reunió entre Illa, Ribera i les autonomies Sanitat avisa que dirigirà la desescalada i irrita les autonomies

Sanitat i les autonomies dissenyen una desescalada asimètrica per territoris

El procés de transició previst per l'Executiu serà asimètric i per territoris

Illa avisa que «serà el Govern qui dirigirà el procés» i les comunitats protesten per no tenir poder de decisió

undefined53098538 graf9170  madrid  11 04 2020   captura de la se al instituci200411153653

undefined53098538 graf9170 madrid 11 04 2020 captura de la se al instituci200411153653

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La desescalada de les mesures de confinament serà «asimètrica per territoris» i «no necessàriament per comunitats», ha confirmat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després de la reunió del Consell de Ministres celebrat aquest divendres. A la tarda, el dirigent socialista ha mantingut una cita amb els representants de les comunitats autònomes en la qual també han estat presents les autoritats del Ministeri de Sanitat juntament amb la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. L’objectiu era realitzar una primera trobada en la qual es comenci a planificar l’alleujament de les restriccions. 

«Tindran un paper molt important les autonomies, que lògicament ens poden traslladar els seus suggeriments. Però serà el Govern qui dirigirà el procés partint d’uns indicadors», ha avisat, remarcant que serà l’Executiu central el que determini els criteris per abordar la desescalada.

El ministre ha proclamat que el Govern «dirigirà aquest procés a la normalitat», tot i que ha puntualitzat que «escoltarà els suggeriments de les comunitats autònomes». «Partint d’aquests criteris i sota la direcció del Govern començarem a treballar en la manera en què s’ha d’afrontar aquesta fase de desescalada», ha argumentat.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ja va anunciar el cap de setmana passat que el procés de desescalada no serà homogeni i que tampoc haurà de respondre a unitats territorials com les autonomies o les províncies. A més, al llarg de la setmana, diversos ministres han insistit en reiterades ocasions en l’important paper que tindran els ajuntaments, ja que la relaxació de mesures es podria arribar a fer per localitats. 

Autonomia en les decisions

La intenció que sigui el Govern central qui coordini la desescalada no ha agradat a les comunitats autònomes, principalment aquelles governades pel PP  i la Generalitat. La consellera de Salut del Govern, Alba Vergés, ha deixat clar que s’ha de tenir en compte els Executius autonòmics en la presa de decisions: «No som una gestora del sistema de salut».

«Continuarem treballant en el pla de desconfinament del Govern», ha assegurat en roda de premsa telemàtica després de participar en el Consell Interterritorial de Salut. Un exemple d’aquest treball és el pla que va presentar la Generalitat de Catalunya per permetre la sortida dels més petits abans que l’Executiu ho anunciés. No obstant, ha defensat que la seva voluntat és treballar de manera coordinada i que «no vol saltar-se l’estat d’alarma».

Criteris, marcadors i categories

En la trobada es començaran a discutir els «criteris i marcadors» que es fixaran durant la fase de nova normalitat, és a dir, a l’acabament del confinament.

Segons ha apuntat el ministre, el Govern proposarà quatre categories per a aquests criteris: nivell de capacitat assistencial suficient, vigilància epidemiològica per avaluar com evoluciona l’epidèmia, identificació precoç i tractament de nous casos, i mesures de protecció col·lectiva que s’han de tenir preparades per evitar nous contagis.

Illa no ha avançat més detalls sobre com es realitzarà aquest procés de nova normalitat i ha remès els periodistes a esperar les reunions amb les comunitats autònomes per conèixer els criteris que finalment s’apliquin a cada territori. Tampoc ha indicat quins nous col·lectius es beneficiaran de la desescalada després dels nens. «No estic en condicions d’anticipar altres col·lectius que puguin beneficiar-se’n. Anirem prenent decisions en funció de com vagi evolucionant l’epidèmia», ha conclòs. 

Capacitat de fer PCR a tots els simptomàtics 

Notícies relacionades

Precisament, Europa Press informa que Sanitat ha remès un document a les autonomies en el qual recomana que, per començar a realitzar la desescalada, els serveis sanitaris tinguin capacitat de realitzar PCR a tots els simptomàtics, fent-se en casos lleus al seu domicili o en punts de diagnòstic amb cita prèvia.

L’escrit assenyala les capacitats assistencials que han de tenir les autonomies partint de criteris d’assistència sanitària, vigilància epidemiològica, identificació i contenció de fonts de contagi i mesures de protecció col·lectiva.