir del 25 de maig, amb unes condicions que es detallaran en una ordre ministerial. 

¿Podré utilitzar aquest estiu la piscina de la meva comunitat de veïns o del barri?

Segons el que ha previst la Moncloa, a partir del 8 de juny es podrà anar a la platja i també disfrutar de les piscines, però potser no de totes. Caldrà garantir una sèrie de mesures d’higiene, seguretat i salubritat que s’especificaran en ordres ministerials que es donaran a conèixer més endavant.

¿En quin moment puc visitar el meu familiar en una altra província?

El de la mobilitat és, sens dubte, un dels temes més complexos del pla governamental. Fins al 22 de juny, segons concreta el Govern, no es podrà abandonar la província on estigui cadascú tret que sigui per motius laborals. A partir de la citada data sí, però amb condicions per evitar possibles contagis o rebrots descontrolats.

¿Me’n puc anar a la segona residència?

Notícies relacionades

Sí, a partir del 25 de maig, però només si és a la mateixa província. 

¿Quan podré anar al cine o al teatre?

Es podran comprar entrades amb butaques preassignades per anar al cine, al teatre, auditoris o espais similars a partir del 25 de maig. Hi haurà una limitació d’aforament d’un terç per controlar les aglomeracions. El 8 de juny aquestes mateixes sales podran tenir ja el 50% de l’aforament.