DESPRÉS DE LA POLÈMICA

Els nens podran sortir al carrer amb les seves joguines

El Govern aplicarà des de diumenge la fórmula d'una hora, un progenitor i un quilòmetre per als passejos dels menors de 14 anys

Iglesias demana «perdó» a la infància després de la brusca rectificació de dimarts passat: «No ens hem explicat bé»

zentauroepp53219199 l ametlla del vall s 24 04 2020 coronavirus covid 19 ni os c200424105637

zentauroepp53219199 l ametlla del vall s 24 04 2020 coronavirus covid 19 ni os c200424105637 / JOSEP GARCIA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern vol deixar enrere la polèmica sobre les condicions per als passejos dels nens, que va convertir una bona notícia en un embolic polític amb què la Moncloa va aconseguir tenir gairebé tothom en contra: l’oposició, alguns dels ministres i les organitzacions dedicades a la infància. Després de la rectificació de dimarts passat, dia en què va passar d’autoritzar les sortides dels menors de 14 anys només per comprar amb els seus pares a permetre els passejos, l’Executiu ha detallat avui la fórmula per realitzar aquestes activitats. Al final ha sigut més permissiva del que s’esperava: els nens podran endur-se les seves joguines, com ara patinets i pilotes, fora de casa.

En un gest destinat a traslladar imatge d’unitat dins de la Moncloa, els encarregats de donar explicacions aquest dijous han sigut el ministre de Sanitat, el socialista Salvador Illa, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, d’Unides Podem, que ha demanat «disculpes» a la infància pels «errors»  comesos.    

Des d’aquest diumenge, els menors de 14 anys (els que superen aquesta franja d’edat poden sortir sols a fer les activitats permeses pel decret d’alarma) podran deixar casa seva, entre les 9.00 i les 21.00 hores, per fer un tomb pel carrer. Un de sol, d’una hora al dia i a una distància màxima d’un quilòmetre de la vivenda.  Hauran d’estar acompanyats en tot moment per un adult que convisqui amb ells, que tindrà prohibit estar acompanyat per una altra persona major d’edat i podrà portar fins a tres nens alhora. L’ús de mascareta serà recomanable, però, no, obligatori. Córrer, saltar i fer exercici estarà permès. També l’ús de joguines, però no podran estar en contacte amb menors d’altres famílies ni disfrutar dels parcs infantils, a causa del risc de contagi. 

En l’entorn rural, sí que es podrà passejar pel camp o el bosc. I quant als jardins privats, dins d’urbanitzacions, serà cada comunitat de veïns la que estableixi si es poden utilitzar i com. En tot cas, els nens amb febre o que presentin símptomes de coronavirus hauran de quedar-se a casa.

Equilibri entre salut i benestar emocional

«Hem escoltat l’opinió de pediatres, sociòlegs, epidemiòlegs (...). Actuarem amb la màxima cautela i prudència», ha dit Illa. «Hem buscat un equilibri entre els criteris sanitaris i el benestar físic i emocional dels nens. En una situació com aquesta, en la qual estem comunicant cada dia, s’han comès errors i es continuaran cometent», ha admès Iglesias, amb referència a la rectificació de dimarts passat.  

Primer, després del Consell de Ministres, la portaveu, María Jesús Montero, va anunciar que els menors només podrien deixar els seus domicilis a partir de dilluns de la setmana que ve per acompanyar els seus progenitors o cuidadors a comprar, malgrat el risc que això implicava, ja que els supermercats (tancats i plens de persones i objectes) són llocs on el contagi és més probable que als espais oberts. Després de les crítiques de tota l’oposició, a l’esquerra i la dreta de l’Executiu, de part dels mateixos ministres (sobretot els de Podem, però no només) i també de les organitzacions dedicades a la infància, Illa va comparèixer cinc hores després per rectificar. Els nens podrien «passejar» des de diumenge, va explicar sense donar més detalls, i es va remetre que les concrecions es comunicarien al llarg dels dies següents. 

Es tornava així a l’enfocament que el Govern havia pensat aplicar en un primer moment. Dissabte passat, de fet, la Direcció General d’Infància, que depèn d’Iglesias, havia fet una proposta en aquest sentit: deixar passejar els nens durant un temps taxat, a prop de casa seva, sense anar a parcs i mantenint la distància. L’Executiu, més enllà d’admetre que es va equivocar i que en tot cas va deixar clar des del primer moment que Sanitat podia ampliar o restringir les condicions de les sortides dels menors, no ha explicat des d’aleshores per què va adoptar la fórmula de només permetre les compres.

‘Coronavirus avui’

Missatge als més petits

El primer que ha fet Iglesias ha sigut dirigir-se directament als més petits. «Voldria demanar-vos disculpes. No hem sigut tot el clars a l’hora d’explicar com sortireu a partir de diumenge. Sé que aquest confinament no ha sigut gens fàcil per a vosaltres. Heu deixat l’escola, els vostres amics, heu de quedar-vos a casa. I vull donar-vos les gràcies. Vull que entengueu que de vegades quan es prenen decisions difícils podem fer malament les coses i per això volem demanar-vos perdó. Potser no hem parlat prou del paper dels nens. Crec que aquest diumenge l’aplaudiment  de la societat us el mereixeu vosaltres», ha dit el vicepresident segon.

Des del passat 14 de març, dia en què es va decretar l’estat d’alarma davant el coronavirus, més de sis milions de menors de 14 anys estan tancats a casa seva. Espanya ha sigut, amb diferència, el país més estricte a l’hora d’aplicar mesures per a la infància. Bàsicament, no n’havia aplicat cap.

Notícies relacionades

El Govern espanyol, fins ara, amb prou feines s’havia referit als nens. El reial decret que va regular l’estat d’alarma ni tan sols els citava en la seva primera versió, modificada tres dies més tard. Quan li preguntaven els motius d’aquestes mesures tan dures amb la infància, Illa solia donar llargues i es referia als menors com a «vectors de transmissió de la malaltia».

Però la pressió per relaxar les restriccions ha anat augmentant al llarg de les últimes setmanes, fins que dissabte passat el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar que els menors de 12 anys podrien sortir de casa de forma «limitada». «Som molt conscients de la realitat que viuen els nens», va dir el cap de l’Executiu, que no va donar detalls sobre com serien aquestes sortides. «Es tracta d’un petit alleujament», va afegir. Tres dies després, va arribar la confusió sobre els termes de la sortida dels menors.