descens després d'una setmana d'estabilització

Espanya registra la xifra de morts diària més baixa en més d'un mes: 367 nous morts

Els nous curats, 3.105, són per primera vegada més que els contagiats, 2.796

Sanitat canvia el criteri de definició de cas i inclou només els confirmats per proves PCR

53110932 60

53110932 60 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La xifra de morts diaris amb coronavirus ha baixat un altre esglaó al caure aquest divendres a 367, la xifra més baixa des del 22 de març. També els casos han caigut. Segons el nou sistema de càlcul, s’han registrat 2.796 contagis nous, una de les xifres més baixes de l’últim mes. Una xifra inferior, per primera vegada, a la dels nous curats. «Al tenir més curats que contagiats, aquesta vegada sí que estem doblegant la corba», ha afirmat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

La xifra de morts continua sent la guia més fiable per veure l’evolució de la pandèmia, ja que el criteri de recollida de dades a penes a variat des del principi de la pandèmia. I la dada, tot i ser encara dramàtica, és cada vegada menys dolenta. Durant tota la setmana s’ha mogut en la franja dels 400. Si en els pròxims dies es manté en el nou esglaó dels 300, es confirmarà un gran pas endavant, que Itàlia, per exemple, encara no ha aconseguit fer. L’acumulat d’Espanya és de 22.524 defuncions.

Si s’hagués continuat emprant el sistema de registre aplicat fins ara, els nous contagis haurien augmentat en 6.740, cosa que elevaria el total a 219.764. Però Sanitat ara només comptabilitza com a casos nous els confirmats per PCR, les úniques que es realitzaven fins fa uns dies. Es tracta de poder tenir una sèrie com més homogènia millor, perquè de cap altra manera no es pot mesurar exactament l’evolució de la pandèmia.

 «Durant un període de temps, la barreja de diferents tècniques diagnòstiques ha complicat l’avaluació de les dades. [...] En els últims dies, hem treballat per netejar la sèrie perquè les dades siguin homogènies. Quan es fan proves d’anticossos, ens ha generat soroll en la sèrie», ha argumentat Fernando Simón.

Els tests d’anticossos detecten qui ha passat la infecció i pot haver-la patit fa un mes; no és una guia adequada per detectar els nous contagis. Amb el nou sistema el total acumulat d’encomanats es redueix a 202.990.

És clau disposar d’un sistema de seguiment fiable per poder captar al més aviat possible els efectes de les noves mesures. L’impacte del final del confinament total el diumenge de Setmana Santa, per exemple, s’hauria d’haver començat a veure en els últims dies i, segons Simón, no s’estan detectant de moment repunts de casos significatius. També serà clau per decidir el moment en què s’inicia la desescalada, així com les mesures que inclou.  

Autonomies amb poques morts

Notícies relacionades

En nou comunitats autònomes hi ha hagut menys de 10 morts en les últimes 24 hores: Astúries, les Balears, Cantàbria, Extremadura, Galícia, Múrcia, Navarra, les Canàries i la Rioja.

Un altre indicador fiable per al seguiment de l’epidèmia, el de les hospitalitzacions, segueix a la baixa. A Madrid, la comunitat que ha estat més al límit, es registraven 476 ingressos i 32 pacients en ucis menys que el dia anterior.