El pla de desconfinament de la Generalitat preveu tres fases i cinc passos

Inclou un comitè d'experts juristes amb el Govern per garantir els drets de la ciutadania

zentauroepp53197961 grafcat5324  barcelona  22 04 2020   un hombre y una ni a ca200422183148

zentauroepp53197961 grafcat5324 barcelona 22 04 2020 un hombre y una ni a ca200422183148 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El pla de desconfinament que el Consell Executiu de la Generalitat ha aprovat aquest dissabte preveu tres fases  (final del confinament, desconfinament gradual, nova normalitat) i cinc passos segons el perfil de les persones i les àrees de treball afectades.

En roda de premsa telemàtica, el president de la Generalitat, Quim Torra ha explicat que el pla és obra de les conselleries de Salut Interior i garanteix la coordinació de tota la Generalitat, i ha recordat que es basa en un informe previ dels experts, encapçalats per l’investigador Oriol Mitjà.

Ara cada conselleria presentarà el seu pla sectorial de desconfinament; es crearà un comitè d’experts juristes –també amb presència del Govern– que garanteixi els drets de la ciutadania; i Torra ha afegit que el pla té en compte el món local: la Diputació de Barcelona, la de Tarragona, la de Lleida i la de Girona, a més de l’ACM  i la FMC.

El pla té sis apartats: fonamentsbases dels canvis de fase (confinament, desconfinament gradual, nova normalitat); organització del canvi de fase; àmbits estratègics (vigilància epidemiològica, àmbit comunitari, sistema sanitari i comunicació de risc); salut aplicada a totes les polítiques; i salut digital.

Tres fases

El Govern ha establert tres criteris per decidir els canvis de fase: la seguretat (que tothom sàpiga què ha de fer i ho respecti), la traçabilitat (responsabilitats delimitades) i la integritat en la concepció del pla de desconfinament.

La primera fase encara és el confinament, en el què s’ha de mantenir la distància social, evitar el col·lapse sanitari i funcionar només amb els serveis essencials i, gradualment, amb alguns altres. Ha concretat que en aquesta fase –l’actual– hi ha uns 1.200 llits d’uci ocupats a Catalunya, entre els malalts del coronavirus i altres –el doble dels llits disponibles abans de la pandèmia–.

La segona fase és el desconfinament gradual, que la vigilància sanitària serà clau i que el sistema de salut «surt del sistema d’emergència en què ara mateix es troba». Seria una fase de rescat (rebaixar la capacitat de les ucis) i després de reactivació (l’operativa de restablir tots els sectors «fins que sigui possible traçar la cadena de contagi en tots els casos nous»).

L’última fase serà la de «la nova normalitat», amb nous hàbits socials fins que hi hagi un tractament efectiu, i aprofitant per intentar desenvolupar instruments epidemiològics per anticipar futures epidèmies. En aquesta fase s’han d’identificar grups vulnerables (inclosos alguns treballadors, segons sectors i ubicació), també distingint entre les àrees urbanes o rurals; però l’estructura geogràfica general per escalonar el confinament es basaria en les Àrees Bàsiques de Salut catalanes.

Cinc passos

I el pla fixa cinc passos de desconfinament segons l’àmbit comunitari: primer, que les persones sanes tornin als treballs no essencials.

Notícies relacionades

En el segon pas hi haurà un desconfinament parcial controlat de sectors concrets, amb especial atenció als menors i els més grans de 65 anys, per concretar què poden fer fora de casa; s’inclouria «una franja horària exclusiva per poder sortir a passejar» i el precinte de les zones de lleure infantils i de material esportiu a l’aire lliure.

El tercer pas seria anar obrint botigues (segons la superfície, l’aforament, el producte i la ubicació) i després actes amb menys de 30 persones; el quart, obrir les escoles i els equipaments culturals i esportius d’ús individual; i el cinquè, actes amb més de 30 persones «però només una vegada el risc sigui molt baix».