són de fibra de cotó

El BCE nega que els bitllets d'euros facilitin la transmissió del coronavirus

Els resultats indiquen que el patogen pot sobreviure més fàcilment sobre una superfície d'acer inoxidable

La demanda d'efectiu va descendir a l'abril perquè els ciutadans han estat confinats a casa

billetesok

billetesok

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els bitllets d’euros no representen un risc d’infecció significatiu en comparació amb altres superfícies amb què estem en contacte en el nostre dia a dia, considera Fabio Panetta, membre del comitè executiu del Banc Central Europeu (BCE).

El BCE coopera estretament amb els principals laboratoris europeus per avaluar el comportament del coronavirus en diferents superfícies.

«Els resultats indiquen que el coronavirus pot sobreviure més fàcilment sobre una superfície d’acer inoxidable (per exemple, els picaportes) que als nostres bitllets de fibra de cotó, amb taxes de supervivència d’entre unes 10 i 100 vegades més altes en les primeres hores després de la contaminació», va dir Panetta en un article d’opinió publicat en el blog de l’entitat.

Altres anàlisis indiquen que és molt més difícil que un virus es transfereixi des de superfícies poroses, com els bitllets de fibra de cotó, que des de superfícies llises com el plàstic.

«Durant aquesta crisi, la demanda d’efectiu s’ha fet menys predictible i a mitjans de març, l’increment setmanal del valor dels bitllets en circulació gairebé va arribar al màxim històric de 19.000 milions d’euros», va explicar.

Però a l’abril, la demanda d’efectiu va descendir, i a molts països és ara inferior als nivells habituals per l’impacte de les mesures de confinament, «que han portat a un augment de la despesa en supermercats i botigues just abans de la seva entrada en vigor i, posteriorment, a una limitació de les oportunitats de despesa», afegeix.

Notícies relacionades

Però Panetta considera que «també reflecteixen l’impuls dels ciutadans d’acumular efectiu durant una crisi». 

El BCE i els bancs centrals nacionals de la zona de l’euro estan «preparats per garantir la disponibilitat de bitllets durant els temps de crisi», assegura l’economista italià.