DESPRÉS DEL CORONAVIRUS

El Govern no aconsegueix atreure el PP al pacte de reconstrucció

El PSOE i Podem registren al Congrés la comissió postvirus sense esperar Casado

L'oferta d'ampliar l'acord a les autonomies és acollida amb fredor pels conservadors

undefined53175249 el presidente del gobierno  pedro s nchez  durante una video200424145434

undefined53175249 el presidente del gobierno pedro s nchez durante una video200424145434 / Moncloa

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els esforços del Govern per forjar amb el PP pactes de reconstrucció després de la pandèmia estan caient, de moment, en sac foradat. Pedro Sánchez Pablo Casado van arribar a una entesa de mínims a principis de setmana, al consensuar que l’hipotètic acord a escala estatal s’abordaria a través d’una comissió al Congrés dels Diputats, però aquest divendres es va tornar a posar de manifest la distància que separa el cap de l’Executiu i el líder dels conservadors. El PSOE i Unides Podem van registrar aquest organisme parlamentari sense esperar el PP, que té una visió sobre el seu contingut, format i abast molt diferent de la de socialistes i morats.

Alhora, la intenció dels socialistes d’estendre els pactes a totes les comunitats i els ajuntaments tampoc està sent ben acollida pels presidents autonòmics conservadors. «¿Recolza una proposta de reconstrucció, en què governa el PSOE i en què governen altres forces polítiques? Contesti’m amb un ‘sí’ o un ‘no’», va preguntar sense èxit Sánchez a Casado dimecres al Congrés, durant un aspre debat en el qual el líder popular va comparar Espanya amb el ‘Titanic’ i el seu president amb Neró.

Des d’aleshores, els socialistes, tant en el Govern com en l’oposició, han ofert pactes a totes les comunitats. Però l’únic president autonòmic que ha recollit el guant, fins ara, ha sigut l’andalús Juan Manuel Moreno.

Els quatre eixos

«L’acord ha d’arribar a tots els racons d’Espanya, governi qui governi. Per això a la Comunitat de Madrid, [Ángel] Gabilondo [líder dels socialistes en l’autonomia], va traslladar la seva intenció d’abordar aquest pacte. Esperem que la presidenta de la comunitat [Isabel Díaz-Ayuso, del PP] l’accepti», va dir després del Consell de Ministres la portaveu del Govern, María Jesús Montero.

Montero va citar els quatre eixos que, segons la Moncloa, hauria de contenir l’acord: reforç del sistema sanitari, avenços en la protecció social dels més vulnerables, reactivació econòmica i recerca d’una posició unitària davant de la Unió Europea. «Creiem que són les mesures on hi pot haver més grau de consens, però aquest punt de partida no pot ser excloent. Ha de ser enriquit per aconseguir que tots els que hi participem ens hi vegem identificats. [...] Tots haurem de cedir una mica perquè el país guanyi molt. Els qui pretenguin manejar-se amb els mateixos codis polítics de fa escassos dos mesos s’equivocaran», va continuar, amb referència al PP.  

La investigació

Poc abans, al Congrés, socialistes i morats havien registrat la seva proposta per a la comissió parlamentària de reconstrucció, que serà analitzada dimarts per la Mesa de la Cambra baixa. Al final, després de diverses converses, el text no va ser pactat amb el PP, partidari que el nou organisme parlamentari (els treballs del qual, en principi, tindran una durada de dos mesos) serveixi per examinar la gestió de la pandèmia per part de l’Executiu i cridi també a comparèixer tots els responsables. És a dir, els populars busquen crear una espècie de comissió d’investigació, centrada no tant a llançar propostes al futur immediat com a fiscalitzar el passat més recent.

Notícies relacionades

La presidència de la comissió és un altre assumpte que separa els dos bàndols. El PP creu que el lloc ha de recaure en el seu partit, com a principal força opositora, una cosa que li permetria manejar els temps de l’organisme. El PSOE i Unides Podem defensen que se sotmeti a votació, una fórmula amb què sortirien beneficiats, al tenir més possibilitats que la resta de grups, com ERC i el PNB, recolzin la seva proposta.   

«Esperem que el senyor Casado respongui a aquesta invitació –va concloure Montero–. Esperem que els treballs comencin immediatament i que se celebrin els debats oportuns que ens permetin extreure conclusions i pactar instruments que impulsin el nostre país».