A l'haver-hi menys testimonis als carrers

SOS Racisme alerta que l'estat d'alarma augmenta la impunitat d'abusos policials

De les dotze denúncies rebudes durant el confinament, set estan relacionades amb agents de seguretat pública

L'ONG va detectar durant l'any passat un total de 188 casos d'actituds discriminatòries i de delictes d'odi a Catalunya

Manifestants convocats per SOS Racisme protesten a Pamplona per les morts de Ceuta, dissabte.

Manifestants convocats per SOS Racisme protesten a Pamplona per les morts de Ceuta, dissabte. / EFE / JESÚS DIGES

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Els episodis racistes i abusos policials pot ser que hagin augmentat durant l’estat d’alarma decretat pel Govern per frenar la Covid-19, avisa l’ONG SOS Racisme, que va detectar durant l’any passat un total de 188 casos d’actituds xenòfobes a Catalunya, el 15% dels quals vinculats a delictes d’odi i el 85% restant, a situacions discriminatòries.

SOS Racisme denuncia que l’estat d’alarma «multiplica la impunitat» dels abusos policials racistes. «Si en l’anomenada ‘normalitat’ tenim infradenúncia, en un estat d’alarma necessàriament aquesta infradenúncia es multiplica, perquè no tenim testimonis, més enllà d’alguns vídeos de lluny amb dificultats per conèixer-ne el context», lamenta Karlos Castilla, membre del consell de l’entitat i doctor en Drets Humans, durant la presentació de l’informe del 2019, segons l’ACN.

Afegeix, a més, que de les dotze denúncies per racisme rebudes durant l’estat d’alarma, set estan relacionades amb els cossos i forces de seguretat públiques. El 2019 l’entitat va identificar 188 casos de racisme i se’n van denunciar 128. 

Karlos Castilla ha estat acompanyat de forma virtual en una roda de premsa telemàtica realitzada aquest dimarts per la coordinadora del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme, Alícia Rodríguez. Els dos s’han mostrat preocupats per la situació de l’estat d’alarma, que redueix el nombre de denúncies d’aquest tipus, «ja que hi ha menys testimonis i menys observadors al carrer» d’aquestes actituds discriminatòries contra poblacions migrades.

Si es manté la tendència actual, el 2020 «pot ser que hi hagi un repunt» de delictes racistes respecte a anys anteriors, avisen, mentre sospiten que els racistes se senten ara més impunes per assetjar ciutadans d’aparença no blanca, informa Efe.

Alícia Rodríguez i Karlos Castilla han presentat aquest dimarts l’informe ‘(In)visibles. L’estat del racisme a Catalunya», referent a l’any 2019.

Des de l’ONG apunten que d’aquests 188 casos identificats de víctimes del racisme, 60 no es van denunciar. Es tracta d’una situació que es repeteix any rere any, lamenten, i que els autors del document atribueixen a diversos factors, com la situació de vulnerabilitat de moltes persones objecte d’episodis racistes, la desconfiança en el sistema judicial o la por que el denunciant i víctima sigui al seu torn denunciat per una altra qüestió.

El 2018, l’ONG havia registrat 151 episodis de racisme a Catalunya, i el 2017, un total de 213 casos.

Visibilització dels atacs

No obstant, la diferència d’episodis registrats entre un any i un altre «no s’explica per un augment o disminució del racisme en la societat», defensa Rodríguez, sinó per una augment o disminució de la «visibilització» d’aquests atacs.

L’informe del 2019 detalla que el 27% dels casos d’aquell any van ser per situacions entre particulars, el 15% per presumptes abusos de les forces de seguretat pública, el 13% amb serveis de seguretat privada i un altre 13% per drets socials retallats als immigrants, entre d’altres.

Notícies relacionades

SOS Racisme gestiona ara 286 «casos oberts» –els del 2019 i d’anys anteriors encara no resolts–. Entre aquests destaquen 73 topades entre particulars, 62 vinculats a presumptes abusos policials, 49 de serveis privats o 30 per drets socials.

L’ONG ha comptat aquest any amb més recursos humans per atendre les persones que es posen en contacte amb l’entitat i ha habilitat un número de Whatsapp, que han utilitzat 70 persones.