atents a les normes

El diumenge més desitjat

El compte enrere del passeig amb nens agita les emocions a molts domicilis

zentauroepp53200912 familia200422173753

zentauroepp53200912 familia200422173753 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

L’anunci del Govern de l’autorització del passeig de menors de 14 anys acompanyats dels pares, a partir de diumenge, ha aixecat l’ànim a les famílies, però també molts dubtes. A casa de l’Unai i l’Aina, germans d’Horta-Guinardó de 15 i 12 anys, a través del WhatsAap de pares de l’escola, la seva mare, Bibiana Ripol, va rebre el document de la Generalitat en què es detallava bé la proposta de sortir amb menors a passejar a partir del dilluns 27 per franges horàries segons l’edat. «El vaig compartir amb ells per celebrar-ho, però després vaig veure que havia ficat la pota perquè faltava l’aprovació del Govern central», explica.

«Em va saber greu haver-los donat falses esperances, són moments delicats per a l’estabilitat emocional», diu. L’última notícia l’ha escoltat aquest matí a la ràdio i no els ha dit res perquè veu que la informació va variant constantment. «Jo sortiré amb la meva filla, de 12 anys, però em sap greu que el seu germà, de 15, no pugui venir amb nosaltres. Dir-li a un que sí i a l’altre no em genera un conflicte. Tots dos s’han portat molt bé i mereixen una recompensa. Tampoc sé com argumentar-li el més gran els motius del govern per a aquesta diferenciació».

Falta d’informació

«És tot molt difús i no han quedat clars els criteris per a aquestes sortides. Ahir jo vaig entendre que només podien sortir a acompanyar els pares a fer encàrrecs i avui llegeixo en diaris ‘online’ que sí que poden sortir a passejar», explica Maite Guillem, mare de l’Irene i en Mauro, de 12 i 9 anys. Als xats d’amics i pares de l’escola sorgeixen els mateixos dubtes que ella té, com si poden sortir amb patinet o bicicleta... «Sort que fins dilluns encara queden dies perquè ens aclarim. Però primer s’han d’aclarir els governants», exposa aquesta altra mare des de Sarrià.

«El risc de contagi és molt més elevat al supermercat que als carrers», assenyala la mare de l’Unai i l’Aina.

A Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Roman, mare de l’Abel i la Ruth Paredes, de 12 i 10 anys, respectivament, considera que és moment d’aparcar les diferències polítiques, consensuar la millor manera de fer les coses segons els experts i comunicar de forma clara i unànime. Perquè ara, «fa la sensació que segons qui proposi alguna cosa, s’invalida, sense tenir en compte que nens i nenes, i pares, anem recollint tota la informació, incoherent com ara, a l’espera d’aclariments abans de dilluns. És millor que no s’avancin fins que no ho tinguin tot clar i ho puguin aclarir ben detalladament». Ni l’Abel ni la Ruth, des del 12 de març han trepitjat el carrer per a res. A la petita Ruth cada nit se li escapen les llàgrimes perquè no aconsegueix agafar el son com quan es passava les tardes corrent amb els amics. «Mama, això ¿quant durarà?», li pregunta a la seva mare al posar-la a domir. «Era molt necessari que arribés aquest moment de poder treure’ls a passejar, acompanyats, posant seny, sense que s’ajuntin amb altres nens si ens els creuem, però han de poder sortir a caminar a l’aire lliure», considera Roman.

L’Unai i l’Aina, de 15 i 12 anys, jugant al Rumicup a la terrassa de casa seva, amb la seva mare, al barri barceloní d’Horta-Guinardó / RICARD CUGAT

Notícies relacionades

«Tampoc hem sabut fins ara que els menors podien sortir a comprar. Bé, el meu fill només ha sortit algun dia a llençar les escombraries. De tota manera, em sembla incoherent que pugui anar a comprar i no a passejar, perquè el risc de contagi és molt més elevat al supermercat que als carrers», precisa Bibiana Ripol. En cinc setmanes, els seus fills, l’Unai i l’Aina, han sortit únicament el dia que el seu pare els va anar a buscar amb cotxe per portar-los a menjar a casa seva i van tornar per dormir. «Amb el seu pare vam decidir que el millor era no moure’ls, així que estan amb mi i tenen una videoconferència amb ell dia sí i dia no. Però el seu pare té moltes ganes de veure’ls i abraçar-los», afirma Ripol.

La presidenta de l’Associació Espanyola d’Advocats de Família (AEAFA), María Dolores Lozano, ha manifestat aquest dimecres que «no hi ha excusa per mantenir suspesos ni un segon més els règims de visita, inclosos els intersetmanals amb o sense pernocta, i els sistemes de custòdia compartida. Les juntes de jutges que van decidir interrompre les visites de pares i mares divorciats amb fills menors han de rectificar immediatament. En tot cas, els trasllats s’han de dur a terme guardant les màximes mesures de seguretat dictades per les autoritats».